Карповська довбанка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карповська довбанка
англ. Carpow logboat
Карповська довбанка в експозиції Музею і картинній галереї Перта
Країна Велика Британія Велика Британія
Регіон Перт-енд-Кінросс, Шотландія
Населений пункт Абернеті
Тип човен-довбанка
Історія
Датування ~ 1 000 рік до н. е.
Періоди пізня бронзова доба
Дослідження
Місце збереження матеріалів музей і картинна галерея в Перті
Мапа

Карповська довбанка (англ. Carpow logboat) — човен-довбанка доби пізньої бронзи приблизно 1000 р. до н. е., який був виявлений у 2001 році на півдні Шотландії в Карпов-Бенк, поблизу Абернеті в естуарії річки Тей і був розкопаний і законсервований у 2006 році. Карповська довбанка є однією із найкраще збережених доісторичних човнів-довбанок в Британії і другим за віком човном-довбанкою в Шотландії. Оригінальні залишки човна демонструються в Музеї і картинній галереї Перта.

Опис[ред. | ред. код]

Корма карповської довбанки. Видно вирізані пази для фіксації транця

Човен був виявлений у 2001 році на півдні Шотландії в Карпов-Бенк, поблизу Абернеті в естуарії річки Тей. Перші радіовуглецеві дати визначили часовий проміжок, у якому було зроблено довбанку, між 1260 або 1130 роками та 910 роками до нашої ери. Човен, який важко було відновити в приливному мулі, виявився довжиною понад 9 метрів, зроблений із одного стовбура дуба.

Перші розслідування почалися в 2002 і 2003 роках. Під час другої розкопки на кілька хвилин показалася корма човна, яка раніше лежала у воді, і були зроблені фотографії. Виявилося, що довбанка була не тільки одним із найстаріших човнів у Шотландії, але й за рівнем його збереженості перевищив рівень інших. Після перших невеликих розкопок човен захистили від подальшої ерозії мішками з піском.

Пертський музей і картинна галерея

У 2004 році благодійний фонд Perth and Kinross Heritage Trust взяв на себе порятунок. Консервацією займався Національний музей Шотландії. Місцем постійної експозиції мав стати Пертський музей і художня галерея в Перті. Порятунок почався в 2006 році. Човен був розкопаний за 10 днів у 2006 році і потім законсервований.

У 2012 році човен прибув для експозиції до музею Перта, де його переглянули понад 80 000 відвідувачів. У 2013 році був відданий в оренду Глазго на п'ять років[1].

Репліка[ред. | ред. код]

Щоб дослідити спосіб використання Карповської довбанки та її властивості за допомогою методів експериментальної археології, у 2009 році була створена придатна до експлуатації копія човна. Однак форма помилки невідома, оскільки її більше не було. Човен міг перевозити 14 чоловік або тонну вантажу з двома веслярами[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  • Carpow Logboat, Perth and Kinross Heritage Trust
  • Loch Tay Logboat Project an Experiment in Longboat Making on Loch Tay, Perth and Kinross Heritage Trust

Примітки[ред. | ред. код]

  1. 3,000-year-old Carpow log boat off to Glasgow for a time, in: The Courier, 12. März 2013.
  2. Ein 10,2 m langer, 1998 im Trent entdeckter Einbaum, der auf die Zeit um 1440 bis 1310 v. Chr. datiert werden konnte, trug sechs Sandsteinblöcke

Джерела[ред. | ред. код]

  • David Strachan: Carpow in Context. A late Bronze Age logboat from the Tay, Edinburgh: Society of Antiquaries of Scotland, 2010.
  • David Strachan: The Carpow Logboat. A Bronze Age vessel brought to life, Perth and Kinross Heritage Trust, 2010.
  • David Strachan, Theo Skinner, Mark A. Hall: The Carpow Bronze Age Logboat: excavation, conservation and display, in: International Journal of Nautical Archaeology, 41 (2012) 390—397.
  • Robert J. C. Mowat: The logboats of Scotland, with notes on related artefact types, Oxbow Monograph series, No. 68. Oxford. 1996, S. 78–9