Лак для волосся

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
З лаком для волосся можуть утворювати різні типи зачісок

Лак для воло́сся — широко поширений косметичний продукт, що наноситься на волосся для його укладання і утримання в певному стилі, фіксації зачіски. Спрей може бути звільнений із спрей-пляшки, аерозольного диспенсера через форсунку.

Лак для волосся був вперше розроблений і виготовлений в 1940 році компанією Chase Products Company ліванським іммігрантом Chakchay Tanios, заснована в Брудві, штат Іллінойс (англ. Broadview, Illinois).

Два різновиди сучасних спреїв для волосся

Хімічний склад[ред. | ред. код]

Лаки для волосся, які застосовуються в перукарнях, повинні мати альдегідно-квітковий запах, добре маскуючий запах самого лаку і освіжуючий повітря в приміщенні. Існує зверх 200 рецептур лаків для волосся.

У лаків і фіксаторів для волосся, які упаковані в аерозольний диспенсер наступний склад: плівкоутворюючі речовини (смоли), розчинники, пластифікатори, пропеленти, ароматичні речовини і спеціальні добавки.

Найбільш часто використовуваними смолами є сополімери: акрилові вінілацетату, поліуретанові або похідних полівінілпіролідону. Основними інгредієнтами є полімери вінілпіролідону і вінілацетату в концентрації від 2 до 5 %.

Як розчинник використовується і етанол, може використовуватись і вода (спирти швидко висихають). Лаки для волосся містять більше силіконових олій, які додають волоссю блиск і краще захищають волосся від УФ-променів.

Приклад[ред. | ред. код]

Наприклад, плівкоутворюючою речовиною може бути суміш шеллаку і сополімеру, розчинником — ізопропіловий спирт, пропелентом — суміш фреона-11 і фреона-12, а як спеціальна речовина — хлористий метилен, який одночасно є і розчинником і пропелентом. Рецептура цього лаку така:

Різні кольори шеллаку
  • продукт (40 %):
  • пропелент (60 %):
    • суміш фреону-11 і фреону-12 (50:50): 60 %;

Заходи безпеки в роботі з лаком для волосся[ред. | ред. код]

Лак для волосся не повинен потрапити в очі, а аерозолі туману не повинні вдихатись. Вихід вмісту аерозольного диспенсера не повинен стикатися з вогнем. Контейнери мають бути захищені від прямих сонячних променів і температур вище 50 °C.

Посилання[ред. | ред. код]