Мтумбві

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мтумбві на пляжі біля Дар-ес-Саламу. Танзанія

Мтумбві (суах. mtumbwi) — традиційне каное-довбанка народності суахілі, що широко використовується місцевим населенням на архіпелазі Занзібар та на узбережжі материкової Танзанії та Кенії як прибережний рибальський човен, а також для перевезення вантажів або людей на короткі відстані[1][2][3].

Опис[ред. | ред. код]

Каное мтумбві і тримарани нгалава на пляжі біля Кігамбоні. Танзанія

Корпус мтумбві являє собою каное-довбанку, виготовлену з цільного стовбура довжиною від 2 до 6 м., шириною біля 0,5 м і висотою біля 0,7 м, обтесану з країв і видовбану зсередини[3]. Для виготовлення корпусу мтумбві використовують певні сорти деревини, такі як бавовняне дерево (Ceiba pentandra) або манго (Mangifera indica)[4].

Мтумбві приводять в рух за допомогою короткого дерев'яного весла кафі (kafi) або довгої жердини, якою відштовхуються від дня[5].

Різновиди[ред. | ред. код]

Маленькі за розміром мтумбві суахілі називають "хорі" (hori) і використовують, щоб дістатись з берега до великого човна або судна, що стоїть на якорі.

Хорі - маленькі мтумбві, якими користуються, щоб дістатись до великого судна, що стоїть на якорі. Ламу, Кенія

Мтумбві можна розглядати як початкову стадію для створення іншого поширеного типу суахілійського човна — каное з аутригером, відомого як нгалава (ngalawa) або унгалава (ungalawa)[6], який є мтумбві, до якого додано вітрило та аутригер (балансир). Загалом конструкція нгалави відрізняється як своєю ефективністю, так і простотою — для виготовлення судна потрібен цільний стовбур дерева для корпусу, декілька брусів для щогли, аутригерів і стерна та трикутний шматок тканини для вітрила[7]. Подвійний аутригер складається з двох 3-4 метрових дерев'яних брусів, закріплених перпендикулярно корпусу (передній кріпиться перед щоглою, а задній біля корми), до яких під кутом на двох додаткових брусах кріпляться пласкі дошки-поплавки (схожі за формою на лижі), закріплені у положенні «на ребрі». Загальна ширина обох аутригерів від поплавка до поплавка складає 5-6 метрів.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Dhows of the swahili coast - Zanzibar Travel Guide. www.zanzibar-travel-guide.com. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 2 лютого 2021.
  2. Traditional Boat Building: An Intersection of Zanzibar ’s Culture and Environment
  3. а б Mtumbwi - Traditional Dugout Canoe. kenya-coast.com. Архів оригіналу за 7 вересня 2019. Процитовано 7 лютого 2021.
  4. Levenson, Eric (2013), стор.18
  5. Here are 4 traditional Swahili boats that have stood the test of time that you need to hop in and sail off in one at least once before you die. Pulse Live Kenya (амер.). 23 вересня 2019. Архів оригіналу за 5 лютого 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  6. Small Tri Guy. Jim Brown’s Coming Seaclipper 20 trimaran (the "Janganda"). Small Trimarans. Архів оригіналу за 4 лютого 2021. Процитовано 2 лютого 2021.
  7. The mighty Ngalawa. web.archive.org. 19 червня 2017. Архів оригіналу за 19 червня 2017. Процитовано 30 січня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]