Мельдоній

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Мілдронат)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мельдоній
Систематизована назва за IUPAC
2-(2-Carboxyethyl)-1,1,1-trimethylhydrazinium
Класифікація
ATC-код C01EB22
PubChem 123868
CAS 86426-17-7
DrugBank
Хімічна структура
Формула C6H14N2O2+
Мол. маса 146,19 г/моль
Фармакокінетика
Біодоступність 78% (перор.), 100% (парент.)
Метаболізм Печінка
Період напіввиведення 3—6 год.
Екскреція Нирки
Реєстрація лікарського засобу в Україні
Назва, фірма-виробник, країна, номер реєстрації, дата МІЛДРОНАТ,
АТ «Гріндекс», Латвія
UA/3419/02/01
04.08.2015-04/08/2020
МЕТАМАКС,
ПрАТ «Фармацевтична фірма «Дарниця», Україна
UA/3572/02/01
21.10.2015-21/10/2020
ТРИЗИПІН
ПАТ «Лекхім-Харків»/ТОВ «НВФ «Мікрохім»/Лабораторія «ІНІБСА, С.А.», Україна/Іспанія
UA/9897/01/01
01.08.2014-01.08.2019
[1]

Мельдо́ній (англ. Meldonium, лат. Meldonium) — лікарський препарат, що за своїм хімічним складом є триметилгідразінію пропіонатом[2][3] та структурним аналогом γ-бутиробетаїну.[4][5] Мельдоній можуть застосовувати як перорально, так і парентерально.[6][2][4] Мельдоній уперше синтезувала в середині 1970-х років в Інституті органічного синтезу Латвійської РСР група дослідників під керівництвом Івара Калвіньша[7], та вже у 1976 році отримав «Сертифікат авторів» СРСР. У 1984 р. був запатентований у США. Із 1988 року мельдоній дозволено застосовувати в медицині.[7][8] Із 1992 року препарат зареєстрований у Латвії та розпочато випуск препарату латвійською фармацевтичною компанією «Grindeks».[9] Окрім Латвії, мельдоній зареєстрований та використовується в медичній практиці в Україні[10][11], Литві[12], Росії[13][4], Молдові, Білорусі, Азербайджані, Вірменії[14][15][16], Узбекистані[17], Грузії[18] та Казахстані.[19] Відомостей про реєстрацію мельдонію в інших країнах немає, зокрема, препарат не зареєстровано в США та країнах Західної Європи.

Фармакологічні властивості[ред. | ред. код]

Мельдоній — синтетичний препарат, що за хімічним складом є триметилгідразінію пропіонатом та належить до групи метаболічних препаратів. Механізм дії препарату полягає у конкурентному інгібуванні ферменту γ-бутиробетаїнгідроксилази, який забезпечує перетворення γ-бутиробетаїну в карнітин — сполуки, що сприяє проникненню жирних кислот крізь мембрани клітин, у яких проходить процес їх β-окислення.[20][21] За наявності достатньої кількості кисню із жирних кислот утворюються макроергічні сполуки типу АТФ, а при недостатньому надходженні кисню та, відповідно, ішемії тканин жирні кислоти окислюються до активованих недоокислених форм — ацил-КоА и ацилкарнітину, що мають здатність пошкоджувати мембрани клітин та порушувати транспортування АТФ.

Оскільки цей спосіб забезпечення енергією клітин вимагає утилізації більшої кількості кисню, він сприяє збільшенню ішемізації тканин та накопиченню токсичних продуктів окислення жирних кислот. Застосування мельдонію обмежує проникнення довголанцюгових жирних кислот у клітини та не обмежує проникнення коротколанцюгових жирних кислот, при окисленні яких утворюється менше токсичних продуктів. Мельдоній також активує окислення глюкози, яке потребує меншого використання кисню клітинами та знижує ішемію тканин.[22] Іншим додатковим механізмом дії препарату є інгібування ферменту карнітинацилтрансферази, який сприяє транспортуванню карнітину до мітохондрій клітин.[8] Мельдоній також має здатність збільшувати синтез оксиду азоту NO, що сприяє зменшенню периферичного опору судин та покращує мікроциркуляцію.[20][21]

За даними клінічних досліджень, проведених у країнах, де зареєстрований препарат, із невеликою кількістю учасників клінічних досліджень, мельдоній при ІХС підвищує витривалість при фізичних навантаженнях, зменшує потребу пацієнтів у нітрогліцерині та покращує якість життя пацієнтів.[20][21] Згідно з даними досліджень, при застосуванні мельдонію також спостерігалось збільшення фракції викиду лівого шлуночка, зниження тиску в легеневій артерії та нормалізація серцевого ритму.[6] У клінічних дослідженнях також описана ефективність мельдонію при хронічній серцевій недостатності[20][7] та інфаркті міокарду.[13][23][24] Описана ефективність мельдонію при церебральному атеросклерозі[3], захворюваннях артерій нижніх кінцівок[6], діабетичній нефропатії[5] та ретинопатії[10], системних захворюваннях сполучної тканини та після кардіохірургічних операцій.[22] Частина досліджень вказує також на дієвість мельдонію при епілептичних нападах та алкогольній інтоксикації.[25] Зазначають ефективність сумісного застосування інгібітора АПФ лізиноприлу та мельдонію в лікуванні хворих хронічною серцевою недостатністю.[26]

Згідно з експериментальними даними на тваринних моделях, описана ефективність сумісного застосування мельдонію з метформіном при неврологічних розладах[27][28] та цукровому діабеті.[29] За даними частини клінічних досліджень, мельдоній має здатність підсилювати дію антиаритмічних препаратів (аміодарону).[7] У порівнянні з іншими метаболічними препаратами, за даними частини клінічних досліджень, при застосуванні мельдонію спостерігалась вища або рівнозначна ефективність у порівнянні із триметазидином[30], та дещо нижча ефективність у порівнянні з тіотриазоліном[31] (хоча частина дослідників заперечують даний висновок у зв'язку із неповною відповідністю груп зіставлення).[7][30]
На думку розробника препарату, мельдоній можна застосовувати для підтримки сексуальної функції чоловіків.[32]

Фармакокінетика[ред. | ред. код]

Мельдоній швидко та майже повністю всмоктується після перорального застосування, біодоступність препарату складає 78 % після перорального застосування[21][13], після внутрішньовенного введення біодоступність препарату становить 100 %. Після перорального прийому максимальна концентрація мельдонію в крові досягається протягом 1–2 годин, після внутрішньовенного введення максимальна концентрація досягається відразу ж після ін'єкції.[2] Мельдоній добре розподіляється у тканинах організму, добре проходить через гематоенцефалічний бар'єр, проникає через плацентарний бар'єр[21] та виділяється в грудне молоко.[2][4] Метаболізується препарат у печінці з утворенням двох метаболітів. Виводиться мельдоній із організму із сечею у вигляді метаболітів. Період напіввиведення препарату становить 3–6 годин[2][4] (при тривалому внутрішньовенному застосуванні період напіввиведення може зростати до 15 годин[30]), даних за збільшення цього часу при порушенні функції печінки та нирок немає.

Показання до застосування[ред. | ред. код]

Мельдоній застосовується при кардіологічних захворюваннях — ішемічній хворобі серця (у тому числі інфаркті міокарду та стенокардії), хронічній серцевій недостатності, дисгормональної кардіоміопатії; при порушеннях мозкового кровообігу — інсультах та дисциркуляторній енцефалопатії; у післяопераційному періоді для прискорення реабілітації; при хронічному алкоголізмі (у комплексному лікуванні абстинентного синдрому); для покращення працездатності та при фізичному перевантаженні (у тому числі у спортсменів); ретробульбарно при діабетичній та гіпертензивній ретинопатії, тромбозі центральної вени сітківки та інших порушеннях кровопостачання сітківки, крововиливах у сітківку та гемофтальмі.[2][4]

Побічна дія[ред. | ред. код]

При застосуванні мельдонію побічні ефекти виникають рідко. За інформацією виробника, найчастішими побічними ефектами є[2][4]:

Протипокази[ред. | ред. код]

Мельдоній протипоказаний при підвищеній чутливості до препарату, підвищенні внутрішньочерепного тиску, важкій печінковій та нирковій недостатності. Мельдоній не рекомендований для застосування при вагітності та годуванні грудьми.[2][4] Мельдоній застосовується у дитячому віці з 12 до 18 років виключно у вигляді сиропу.

Форми випуску[ред. | ред. код]

Мельдоній випускається у вигляді 10 % розчину для ін'єкцій у ампулах по 5 мл; желатинових капсул по 0,25[2] та 0,5 г[33]; 5 % сиропу для перорального застосування по 250 мл.[34]

Заборона використання у спортсменів[ред. | ред. код]

З 1 січня 2016 року мельдоній заборонений для використання спортсменами під час змагань згідно з рішенням Всесвітнього антидопінгового агентства.[35][36]
За перші кілька місяців після цього від змагань усунули близько ста спортсменів, в пробах яких виявили препарат. Спортсмени представляли переважно країни колишнього Радянського Союзу, і найбільше серед них було росіян.[32]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

Мельдоній використовувався радянськими військовими під час Афганської війни. Головна мета надання більшої витривалості воякам, яким потрібно було переносити вручну важкі вантажі в умовах високогір'я [37].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Державний реєстр лікарських засобів України. Архів оригіналу за 9 січня 2016. Процитовано 23 січня 2016. 
  2. а б в г д е ж и к МЕТАМАКС | Дарница | Инструкция по применению, цена в аптеках, состав, показания | Компендиум. compendium.com.ua (рос.). Архів оригіналу за 31 січня 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  3. а б МУЛЬТИМОДАЛЬНОЕ ВЛИЯНИЕ ВАЗОПРО НА ФУНКЦИОНАЛЬНОЕ СОСТОЯНИЕ МОЗГА [Архівовано 30 січня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)
  4. а б в г д е ж и МЕЛЬДОНИЙ | Активные вещества. www.vidal.ru (рос.). Архів оригіналу за 8 лютого 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  5. а б І.І. Топчій, В.П. Денисенко. Застосування мельдонію при лікуванні хворих на діабетичну нефропатію. www.consilium-medicum.com.ua. ДУ «Національний інститут терапії ім. Л.Т. Малої НАМН України», Харків. Архів оригіналу за 30 січня 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  6. а б в Опыт использования мельдония (Вазопро®) в комплексном лечении пациентов с мультифокальным атеросклерозом (атеросклеротическим поражением артерий нижних конечностей и хронической ишемической болезнью сердца). Архів оригіналу за 30 січня 2016. Процитовано 23 січня 2016. 
  7. а б в г д Самородская И.В. (25 грудня 2013). Мельдоний: обзор результатов исследований (рос.). «РМЖ». Архів оригіналу за 31 січня 2016. Процитовано 23 січня 2016. 
  8. а б Роль индукции NO в механизме действия цитопротектора олвазола — оригинального регулятора эндотелиальной функции [Архівовано 5 вересня 2017 у Wayback Machine.] (рос.)
  9. JSC Grindeks. http://www.grindeks.lv [Архівовано 27 лютого 2009 у Wayback Machine.]
  10. а б Оценка антиангинальной эффективности мельдония (Тризипина) у пациентов со стабильной ишемической болезнью сердца и стенокардией напряжения [Архівовано 30 січня 2016 у Wayback Machine.] (рос.)
  11. MELDONIUM (МЕЛЬДОНИЙ) | Международные названия | Компендиум. compendium.com.ua (рос.). Архів оригіналу за 31 січня 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  12. Mildronate. drugs.com. Архів оригіналу за 31 січня 2016. Процитовано 24 січня 2016.  (англ.)
  13. а б в Ренессанс цитопротекторной метаболической терапии ИБС с применением препарата Кардионат® (мельдоний) (рос.)
  14. JSC “Grindeks” original preparation Mildronate® GX recognised as “The Cardiological Medication of the Year” in Ukraine. biotech-intelligence.com. 3 жовтня 2011. Архів оригіналу за липень 19, 2012. 
  15. Grindex names Russian manufacturing partner for Mildronate. ceepharma.com. 12 серпня 2008. Архів оригіналу за 28 липня 2012. 
  16. Mildronate – One of the Most Exported Latvian Products. evaluatepharma.com. 26 березня 2004. Архів оригіналу за грудень 17, 2012. 
  17. МИДОЛАТ Капсулы 250мг №40 : общая информация и описание, свойства, показания к применению, инструкция, противопоказания, способ применения и дозировка, условия хранения, побочные действия | Apteka.uz. apteka.uz (рос.). Архів оригіналу за 31 січня 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  18. მიდრომაქსი კაფსულები 500 მგ.. unimedgroup.com. Архів оригіналу за 24 січня 2016. 
  19. МИЛДРОНАТ инструкция по применению препарата MILDRONATE: противопоказания, побочное действие, дозировки, состав – капсулы | Видаль — справочник лекарственных средств. www.vidal.kz (рос.). Архів оригіналу за 31 січня 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  20. а б в г Современная роль корректоров метаболизма на примере мельдония при лечении хронических форм сердечно-сосудистых заболеваний | Интернет-издание «Новости медицины и фармации». www.mif-ua.com. Архів оригіналу за 30 січня 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  21. а б в г д Возможности препаратов с метаболической направленностью при коррекции ишемических синдромов | #07/13 | Журнал «Лечащий врач». www.lvrach.ru. Архів оригіналу за 16 травня 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  22. а б О.А., Федорова (23 грудня 2014). Цитопротекция в хирургии. Потенциал клинического применения препарата Метамакс. Український медичний часопис. Архів оригіналу за 30 січня 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  23. Sesti C, Simkhovich BZ, Kalvinsh I, Kloner RA (березень 2006). Mildronate, a novel fatty acid oxidation inhibitor and antianginal agent, reduces myocardial infarct size without affecting hemodynamics. J. Cardiovasc. Pharmacol. 47 (3): 493–9. doi:10.1097/01.fjc.0000211732.76668.d2. PMID 16633095.  (англ.)
  24. Hayashi Y, Kirimoto T, Asaka N, Nakano M, Tajima K, Miyake H, Matsuura N (травень 2000). Beneficial effects of MET-88, a gamma-butyrobetaine hydroxylase inhibitor in rats with heart failure following myocardial infarction. Eur. J. Pharmacol. 395 (3): 217–24. doi:10.1016/S0014-2999(00)00098-4. PMID 10812052. 
  25. Zvejniece L, Svalbe B, Makrecka M, Liepinsh E, Kalvinsh I, Dambrova M (вересень 2010). Mildronate exerts acute anticonvulsant and antihypnotic effects. Behav Pharmacol. 21 (5-6): 548–55. doi:10.1097/FBP.0b013e32833d5a59. PMID 20661137.  (англ.)
  26. Dzerve V, Matisone D, Kukulis I, Romanova J, Putane L, Grabauskiene˙V, Skarda I, Berzina D, Strautmanis J (2005). Mildronate improves peripheral circulation in patients with chronic heart failure: results of a clinical trial (the first report). Semin Cardiol. 11 (2): 56–64. ISSN 1648-7966. Архів оригіналу за 28 березня 2012. Процитовано 26 січня 2016.  (англ.)
  27. Sjakste N, Gutcaits A, Kalvinsh I (2005). Mildronate: an antiischemic drug for neurological indications. CNS Drug Rev. 11 (2): 151–68. doi:10.1111/j.1527-3458.2005.tb00267.x. PMID 16007237.  (англ.)
  28. Pupure J, Isajevs S, Skapare E, Rumaks J, Svirskis S, Svirina D, Kalvinsh I, Klusa V (Лютий 2010). Neuroprotective properties of mildronate, a mitochondria-targeted small molecule. Neurosci. Lett. 470 (2): 100–5. doi:10.1016/j.neulet.2009.12.055. PMID 20036318.  (англ.)
  29. Liepinsh E, Skapare E, Svalbe B, Makrecka M, Cirule H, Dambrova M (Травень 2011). Anti-diabetic effects of mildronate alone or in combination with metformin in obese Zucker rats. Eur. J. Pharmacol. 658 (2-3): 277–83. doi:10.1016/j.ejphar.2011.02.019. PMID 21371472.  (англ.)
  30. а б в В.Я. Дзерве, И.Я.Калвиньш (2013). МИЛДРОНАТ® В КАРДИОЛОГИИ. ОБЗОР ИССЛЕДОВАНИЙ. Архів оригіналу за 22 лютого 2016. 
  31. Порівняльна ефективність Тіотриазоліну й мельдонію у хворих на стабільну стенокардію напруження II–III функціонального класу: результати проспективного відкритого порівняльного рандомізованого паралельного дослідження | Тіотриазолін. www.thiotriazolin.com (укр.). Архів оригіналу за 13 квітня 2018. Процитовано 22 січня 2018. 
  32. а б Мельдоній може покращувати потенцію - творець препарату. BBC Україна. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  33. http://www.grindeks.lv/en/products/prescription-medicine/grindeks-brand-products/mildronate [Архівовано 12 березня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  34. МІЛДРОНАТ. Інструкція для застосування. mozdocs.kiev.ua. Архів оригіналу за 7 лютого 2016. Процитовано 22 січня 2018. 
  35. Мельдоний внесен в Запрещенный список 2016. rusada.ru. 30 сентября 2015. Архів оригіналу за 21 квітня 2016. 
  36. Милдронат стал запрещенным. uzathletics.uz. 02.10.2015. Архів оригіналу за 29.01.2016. 
  37. Sputnik. Иварс Калвиньш: милдронат надо рекомендовать, а не запрещать. tj.sputniknews.ru (рос.). Архів оригіналу за 31 грудня 2018. Процитовано 31 грудня 2018. 

Джерела[ред. | ред. код]