Thunderbird

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Thunderbird
Thunderbird 115
Тип Поштовий клієнт
Розробник MZLA Technologies Corporation
Перший випуск 28 липня 2003 року
Стабільний випуск 115.10.1[1] Edit this on Wikidata (18 квітень 2024)
Нестабільний випуск 126.0beta[2] Edit this on Wikidata (17 квітень 2024)
Платформа Windows
Операційна система Microsoft Windows, macOS, Linux
GNU фреймворк GTK
Мова програмування C++, C, JavaScript
Доступні мови 66
Українська мова так[3]
Стан розробки активна
Ліцензія Mozilla Public License, версія 2.0
Репозиторій hg.mozilla.org/comm-central
Вебсайт thunderbird.net/uk/

Thunderbird або Mozilla Thunderbird (укр. Буревісник) — безкоштовний поштовий клієнт, новин та RSS з відкритим початковим кодом. Заснований на технології XUL. Є частиною проєкту Mozilla.

Основні особливості[ред. | ред. код]

Інтерфейс Thunderbird, як і браузера Mozilla Firefox, заснований на технології XUL, розробленій Mozilla Foundation. В результаті користувацький інтерфейс на всіх платформах виглядає так само, як у застосунках, розроблених для цієї конкретної платформи. Як і Firefox, Thunderbird підтримує візуальні теми. Типово інтерфейс програми схожий на звичний для користувачів Windows інтерфейс поштового клієнта Outlook Express. Разом з Outlook, eM Client та Mailbird, Вважається одним з найкращих поштових клієнтів для Windows[4][5].

За умовчанням Thunderbird не указує жорстко шрифти, якими набиратиметься повідомлення у форматі HTML, указуючи лише групу шрифтів — пропорційний або моноширинний, що забезпечує кращу кросплатформову сумісність.

  • Підтримка протоколів: SMTP, POP3, IMAP, NNTP, RSS;
  • Крос-платформність (підтримує Microsoft Windows, Mac OS X та GNU/Linux забезпечуючи однаковий рівень функціональності);
  • Підтримка тем та плагінів
  • Фільтрація спаму
  • Віртуальні директорії (розміщення листів на основі фільтрів)

Випуски[ред. | ред. код]

Thunderbird 3[ред. | ред. код]

Третя версія Thunderbird, що вийшла 8 грудня 2009, містить низку важливих змін та покращень, серед яких повністю перероблений пошук, підтримка вкладок і значно модернізований і спрощений процес установки програми. Thunderbird 3 доступний для скачування всім користувачам 49 мовами на сайті mozillamessaging.com [Архівовано 12 жовтня 2008 у Wayback Machine.].

Втім, у Thunderbird 3 не увійшла одна з функцій, яку розробники обіцяли реалізувати при розробці нової версії поштового клієнта — Lightning[en], застосунок з календарем. Спочатку Mozilla збиралася включити таку функціональність за замовчуванням, однак пізніше було вирішено залишити її у вигляді додаткового плагіна, який користувачі зможуть окремо завантажити з Мережі.

Thunderbird 3, як і попередні версії, містить у собі підтримку Gmail, поштового сервісу компанії Google. Проте в новій версії цей функціонал був значно перероблений — виправлення включають в себе оновлення інтерфейсу, поліпшення функції додавання нових записів до адресної книги і деякі інші.

Однією з ключових особливості третьої версії поштового клієнта Mozilla є пошук. Рядок пошуку розміщується у верхній частині інтерфейсу і надає користувачу ширші можливості. Так, можна шукати не тільки по всіх повідомленнях, але і фільтрувати пошукові результати по темі або тексту листа, відправнику, одержувачу та іншим критеріям. Результати пошуку відображаються в окремій вкладці. Також інтерфейс клієнта містить спеціальну шкалу часу, що полегшує пошук за повідомленнями.

Thunderbird 3 дозволяє завантажувати листи в окремих вкладках і швидко переключатися з одного листа на інший. При виході з програми видимі вкладки зберігаються і будуть відновлені при відкритті Thunderbird наступного разу. Крім того, Thunderbird дозволяє користувачеві архівувати ті листи, які можуть знадобитися йому в майбутньому.

Майбутнє[ред. | ред. код]

Керівництво проєкту Mozilla вирішило, що Thunderbird не є основним для організації, й тому забрало оплачуваних програмістів з його підтримки, чим поклало більше відповідальності на програмістів-волонтерів. З 2012 року Thunderbird фактично припинив отримувати істотні оновлення, а волонтери-програмісти зосередились на підтримці сумісності з останніми версіями рушія Gecko. В 2015 році в Mozilla був поширений лист від керівництва, в якому була оголошена пропозиція відокремити Thunderbird від основного проєкту Mozilla — веббраузера Firefox та передати новий проєкт для підтримки іншій організації[6]. В 2016 році була оприлюднена доповідь, яка розглядала можливість передачі Thunderbird для подальшої підтримки до англ. Software Freedom Conservancy або англ. The Document Foundation, який серед іншого опікується LibreOffice[7].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Thunderbird — Release Notes (115.10.0) — Thunderbird (англійська мова) . Процитовано 21 квітень 2024.
  2. Thunderbird — Beta Notes (126.0beta) — Thunderbird (англійська мова) . Процитовано 21 квітень 2024.
  3. Архівована копія. Архів оригіналу за 12 березня 2008. Процитовано 27 лютого 2008.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  4. Best Windows 10 Email Clients to Manage All Emails in One App in 2020. Mailbird. 18 липня 2020. Архів оригіналу за 14 липня 2020. Процитовано 26 липня 2020.
  5. DeMuro, Jonas; February 2020, Brian Turner 11. Best email clients of 2020: Free and paid apps and software. TechRadar (англ.). Архів оригіналу за 2 серпня 2020. Процитовано 26 липня 2020.
  6. Ingrid Lunden (30 листопада 2015). Mozilla Wants To Split Off Its Thunderbird Email/Chat Client, Says Mitchell Baker Memo. TechCrunch. https://www.facebook.com/techcrunch. Архів оригіналу за 14 квітня 2016. Процитовано 26 квітня 2016.
  7. Simon Phipps (7 квітня 2016). Finding a home for Thunderbird (PDF). Mozilla Foundation. Архів оригіналу (PDF) за 25 квітня 2016. Процитовано 26 квітня 2016.

Посилання[ред. | ред. код]