Ставангерський корабель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ставангерський корабель
норв. Stavangerskipet
Країна Норвегія Норвегія
Регіон Ругаланн
Населений пункт Ставангер
Історія
Датування ~770 рік
Періоди Доба вікінгів
Дослідження
Відкрито 2022

Ставангерський корабель (норв. Stavangerskipet) — дубовий корабель вікінгів, виявлений в 2022 році поблизу міста Ставангера в норвезькому районі Ругаланн.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина корабля — ~22 м, ширина — більше 5 м. За формою та розмірами судно нагадує Усеберзький корабель, ще один корабель вікінгів, знайдений в Норвегії на початку XX століття.

Курган на цвинтарі Салхушхауген на території муніципалітету Хармой, розташованого в районі міста Ставангер на півдні Норвегії довгий час вважався порожнім. Однак це місце раніше, понад сто років тому, вже досліджувалося. Тоді тут було знайдено два мечі, спис, золотий браслет, 15 дерев'яних лопат, кілька наконечників стріл та деякі інші речі, тому у червні 2022 року археологи вирішили обшукати цей район більш детально за допомогою георадару, геофізичний приладу, який використовує класичний принцип радіолокації для визначення того, що знаходиться під поверхнею землі. Саме за допомогою георадару і було знайдено під землею більш, як 20-метровий корабель. Ця знахідка проливає світло на перших королів вікінгів, вважають науковці. «Сигнали георадару чітко показують форму 20-метрового корабля. Він досить широкий і нагадує корабель з Усеберга», — пояснив археолог зі Ставангерського університету Хокон Рейєрсен. За припущеннями фахівців, знайдений корабель дійсно може бути давнішим за Озеберзький корабель, знайдений у 1904 році, вік якого датували орієнтовно 820 роком н. е. «Є багато вказівок на те, що це судно побудували близько 770 року, тобто на 50 років раніше, ніж Озеберзький корабель», — доповнив пошуковець[1].

Крім того, насправді, знайдений корабель може бути поховальним кораблем. Археологи мають намір провести контрольні розкопки, щоб вивчити корабель та визначити його справжній вік[2].

Знайдення на такій невеликій території одразу три корабельні поховання — є абсолютно унікальним фактом, це підкріплює теорію про те, що саме тут знаходився головний осередок влади до епохи Гаральда I Прекрасноволосого, який жив у ІХ-Х ст.

«Ці корабельні поховання — найдавніші у Скандинавії. Ці знахідки демонструють, що перші королі вікінгів осіли в Авалдснесі і це вони започаткували стандарт королівських поховань у Північній Європі», — коментують знахідки археологи[3].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]


Джерела[ред. | ред. код]

  • Doyle, Alister (Apr 25, 2008). Vikings acquitted in 100-year-old murder mystery. Reuters.
  • Hagen, Anders (1968) The Viking Ship Finds: The Oseberg, Gokstad, and Tune Ships (Universitetets Oldsaksamling) Shetelig, Haakon; A.W. Brøgger (1950) Vikingeskipene (Oslo: Dreyer)