Alnashetri

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Alnashetri
Період існування: сеноманський ярус
~97 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Альваресзаврові (Alvarezsauridae)
Рід: Alnashetri
Makovicky, Apesteguía & Gianechini, 2012
Типовий вид
Alnashetri cerropoliciensis
Makovicky, Apesteguía & Gianechini, 2012

Alnashetri — це вимерлий рід альвареззавридових целрозаврів-тероподів, відомих з ранньої пізньої крейди (середній сеноманський етап, приблизно 97 мільйонів років тому) у Ла-Буїтрера, провінція Ріо-Негро, Аргентина. Він містить один відомий вид, Alnashetri cerropoliciensis. Його залишки були виявлені в формації Канделерос[1].

Філогенез[ред. | ред. код]

Попри те, що Алнашетрі був целурозавром, як показує фрагментарна природа голотипного скелета, йому не вистачає синапоморфій, які дозволили б однозначно віднести до певної клади целурозаврів. Тому його філогенетичне положення було спочатку перевірено в кладистичній матриці, яка використовувалася для широкого вивчення взаємозв'язків целрозаврів. Цей попередній аналіз показав, що Alnashetri гніздиться в Alvarezsauroidea. До матриці було додано вісім символів, пов'язаних з Alnashetri або стосунками з альвареззавридами, а також чотири нещодавно описані альвареззавроіди. У цьому аналізі Alnashetri було виявлено як базальний альвареззаврид, у політомії з іншими альвареззавридами з басейну Неукен. Докази, що підтверджують цей зв’язок, походять із детальної анатомії щиколотки, однак така концентрація підтримки характеру в одній анатомічній області може створити хибні результати. Наведена нижче кладограма показує філогенетичне положення Alnashetri серед інших альвареззаврід за Makovicky, Apesteguía та Gianechini (2012)[1].

Alvarezsauridae 

Alvarezsaurus calvoi

Alnashetri cerropoliciensis

Bonapartenykus ultimus

Patagonykus puertai

Linhenykus monodactylus

Albinykus baatar

Xixianykus zhangi

Mononykus olecranus

Shuvuuia deserti


Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Makovicky, P. J.; Apesteguía, S. N.; Gianechini, F. A. (2012). A New Coelurosaurian Theropod from the La Buitrera Fossil Locality of Río Negro, Argentina. Fieldiana Life and Earth Sciences. 5: 90—98. doi:10.3158/2158-5520-5.1.90. S2CID 129758444.