Це — приплив… (Дискавері)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Зоряний шлях: Дискавері»
«Це є приплив...»
There Is a Tide...
Сезон № 3
Серія № 41-12
Перший показ 31 грудня 2020
Сценарій Кеннет Лі
Режисер(и) Джонатан Фрейкс
Хронологія
Попередня Наступна
Су'Кал Ця надія - це ти, частина 2

Це — приплив… (Дискавері) (There Is a Tide..) — сорок перший епізод американського телевізійного серіалу «Зоряний шлях: Дискавері» та дванадцятий в третьому сезоні. Епізод написав Джонатан Фрейкс, режисування Кеннета Лі. Перший показ відбувся 31 грудня 2020 року. Українською мовою озвучено студією «ДніпроФільм».

Зміст[ред. | ред. код]

Осайра з «Веридіаном» розігрує переслідування і обстріл «Дискавері» перед штаб-квартирою Федерації. Перед адміралом стоїть складне завдання — «Дискавері» не відповідає а до захисного поля у кораблів лишилося 3 хвилини. Команда Осайри підпорядкувала собі майже всі системи «Дискавері» — крім якоїсь допотопної гри-голограми. Ув'язнені члени команди «Дискавері» розуміють — їхній корабель обстрілюють позірно. До них приходять Рін і Зарех. Тим часом Майкл і Бук на його кораблі прориваються кур'єрським маршрутом до штаб-квартири Федерації. З огляду на імовірність катастрофи адмірал віддає наказ пропустити «Дискавері». В цей момент з субпростору виринає корабель Букера. Бук на своєму кур'єрі буквально врізається в «Дискавері» і проникає у відділення для шатлів.

Осайра наказує Зареху розслідувати, що робить Букер. Вчений з корабля Осайри Ауреліо із порушеннями фунцій нижніх кінцівок міркує над загадкою співдії Стамеца і міцелієвої мережі (а також із задоволенням слухає арії із канонічного Star Trek). Букер розуміє ситуацію і відправляє Майкл саму — він же лишається на прикритті. При прощанні вони таки знаходять можливість признатися один одному в коханні. Адмірал розмірковує і розуміє — Осайра виманила частину флоту на Камінар щоб пробратися із «Дискавері» до осердя Федерації. І осягає — вони впустили Осайру на «Дискавері» через парадні двері. Букера захоплюють і проводять до ув'язнених членів екіпажу. У сутичці Майкл зазнає удару ножем в ногу але таки позбавляє супротивника життя. Осайра виходить на конакт із адміралом Венсом. Вона робить жест доброї волі — від «Дискавері» летить шатл із більшістю команди. Венс передбачає — йому доведеться вести перемовини із Осайрою віч-на-віч. Майкл захищеним каналом викликає на підмогу свою матір.

Осайра із супроводом прибуває до визначеного місця перемовин. Ув'язнені члени екіпажу «Дискавері» з допомогою морзянки та імітації розпачу в короткій сутичці перебирають контроль над ситуацією на себе. Лікар-голограма Ілай під час перемовин вельми дратує Осайру. Осайра пропонує Венсу мирний договір між Федерацією та Смарагдовим ланцюгом та повідомляє — Федерація серед мешканців планет лишилася символом надії. Представники Смарагдового ланцюга на «Дискавері» помічають присутність невідомого агента та зникнення значка охоронця. Ауреліо наманається дізнатися наукову інформацію у Стамеца й знімає нейроблокування. Стамец тисне на особисністі інтимні деталі у розмові з Ауреліо. Охоронці наближаються до Майкл в трубі Джефрі — тим часом Рін хакнув систему Смарагдового ланцюга. Бернем вмикає протипожежну безпеку і позбавляється агентки що її знайшла — мало сама не вилетівши у відкритий космос. Майкл виходить у відкритий канал і глузує із Зареха.

Венс розглядає договір, але наполягає на тому, щоб Осайра була осуджена за її злочини, що для неї неприйнятно. В цей час до перемовників одночасно надходить інформація про заворушення на «Дискавері». Заручники діють згідно плану Тіллі і покидають приміщення, де були утримувані. Рін включає маскувальні перешкоди — сам же лишається із Букером прикривати групу. У розмові із Стамецом Ауреліо оповідає про свою долю — як ріс із генетичним дефектом та як завдяки Осайрі став науковцем. Майкл присипляє постілами охоронця і Ауреліо й звільняє Стамеца. Стамец наполягає на стрибкові в туманність Верубіан за чотирма членами екіпажу — Майкл не дозволяє. Осайра розгнівана обіцянкою справедливого суду й покидає перемовини. Бук і Рін знову потрапляють у полон. Осайра вимагає від Ріна полагодити сенсори — він виголошує промову про справжню гідність. Осайра намагається його застрелити — Букер хоче врятувати Ріна і пропонує дані про родовище дилітію. Осайра застрелює Ріна і наказує Ауреліо впроснути Букеру сироватку правди. Бернем звільняє Стамеца і безпечно викидає його з корабля, щоб запобігти захопленню силами Ланцюга — але потрапляє під приціл Зареха. Екіпаж «Дискавері» ліквідує охоронців біля зброярні й озброюється. В цей час до них прибуває робот незрозумілої конструкції — він проєктує ту саму гру-«глюк» яку не змогли підкорити техніки Осайри. Насправді це дані Сфери — і пропонують свою допомогу в поверненні корабля.

Виробництво[ред. | ред. код]

Сприйняття та відгуки[ред. | ред. код]

Станом на серпень 2021 року на сайті «IMDb» серія отримала 6.7 бала підтримки з можливих 10 при 2201 голосі користувачів.

Оглядач Скотт Колура для «IGN» писав так: «Передостанній епізод третього сезону „Дискавері“ пішов у дещо іншому напрямку, ніж дехто міг очікувати, відсторонивши історію про Су'Кал з попереднього тижня, та зосередившись на Осайрі та захопленому екіпажі „Дискавері“. Але все це на користь — мо споглядаємо крутий бойовик з кількома добре продуманими сюжетними лініями персонажів, який також добре налаштовує все — до великого фіналу».[1]

В огляді для «Den of Geek» Лейсі Богер відзначила: «„Приплив …“ виявляється досить дивною серією, котра витрачає менше часу на таємні рятувальні вилазки Майкл та Бука, а натомість задаючи колючі моральні питання, з яких не зовсім зрозуміло, що сезон заслужив право на ці запитання. Або що він здатний відповісти у єдиному епізоді, що залишився до закінчення».[2]

Оглядач Зак Гендлен для «The A.V. Club» зазначав так: «Це дійсно дивна річ. „Приплив“ настільки ж заплутаний, як і епізод минулого тижня, але оскільки загальний фокус звужений, це сильніша частина. Цікаво дивитися сюжети бойовиків (це досить смішно, як Майкл вдається отримати удар ножем у ногу, ніби через хвилину після того, як вона втекла), і в той час як перехід Тіллі від „чудового ботаніка“ до „загартованого в боях командира“ — це трохи більше. Приємно бачити, як екіпаж працює в команді. Проте важко точно оцінити все це, не бачачи, чим дійство закінчиться. „Приплив“ не вирішує стільки обірвані нитки, скільки розширює їх, і остання сцена, коли Тіллі та інші зустрічаються з купою милих роботів, які всі контролюються даними Сфери — це… я дуже голосно розсміявся, хоча і не думаю, що це мало бути смішно».[3]

Скотт Сноуден в огляді для «Space.com» відзначив зазначив так: «На щастя, в цьому епізоді є більше того, що подобається, ніж навпаки. Однак це просто жахлива ганьба — тому що серія могла бути дивовижною».[4]

Знімались[ред. | ред. код]

Актор Роль
Сонеква Мартін-Грін Майкл Бернем Майкл Бернем
Даг Джонс Сару Сару
Ентоні Репп Пол Стамец Пол Стамец
Мері Вайзман Сільвія Тіллі Сільвія Тіллі
Девід Аджала Клівленд Букер Клівленд Букер
Одед Фер адмірал адмірал Чарльз Венс
Ноа Авербах-Кац Рін Рін
Джанет Кіддер Осайра Осайра
Кеннетт Мітчелл Ауреліо Ауреліо
Аннабелль Волліс Зора (голос) Зора (голос)
Джейк Вебер Зарех Зарех
Емілі Коутс Кейла Делмер Кейла Делмер
Патрік Квок-Чун Ріс Ріс
Ойїн Оладейо Джоан Овосекун Джоан Овосекун
Ронні Роу Брюс лейтенант Брюс
Брендан Бейзер голографічний лікар голографічний лікар
Ліза Беррі Канак Канак
Аваа Блекман лейтенантка Іна лейтенантка Іна

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Star Trek: Discovery Review — 'There Is a Tide…'. Архів оригіналу за 6 вересня 2021. Процитовано 25 вересня 2021.
  2. Star Trek: Discovery Season 3 Episode 12 Review: There is a Tide…. Архів оригіналу за 25 вересня 2021. Процитовано 25 вересня 2021.
  3. The crew fights back as Discovery heads into its endgame. Архів оригіналу за 25 вересня 2021. Процитовано 25 вересня 2021.
  4. Michael Burnham goes full John McClane in 'Star Trek: Discovery's' penultimate episode of season 3. Архів оригіналу за 25 вересня 2021. Процитовано 25 вересня 2021.

Джерела[ред. | ред. код]