Гітов

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Зображення вище містить посилання, які можна натискати
Зображення вище містить посилання, які можна натискати
Гітови гафельного вітрила
Гітови прямого вітрила (позначені зеленим) і бик-гордені (позначені червоним)

Гі́тов (від нід. geitouw) — снасть рухомого такелажу, за допомогою якої підтягують шкотові кути прямих вітрил під середину рей[1][2] і шкаторини косих вітрил до гафеля і щогли. У кожному шкотовому куті прямого вітрила передбачений свій гітов. Його корінний кінець кріплять на реї недалеко від щогли, ведуть до блока в шкотовому куті вітрила, потім знову до реї. Після цього гітов проводять через гітов-блок, розташований поблизу місця кріплення корінних кінців, і через блок, закріплений на вантах, вниз, де кріплять на качці або нагельній планці біля п'яртнерса щогли.

На косих вітрилах (гафельних) гітов також називається трисель-гітовом, ним підтягують задню шкаторину до гафеля або до щогли[3]. Гітов, що підтягує шкаторину до гафеля, називається верхнім гітовом, а до щогли — нижнім. Корінний гітов кріплять посередині задньої шкаторини і проводять через блок під п'ятою гафеля.

Прибирання вітрил за допомогою гітовів називається «взяти на гітови». Після взяття на гітови вибирають гордені. Прямі вітрила після вибирання гітовів і горденів прив'язуються до рей сезнями — короткими плетеними тросами з клевантом на одному кінці і з вічком на другому.

До назви гітовів додається найменування вітрила, яке вони обслуговують, наприклад: фор-марса-гітов, грот-брам-гітов, бізань-гітов.

При спорядженні даної снасті такелажу використовується гітов-блок (глухий блок) — спеціальний блок із закритим шківом, конструкція якого виключає потрапляння парусини між шківом і гітовом під час прибирання вітрила.

Від гітова слід відрізняти бик- і нок-гордені (снасті для підтягання до реї нижньої і бокових шкаторин).

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Гитовы // Военная энциклопедия : [в 18 т.] : [рос.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. — СПб. ; [М.] : Тип. т-ва И. В. Сытина[ru], 1911—1915. (рос.)
  2. Станюкович К. М. Словарь морских терминов, встречающихся в рассказах.
  3. Гитов // Толковый словарь живого великорусского языка / авт.-сост. В. И. Даль. — 2-е изд. — СПб. : Типография М. О. Вольфа, 1880—1882. (рос.)

Література[ред. | ред. код]