Пошта (Windows)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пошта
Компонент Microsoft Windows
Деталі
Інші назви Mail
Тип клієнт електронної пошти
У комплекті з Windows 8, 8.1, 10, 11
Замінює Windows Live Mail
Стан підтримки
активний
Пошта та календар
Тип клієнт електронної пошти, електронний календар
Розробник Microsoft
Перший випуск 25.11.2014[1]
Апаратна платформа x86, x64, Arm64[1]
Операційна система Windows 10 v16299.0 або новіша[1]
Розмір 230,9 МБ[1]
Доступні мови декілька[1]
Українська мова є[1]
Стан розробки активний
Реєстрація потрібна
Вебсайт офіційна сторінка

Пошта (англ. Mail) — клієнт електронної пошти, розроблений компанією Microsoft, що поставляється у складі операційних систем Micosoft Windows, починаючи з Windows 8. Також доступний для завантаження у вигляді окремого додатка під назвою «Пошта та календар»[1].

Windows 8.x[ред. | ред. код]

«Пошта» в Windows 8 і 8.1 — це абсолютно нова програма на основі Windows Runtime, розроблена відповідно до філософії мови дизайну Metro від Microsoft, як програма Windows Store, яка працює в повноекранному або розділеному режимах перегляду; багато її функцій приховано в ключових кнопках або на панелі програм (спочатку прихована панель інструментів) унизу екрана, яку можна відкрити, клацнувши правою кнопкою миші або провівши пальцем угору. «Пошта» оновлюється незалежно від операційної системи і йде в комплекті з програмами «Календар» та «Люди» — її неможливо інсталювати чи видалити окремо від них.

«Пошта» має попередньо встановлені конфігурації для Outlook.com, Gmail, AOL Mail і Yahoo! Mail; облікові записи Exchange Server або IMAP можна налаштувати[2], але «Пошта» безпосередньо не підтримує POP3.

Windows 10 і 11[ред. | ред. код]

«Пошта» в Windows 10 і 11 має попередньо встановлені конфігурації для Outlook.com, Office 365, Gmail, iCloud і Yahoo! Mail.[3][4][5] AOL Mail, а також інші облікові записи Exchange Server і IMAP все ще можна додати, а підтримка POP3 повернулась.[3][5][6] Підтримка груп новин/Usenet залишається відсутньою.[7] «Пошта» та «Календар» все ще є Універсальними додатками Windows і знаходяться в одному контейнері програм, але третій додаток — «Люди» — переміщено з цього контейнера та став окремим додатком.

Користувачі можуть налаштувати «Пошту» на використання системної теми або вибрати власний колір, фонове зображення та параметри світлого/темного. Додаток підтримує багатовіконний режим і може відкривати повідомлення електронної пошти в новому вікні.[8] Електронні листи перераховані в списку переходів «Пошти». «Пошта» використовує панель налаштувань, інструменти сортування електронної пошти на другій панелі та панель інструментів на панелі перегляду. Подібно до Windows Mail для Winows Vista, важливі елементи керування цієї версії легко видно. Облікові записи можна групувати та змінювати мітки, а спеціальні папки можна створювати, редагувати та видаляти в програмі.[9] У програмі «Пошта» можна використовувати псевдоніми та @згадки Outlook.com.

Подібно до Microsoft Outlook, програма «Пошта» дозволяє користувачам налаштовувати швидкі дії, такі як «Видалити», «Встановити прапорець» і «Архівувати», щоб відповідати на повідомлення системних сповіщень і жестів.[10]

У грудні 2019 року «Пошта» додала незнімну рекламу для мобільного додатка Microsoft Outlook.[11]

У 2023 році Microsoft оголосила, що, починаючи з 2024 року, нові пристрої з Windows 11 постачатимуться з новим Outlook для Windows, а до кінця 2024 року ним буде замінено стандартні програми «Пошта» і «Календар»[12].

Спадщина[ред. | ред. код]

Як і Microsoft Outlook та Outlook Express, «Пошта» використовує сполучення клавіш Ctrl+E для виклику пошуку (усі інші продукти Microsoft використовують сполучення клавіш Ctrl+F).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е ж Пошта та календар : [арх. 02.11.2023] // Apps.microsoft.com. — Дата звернення: 02.11.2023.
  2. Set up iCloud mail account on the Windows 8 mail app // www.fixkb.com. — 2013. — 19 June.
  3. а б Set up email in Mail for Windows 10 / Microsoft // Support.office.com. — Дата звернення: 13.07.2016.
  4. How to Set Up iCloud Email and Calendars on Windows 10 / Henry T. Casey // Laptop.com. — 2016. — 10 February.
  5. а б A closer look at the new Mail app on Windows 10 // MSPoweruser.com. — 2015. — 7 April.
  6. How to Configure a POP3 Email Account in Windows 10 / Chris Stobing // www.HowToGeek.com. — 2015. — 14 August.
  7. Windows 10 Mail + Newsgroups // Answers.microsoft.com.
  8. Newest Windows 10 'Redstone 2' test build adds new Outlook Mail features / Mary Jo Foley // ZDNet. — 2016. — 25 October.
  9. How do I add or remove folders in Mail for Windows 10? // Support.office.com.
  10. What's new in Mail and Calendar for Windows 10? // Support.office.com.
  11. Ads are back in Windows 10 Mail and Calendar Desktop app (and there are no way to remove them) // MSPowerUser.com. — 2019. — 14 December. — Дата звернення: 20.09.2021.
  12. Outlook for Windows: The Future of Mail, Calendar and People on Windows 11 // Support.microsoft.com.

Посилання[ред. | ред. код]