Умбра європейська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Собача риба)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Умбра звичайна

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Підцарство: Справжні багатоклітинні (Eumetazoa)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Черепні (Craniata)
Надклас: Щелепні (Gnathostomata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Підклас: Новопері (Neopterygii)
Інфраклас: Костисті риби (Teleostei)
Надряд: Протакантопері (Protacanthopterygii)
Ряд: Щукоподібні (Esociformes)
Родина: Умброві (Umbridae)
Рід: Умбра (Umbra)
Вид: Умбра звичайна
Umbra krameri
Walbaum, 1792
Ареал U. krameri      Проживання     Вимерлий
Ареал U. krameri      Проживання     Вимерлий
Посилання
Вікісховище: Umbra krameri
Віківиди: Umbra krameri
EOL: 211216
ITIS: 162157
МСОП: 22730
NCBI: 75933

Умбра звичайна, або собача риба (Umbra krameri) — вид роду Умбра (Umbra), або, як її називають у пониззі Дністра, халдод, бабошка або євдошка, а в Закарпатті — пецка, або пец-гол, належить до родини умбрових підряду щукоподібних.

Характерними ознаками умбрових є наявність короткого рила, поєднання нижньої щелепи з черепом перед заднім краєм ока, відсутність бічної лінії. Риби цього виду є в нас лише в басейнах Дністра і Дунаю. Отже, умбра водойм України — це ендемічний вид, тобто такий, що зустрічається тільки в даній місцевості.

Umbra krameri з водойм України

Тіло видовжене, валькувате, голова тупа, рот невеликий, щелепи усіяні дрібними зубами з вістрями, напрямленими всередину порожнини рота. Очі великі, містяться у верхній частині голови. Тіло, зяброві кришки і майже вся голова вкриті великою лускою. Спинний плавець довгий, високий, розміщений у кінці другої третини тіла. Анальний плавець довгий, вузький, міститься під заднім кінцем спинного. Хвостовий плавець широкий, заокруглений.

Забарвлення тіла близьке до забарвлення водного середовища. Загальне тло забарвлення червоно-коричневе, спина темніша, боки світліші, черево жовтувате. На боках тіла світло-жовті смужки. На спинному і хвостовому плавцях — ряд темних смужок. На тілі і голові є темні плями. Тримається табунцями. Живе на глибині 0,5—3 м. Вона добре витримує нестачу кисню у воді, використовуючи кисень повітря за допомогою плавального міхура, який укритий густою сіткою кровоносних судин. Завдяки цьому умбра може тривалий час жити в мулі при відсутності води. Основними біотопами її є водойми з повільною течією, заплавні озера, стариці, болота із заростями очерету, рогозу тощо. Дно в таких місцях замулене, вкрите великою кількістю перегниваючих решток рослин. Разом з умброю живуть карась золотистий, плітка, гірчак, в'юн, краснопірка, вівсянка, колючка триголкова.

Живиться личинками комах, які живуть на дні, рачками, молюсками, личинками та мальками гірчака й вівсянки. Уже в кінці першого року життя, досягаючи завдовжки близько 5 см, починає розмножуватись. Відкладає вона від трьох-чотирьох сотень ікринок до 2 тис. діаметром 1 мм. Нерест відбувається в травні при температурі води +13… + 15°C. Самки будують гнізда, в які відкладають ікру. Гніздо має вигляд ямки, вистеленої рослинами. Відкладену ікру самиці охороняють. Працюючи плавцями, вони сприяють надходженню свіжої води, багатої на кисень. Одночасно самиці видаляють з гнізда ікринки, в яких не розвиваються ембріони. Період інкубації ікри триває близько десяти днів. Довжина личинок становить близько 6 мм. Якщо довжина трохи більша за 9 мм, личинки починають живитись природним кормом. Найінтенсивніше росте протягом першого року життя, досягаючи в середньому завдовжки 3,5 см. У наступні роки темп росту сповільнюється, і в чотирирічному віці риби досягають завдовжки в середньому 8 см, а зрідка й 13 см. Самці, як правило, менші від самиць і живуть не більш як три роки, тоді як самиці живуть до п'яти років.

Умбри в окремих водоймах буває досить багато. Проте внаслідок осушення боліт і заплав вона зникає. Тому важливо зберегти цей вид. Є досить цікавою рибою для утримування в акваріумах.

Література[ред. | ред. код]