Ерік VI Переможець

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ерік VI Переможець
швед. Erik Segersäll
Народився 945
Помер 995
Стара Уппсала, комуна Уппсала, лен Уппсала, Швеція
Поховання Стара Уппсала
Країна  Швеція
Діяльність політик
Знання мов шведська
Посада Король Швеції[d] і monarch of Denmarkd
Рід Династія Мунсьо
Батько Бйорн III Еріксон
Брати, сестри Улоф II Б'єрнссон
У шлюбі з Сігрід Горда[1], Gunhild of Wendend, Aud Haakonsdottir of Laded і Свєтослава
Діти Улоф Шетконунг[1] і Holmfrid of Swedend

Ерік VI «Переможець» (Сегерселль; 945(0945) — 995) — король Швеції з 970 до 995 року та Данії з 992 до 993 року. Походив з династії Мунсе. Вважається першим історичним королем Швеції.

Життєпис[ред. | ред. код]

Молоді роки[ред. | ред. код]

Був сином Бйорна Еріксона, конунґа Свеаланду. Коли помер батько Ерік ще був малим, тому владу над свеями перебрав на себе його дядько Емунд. У цей же час він вперше стикнувся з християнськими проповідниками, які почали приїздити до Швеції.

Тільки у 970 році Ерік разом з молодшим братом Улофом став володарем Свеаланду. Але відразу почалася боротьба між братами за лідерство. У підсумку Ерік вирішив ліквідувати загрозу своїй владі — у 975 році співкороля Улофа було отруєно під час бенкету. Відтоді панування Еріка Бйорнсона стало одноосібним.

Панування[ред. | ред. код]

У 975 році Ерік VI зібрав тінг (загальні збори), який позбавив прав на трон сина Улофа I — Стірбйорна — й визнав спадкоємцем Еріка ще ненародженого сина — майбутнього Улофа II.

Щоб не створювати собі загрози Ерік VI надав значні кошти та сили (60 великих кораблів) своєму небожеві Стірбйорну й відправив його з Швеції, щоб той займався справою вікінгів.

у цей час влада свейського короля фактично була владою племінного вождя. Він підкорив тинг, в якому значну роль відігравала представники знаті. Король Ерік VI вирішив зміцнити владу короля. При цьому він спирався на авторитет своїх предків, які походили з знатного роду жерців-поган, які очолювали головний поганський храм в Упсалі. У своїй боротьбі за владу Ерік VI спирався на бондів — вільних свейських землеробів. Завдяки цьому він зміг значно зменшити вплив знаті й зміцнити свої становище. З цього моменту панування Еріка розповсюджується на весь Свеаланд.

Ерік VI планував не тільки зміцнити королівський вплив у Свеаланді, а й розширити його на сусідні країни. Для цього було створено ледінг, який в інших країнах мав назву фірд. Це значно змінили сили короля.

Стара Упсала — місце битви між Еріком VI та Стірбйорном Улофсоном

У 985 році до Свеаланду вдерся небіж Еріка Стірбйорн із значним військом, що складалося здебільшого з данів. Проте при Фюресвелірі неподалік Старої Упсали Стірбйорн зазнав нищівної поразки й загинув у бою. Скориставшись допомогою данського короля Гаральда Стірбйорну, король Ерік VI вдерся у данські володіння й допоміг Свену Вилобородому скинути свого батька — Гаральда — з трону Данії. За це Ерік VI отримав область Блекінге.

Через деякий час стосунки між данським та свейським королями зіпсувалися. Інтереси їх стикнулися за області Геталанда та Сконе. Мало відомостей щодо перебігу війни між країнами. З данських та свейських саг відомо, що у 992 році Ерік VI розбив Свена Вилобородого й став фактичним володарем Данського королівства. Водночас його влада не була впевненою. Значна частина населення продовжувала підтримувати короля Свена. У 993 році Ерік залишив данські землі.

У 995 році він помер в Упсалі.

Родина[ред. | ред. код]

Дружина — Гумхільда П'яст, донька Мешко I, короля Польщі

Діти:

  • Емінд (?)
  • Хольмфред (?)
  • Улоф (980—1022)

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Odelberg, Maj (1995), «Eric Segersäll», Vikingatidens ABC, Swedish Museum of National Antiquities, ISBN 9171929843, retrieved 2007-08-18
  • Larsson, Mats G. (1998), Svitiod: resor till Sveriges ursprung, Atlantis, ISBN 91-7486-421-1.