Рух проти нелегальної імміграції

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рух проти нелегальної імміграції

рос. Движение против нелегальной иммиграции
Країна Росія Росія
Голова партії Олександр Анатолійович Бєлов[ru]
Дата заснування 10 липня 2002 року
Дата розпуску 18 апреля 2011 года
Штаб-квартира Москва
Ідеологія Російський націоналізм
Неонацизм
Позиція Ультраправі
Девіз «За Закон і Порядок!» (рос. За Закон и Порядок!)
«Росія для росіян» (рос. Россия для русских)
Офіційний сайт www.dpni.org

Рух проти нелегальної імміграції (рос. Движение против нелегальной иммиграции, ДПНИ) — російський націоналістичний, расистський[1] та неонацистський[2] суспільний рух, що проголошує своєю метою «боротьбу з нелегальною імміграцією в Росії». Цілі і ідеологічна основа руху схожі зі французькім «Національним фронтом» та Австрійської партією свободи. Чисельність у 2005 — близько 5 тисяч осіб. Цей рух не зареєстрований, але має відділення в більш ніж 30 містах Росії.

Рух було засновано 10 липня 2002, за власним визнанням його членів, у відповідь на сутичку між іммігрантами з Вірменії та місцевими жителями у Красноармійську у 2002. На чолі руху стоїть колишній член ультра правої організації «Пам'ять» — Олександр Бєлов. Окрім підтримки та організації народного протесту в Росії проти нелегальної імміграції, ДПНІ звинувачують в організації заходів проти представників легальної кавказької діаспори в Росії. Цей рух також щорічно, 4 листопада організував так званий «Російський марш».

Ідеологія[ред. | ред. код]

Офіційно ДПНІ виступало проти нелегальної імміграції, на практиці — проти іноземців (а також проти вихідців із Північного Кавказу) загалом. Основою ідеології руху був російський націоналізм, де-факто російський неонацизм.[1][2]

Символ ДПНІ, ймовірно, потрібно трактувати як зображення кельтського хреста, розгорнутого на 45°.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Альперович, Вера (31 жовтня 2011). «Мыслить справа»: краткий обзор современной праворадикальной идеологии. www.sova-center.ru (рос.). Процитовано 29 грудня 2023. 
  2. а б Шнірельман, Віктор (2010). Ответ правоохранительной системы и акции правых радикалов. «Чистильщики московских улиц»: скинхеды, СМИ и общественное мнение (рос.) (вид. друге, виправлене та доповнене). Москва: Московське бюро з прав людини, «Academia». «Речь идет о нескольких группировках национал-социалистической направленности, куда, наряду со студентами, входят бывшие охранники и сотрудники милиции. Среди таких группировок упоминаются «Армия воли народа», «Национал-социалистическое общество», «Движение против нелегальной иммиграции», «Славянский Союз» и «Северное братство».» 
  3. Крайне правые и их символика. Архів оригіналу за 27 червня 2015. Процитовано 29 грудня 2023. 

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]