Утрехтський корабель

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Утрехтський корабель
нід. Utrechtse Schip
Утрехтський корабель в експозиції
Центрального музея Утрехта
Країна Нідерланди Нідерланди
Регіон Провінція Утрехт
Населений пункт Утрехт
Історія
Датування X століття
Періоди Раннє середньовіччя
Дослідження
Відкрито 1930
Місце збереження матеріалів Центральний музей Утрехта, Нідерланди

Утрехтський корабель (нід. Utrechtse Schip) — вантажне судно X століття, знайдене під час розкопок у Ван Гоорнекаде в північному Утрехті, Нідерланди в 1930 році. Корабель демонструється в Центральному музеї в Утрехті, Нідерланди. Це найстаріший корабель, знайдений у Нідерландах[1].

Відкриття[ред. | ред. код]

Відкриття корабля в 1930 році.

Залишки корабля були знайдені 3 грудня 1930 року під час розкопок у Ван Гоорнекаде в Північному Утрехті, Нідерланди. Після відкриття судна спочатку вважалось, що уламки належить римському кораблю, але після використання наприкінці 1950-х років дендрохронологічних методів датування, було встановлено, що корабель був набагато молодшим і був збудований між 1000 і 1025 роками нашої ери[2][3].

Директор Центрального музею Утрехта д-р. В. Шуленбург вирішив зберегти корабель шляхом його консервації і доставив залишки до музею за допомогою спеціально побудованої залізничної колії та на паромі через річку Вехт. Корабель розмістили в підвалі музею, для чого довелося знести частину зовнішніх стін будівлі, щоб перемістити корабель всередину[4].

Після первинного обстеження дослідниками з усього світу, доктор. Шуленбург вирішив законсервувати залишки корабля, обробивши уламки сумішшю карболінеуму та лляної олії, різкий запах якої все ще відчувається від корабля. Суднобудівна компанія реконструювала судно після його обробки[4].

Опис[ред. | ред. код]

Креслення макета судна.

Утрехтський корабель був побудований між 1000 і 1025[2] роками нашої ери в Нідерландах. З єдиного стовбура місцевого дуба було видовбане днище та нижня частина корабля довжиною понад 17 метрів. Згодом до довбанки було додано декілька ліній обшивки з окремих дошок і балки для підтримки форми корпусу. Корабель мав 18 метрів завдовжки та 4 метри завширшки, при осадці 0,7 метрів. Він приводився в рух за допомогою весел та вітрила та міг перевозити близько 13 тонн вантажу[1].

Судно, швидше за все, було сконструйовано як торговий корабель та плавало по Рейну від Утрехта до багатих міст вверх по річці в Німеччині[5]. Міцне днище, виготовлене з єдиного стовбура, робило його надійним засобом для плавання над небезпечними скелями на Рейні, такими, як скелі Лореляй. Ймовірно, Утрехт був портом приписки цього судна[1].

Демонстрація[ред. | ред. код]

Центральний музей в Утрехті.

З 1936 року судно було виставлено для публічного огляду в експозиції Центрального музея Утрехта, Нідерланди[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Het Utrechtse Schip. centraalmuseum.nl. 2017. Процитовано 27 квітня 2023.
  2. а б в Is het Utrechtse stinkschip vandaag precies 1000 jaar oud? 'De jaarringdiktes zijn een soort streepjescode'. www.rtvutrecht.nl (нід.). 22 квітня 2023. Процитовано 19 червня 2023.
  3. Het verhaal van het schip in het Centraal Museum. utrechtaltijd.nl. 19 грудня 2016. Процитовано 27 квітня 2023.
  4. а б Utrechts Schip. oud-utrecht.nl. 1 квітня 2022. Процитовано 27 квітня 2023.
  5. Het Utrechtse Schip. museumtijdschrift.nl. Архів оригіналу за 1 квітня 2023. Процитовано 27 квітня 2023.