Загублена кімната

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Загублена кімната
англ. The Lost Room
Тип мінісеріал
Телеканал(и) Sci Fi Channel
Жанр Наукова фантастика
драма
Тривалість серії 90 хв.
Тривалість 288 хв.
Режисер Craig R. Baxleyd
Ідея Крістофер Леон
Лора Гаркком
Пол Воркман
Оператор Девід Коннеллd
Монтаж Sonny Baskind
Продюсери Пітер Чомскі
Білл Гілл
Пол Курта
Виконавчий продюсер Річард Гатем
Лора Гаркком
Крістофер Леон
Пол Воркман
У головних ролях див. нижче
Країна-виробник США США
Мова оригіналу англійська
Перший показ 5 січня 200917 травня 2009
Кількість сезонів 1
Кількість серій 3
Посилання

«Загу́блена кімна́та» (англ. The Lost Room) — телевізійний мінісеріал американського виробництва, що вперше транслювався на каналі Sci Fi Channel з 11 до 13 грудня 2006 року. Сюжет обертається навколо певної таємничої Кімнати невідомого мотелю і біля сотні Предметів з неї, які наділені надзвичайними можливостями. Головний герой серіалу поліцейський Джо Міллер розшукує ці Предмети, аби врятувати свою доньку Енн, яка зникла в Кімнаті. Колись звичайна кімната мотелю 1960-х років, розташована на звичайному американському шосе номер 66, загублена Кімната тепер перебуває поза нашим часом та простором.

Сюжет[ред. | ред. код]

Детектив Джо Міллер разом зі своїм напарником розслідують випадок жорстокої розправи в ломбарді, що належить бізнесмену Карлу Кройцфельду. Скоро після цього до рук детектива потрапляє таємничий ключ від мотельної кімнати, що існувала в 60 рр. хх ст.. Стає відомим, що кривава суперечка в ломбарді трапилася як раз через цей ключ. Більш того, він спроможний відкрити будь-які двері, що мають підходящий замок. Також ключ щоразу відкриває «фантомну» кімнату, коли його використовують, через яку власник ключа може подорожувати світом. Саме через це мафія, секретні общини та сектанти, і навіть впливові бізнесмени хочуть володіти цим ключем. Тим паче, що він насправді є одним з більш, ніж сотні так званих «Предметів», що мають містичну силу, і коли донька головного героя випадково опиняється всередині «кімнати» без ключа и зникає там, Джо доведеться не тільки знайти та повернути її «з полону предметів», а й пізнати їх історію…

Дійові особи[ред. | ред. код]

  • Поліцейський Джо Міллер (Пітер Краузе) — піттсбурзький слідчий, який дізнається про існування Кімнати. Коли його донька зникає всередині Кімнати, Джо за допомогою Ключа розпочинає пошуки різних Предметів, що можуть йому допомогти повернути її.
  • Енн Міллер (Ель Феннінг) — восьмирічна донька Джо. Для всіх її зникнення виглядає як спроба Джо забрати доньку у колишньої дружини Ваннеси (на екрані не з'являється).
  • Поліцейський Лю Дестефано (Кріс Бауер) — напарник Джо Міллера, якого звинувачують у його вбивстві.
  • Співробітниця поліції Лі Бриджвотер (Ейпріл Грейс) — подруга Джо по відділку. Під час розслідування справи Джо, вона натрапляє на Кімнату та Предмети.
  • Доктор Мартін Рубер (Денніс Крістофер) — судовий експерт, який працював з Джо і дізнався про незвичайну дію Предметів. Він стає одержимий ідеєю заволодіти Ключем; не зупиняється і перед вбивством. Керований пристрасним бажанням, Мартін Рубер приєднується до Ордену Возз'єднання, одного з угруповань навколо факту існування Кімнати, члени якого вірять, що Предмети є частинами бога і зібрані разом дозволять спілкуватися з ним. В останній серії Рубер бере собі в голову, що став пророком Предметів, розглядаючи один з них (фотокартку).
  • Дженіфер Блум (Джуліанна Маргуліс) — головна героїня. Член Легіону, ще одного угруповання навколо Кімнати, яке прагне сховати Предмети, щоб захистити людство. Дженіфер прагне попередити Джо про небезпеки, притаманні Кімнаті і Предметам з неї. Її брат Дрю збожеволів від Предметів, а Дженіфер переконана, що це спричинило щось в Кімнаті.
  • Карл Кройцфельд (Кевін Поллак) — заможний збирач Предметів, колишній член Легіону. Він є власником мережі хімчисток та ломбардів, які використовує для колекціонування Предметів. Кройфельд прагне роздобути Скляне Око, могутній Предмет, який може допомогти вилікувати від лейкемії його сина Айзека. Виступає ситуативно як ворогом, так і союзником Джо.
  • Ентоні (Джейсон Дуґлас) — кремезний охоронець, найманий вбивця і керівник служби безпеки Кройцфельда..
  • Воллі Джабровські (Пітер Якобсон) — волоцюга, власник Квитка на автобус, Предмета, здатного переміщати людей на автобусну зупинку біля мотелю. Добре обізнаний про Предмети та їхню історію.
  • Гарольд Стрицьке (Юен Бремнер) — нещасний вуаєрист, параноїк, якому від тітки дістався Гребінець. За допомогою цього Предмета можна зупиняти час на кілька секунд. За цим Предметом полює Орден.
  • Говард «Ховрах» Монтеґю (Роджер Барт) — колишній професор філософії, який став кримінальним злочинцем. Він одержимий збиранням Предметів, встановленням зв'язку між ними та вірою у те, що існує Головний Предмет.
  • Мілтон Ренґ (Кріс Маккарті) — колишній член угруповання, єдина людина, що вижила після застосування Олівця, що спалює. Він розповідає Мартину Руберу про Предмети та шукачів.
  • Сюзі Канґ (Марґарет Чо) — груба, постійно куряща продавщиця інформації про перебування Предметів. Вона ніколи не торкається жодного, бо вірть в те, що вони приносять нещастя. Веде свій бізнес у приміщенні пральні своєї матері.
  • Суд (Джейсон Антун) — дрібний продавець з Лос-Анджелеса всього, що стосується предметів, але ніколи самих Предметів.
  • Пуміт (Хьюго Перес) — прислужник та охоронець Суда.
  • Пожилець, колись Едді Макклейстер (Тім Гуїні) — Пожилець випав з часу і простору під час Події, яка створила Кімнату, і став одним з предметів. Про нього не пам'ятає ніхто, навіть його дружина. Джо Міллер знаходить Едді у лікарні, де той перебуває під іменем Джон Доу.

Головні елементи сюжету[ред. | ред. код]

Кімната[ред. | ред. код]

Загублена Кімната це ніколи неіснуюча кімната під номером 10 в занедбаному готелі Саншайн поблизу містечка Ґаллап в Нью-Мексико. 4 травня 1961 року, о 13:20:44, на місці кімнати сталася таємнича Подія, або Інцидент, яка витерла її з усім вмістом з нашої реальності. Ця Подія спричинила появу Кімнати та Предметів, які набули незвичайні властивості. Вважається, що до Події мотель мав десять кімнат. Один з предметів — засвічена фотографія від Полароїда — дозволяє побачити на тому місці, де Кімната містилася, всі речі такими, яким вони були у мить Події.

До Кімнати можна потрапити тільки за допомогою Ключа. Ключ відчиняє будь-які двері з поворотним замком будь-де у світі, прочиняючи вхід до Кімнати, незалежно від того, куди та веде насправді. Власник Ключа з Кімнати може потрапити у будь-яке місце з дверима, яке собі може уявити. Якщо не уявляти, двері з Кімнати можуть відчинитися довільно. Таким чином власник Ключа може мандрувати по світу. Двері без замка можуть слугувати тільки для виходу з кімнати, але не для входу, як і розсувні двері не можуть бути використані в будь-якому напрямі.

Кімната змінюється до початкового стану за виключенням вилучених з неї Предметів щоразу, коли двері зачиняються. Тому власник Ключа може приводити людей до Кімнати, випускати їх, виходити разом з ними, але те, що залишається в Кімнаті, коли власник Ключа виходить з неї, речі та люди, зникають. Якщо залишити в Кімнаті один з Предметів, то після повернення він повертається на те місце, де знаходився під час Події (Олівець повертається на комод, Гребінець до ванної кімнати тощо). Цю особливість можна використовувати для того, щоб розпізнати фальшиві Предмети.

Предмети втрачають свої незвичні властивості всередині кімнати і можуть бути знищені. Проте, як стверджував Пожилець, новий Предмет має заступити його місце за законом збереження Предметів. Невідомо, чи матиме новий Предмет ті самі якості. Пожилець стверджував, що існує незліченна кількість Кімнат, тому все, що залишається в Кімнаті не зникає, а знаходиться в одній з них. Коли власник ключа залишає Кімнату, вони зливається в одну, це дозволяє Пожильцеві, єдиному Предмету, який має здатність свідомо діяти, знайти будь-що, загублене в Кімнаті, тільки для цього має точно уявляти, що шукає.

Подія[ред. | ред. код]

Те, що сталося під час утворення загубленої Кімнати називають скорочено Подією. Вона сталася 4 травня 1961 року, о 13:20:44, стерши звичайну кімнату мотелю в Нью-Мексико з усім її вмістом з історії. Причина цього, як і кінцеве призначення Предметів залишається таємницею. Навіть Пожилець не знає відповіді. Дійові люди притримуються двох основних теорій, що пояснюють причину.

Одне угруповання під назвою Орден Возз'єднання вірить, що Предмети є частками бога (іноді видається, що бог помер чи був кимось убитий). Тому з’єднання їх дозволить спілкуватися з богом, або за іншою, радикальнішою версією, дозволить людині стати самим богом, або надасть надприродні здібності. Мартін Рубер увірував в цю теорію, коли помирав від обезводнення в пустелі, розглядаючи Фотокартку, і проголосив себе пророком Предметів. Однак Пожилець, на якого Рубер при цьому покликався, натомість розказав, що не знає про те, що сталося. Одним з джерел вірувань ордену є Колода карт, яка дає тим, на кому була використана, видіння про події у Кімнаті.

Інший (загалом не суперечливий) погляд на явище передбачає, що реальність була розірвана в місці появи Кімнати. Це і призвело до набуття Предметами надзвичайних властивостей. Варто тільки поєднати Предмети в Кімнаті, як той, хто це зробить, набуде контролю над реальністю. Ця теорія вимагає від збирача розуміння дії Предметів. Через те, що Предмети всього лише інструменти, від користувача вимагається знання їхніх паранормальних функцій.

Предмети[ред. | ред. код]

Предмети є потужними артефактами. Всього понад близько 100 побутових речей, які можна було знайти в звичайному номері мотелю 1960-х років перетворилися на Предмети. Всі вони незнищенні за межами Кімнати, і мають різноманітні надприродні властивості. Предмети не діють всередині Кімнати. Коли Предмет знищується в Кімнаті, інший має зайняти його місце. При цьому невідомо, чи збережуться властивості, чи не з’являться інші. Різні угруповання переконані в тому, що володіння Предметами впливає негативно на власника, руйнуючи його долю та карму. Всі Предмети якимось чином зв’язані один з одним, що виявляється в постійному перетинанні власників. В різні періоди часу всі Предмети, за винятком Пожильця, перетиналися.

Угруповання[ред. | ред. код]

Багато шукачів Предметів об'єднані в угруповання, відомі як ордени чи союзи. Тривають війни між збирачами. Згадано принаймні три угруповання.

Колекціонери
Початкова група шукачів Предметів, що утворилася невдовзі після Події. Під керівництвом Арлен Конрой, колишньої менеджерки мотелю Саншайн, багато колекціонерів загинули або збожеволіли під час проведення досліду над Предметами у кімнаті №9 в 1966 році. Ті, хто вижив, сховали найпотужніші Предмети у місці, що називається Склепіння, що знаходиться у підвалах занедбаної в'язниці, і куди не потрапити без інших Предметів.
Легіон
Угруповання, що має на меті зібрати всі Предмети і зупинити їхній руйнівний вплив. Учасники угруповання мають певні правила, зокрема, не вбивають заради Предметів, хоча їх іноді порушують.
Орден Возз'єднання
Відомий також як Орбен або Нова релігія. Вони вірять у те, що Предмети є частинами тіла божого і мають бути знову поєднані. Їм видається, що таким чином можна буде спілкуватися з богом. Радикальніші члени секти вірять у те, що той, хто збере Предмети, сам стане богом, або набуде божественної сили. На відміну від Легіону, Орден не зупиняється перед убивством.

Епізоди[ред. | ред. код]

Назва Вперше в ефірі
01 Ключ та Годинник

Джо Міллер дізнається про Ключ та інші Предмети.

11 грудня 2006 (в українському ефірі 5 січня 2009)
02 Гребінець та Коробка

Загубивши в Кімнаті доньку, Джо Міллер починає розшукувати Головний Предмет, за допомогою якого сподівається повернути Енн.

12 грудня 2006 (в українському ефірі 5 січня 2009)
03 Око та Головний Предмет

Дізнавшись про існування Пожильця, Джо розшукує його, щоб розпитати.

13 грудня 2006 (в українському ефірі 5-6 січня 2009)

Міжнародна трансляція[ред. | ред. код]

Країна Канал ТБ Прем’єра Кінець
США США Sci Fi Channel 11 грудня 2006 13 грудня 2006
Україна Україна Новий канал, К1 5 січня 2009 6 січня 2009, 2010
Канада Канада Space 11 грудня 2006 13 грудня 2006
Велика Британія Велика Британія Sky One 24 січня 2007
Туреччина Туреччина MyMax 24 березня 2007 8 квітня 2007
Польща Польща AXN 25 березня 2007
TVP1 13 грудня 2007 27 грудня 2007
Болгарія Болгарія AXN 25 березня 2007
Румунія Румунія AXN 25 березня 2007
Чехія Чехія AXN 25 березня 2007
Угорщина Угорщина AXN 30 березня 2007 13 квітня 2007
Ізраїль Ізраїль Yes-2 5 квітня 2007 7 квітня 2007
Іспанія Іспанія Cuatro 29 квітня 2007 20 травня 2007
Італія Італія FOX 3 грудня 2008 17 грудня 2008
Індія Індія Star Movies 4 серпня 2007
Португалія Португалія FOX 5 серпня 2008
Азія Star World 19 серпня 2007 2 вересня 2007
Південня Африка DStv 21 вересня 2007
Франція Франція M6 22 вересня 2007 29 вересня 2007
Росія Росія TB 3 26 вересня 2007 28 вересня 2007
Нова Зеландія Нова Зеландія Prime TV 27 вересня 2007 1 вересня 2007
Аргентина Аргентина CityVibe 15 листопада 2007 20 листопада 2007
Бельгія Бельгія Prime 12 грудня 2007 26 грудня 2007
ОАЕ ОАЕ Dubai One 16 січня 2008
Австралія Австралія Showcase 2 березня 2008 16 березня 2008
Таїланд Таїланд Star Movies 12 березня 2008
Німеччина Німеччина RTL II 4 квітня 2008 5 квітня 2008
Бразилія Бразилія GNT 8 травня 2008
Сербія Сербія Fox televizija 19 червня 2008 3 липня 2008
Греція Греція Alpha 25 серпня 2008
Швеція Швеція TV6 17 жовтня 2008 21 листопада 2008
Фінляндія Фінляндія Nelonen 13 листопада 2008 18 грудня 2008
Норвегія Норвегія Viasat 4 24 листопада 2008 29 листопада 2008

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]