Jiangxisaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Jiangxisaurus
Період існування: пізня крейда, 72–66 млн р. т.
Restoration
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Овірапторові (Oviraptoridae)
Рід: Jiangxisaurus
Wei et al., 2013
Вид:
J. ganzhouensis
Біноміальна назва
Jiangxisaurus ganzhouensis
Wei et al., 2013

Jiangxisaurus — викопний рід динозаврів-тероподів овірапторидів з пізньокрейдяної формації Наньсьонг на півдні Китаю[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва роду Jiangxisaurus відсилає до провінції Цзянсі на півдні Китаю. Видова назва ganzhouensis походить від Ганьчжоу, місцевості, де зразок виду було вперше віднайдено. Jiangxisaurus був описаний і названий у 2013 році, а типовим видом є Jiangxisaurus ganzhouensis[1].

Опис[ред. | ред. код]

Зразок голотипа HGM41-HIII0421 складається з неповного черепа, нижньої щелепи, восьми шийних хребців, трьох спинних хребців, дев’яти хвостових хребців, майже повного грудного пояса, двох шевронів, лівої передньої кінцівки, обох грудинних пластинок, чотирьох грудинних ребер, дев'яти спинних ребер та частково збереженого тазового пояса. Череп довжиною 150 мм схожий на неповнолітнього. Нижня щелепа Jiangxisaurus беззуба і має співвідношення висоти до довжини приблизно 20 %. Довжина радіуса становить 96 мм і на 30 % коротше довжини плечової кістки (136 мм). Манус є тридактильним, що означає, що він має три пальці: перший палець міцний, другий — подовжений, а третій — тонкий.

Класифікація[ред. | ред. код]

Jiangxisaurus був віднесений до таксона Oviraptoridae. Цей рід має декілька спільних рис з іншими овірапторовими, включаючи короткий вузький череп із беззубою щелепою та передні шийні хребці, які несуть плевроцелі[a]. На відміну від своїх найближчих родичів, цзянксизавр має подовжену нижню щелепу і менш виражений загнутий донизу рострум на нижній щелепі.

Відмінні анатомічні особливості[ред. | ред. код]

Діагноз — це формулювання анатомічних особливостей організму (або групи), які в сукупності відрізняють його від усіх інших організмів. Деякі, але не всі ознаки в діагнозі також є аутапоморфіями. Аутапоморфія — це відмінна анатомічна особливість, яка є унікальною для даного організму.

За даними Wei et al. (2013), Jiangxisaurus наледав до овірапторових динозаврів[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Плевроцелі — низка порожнистих заглиблень на бічних частинах хребців у динозаврів, які слугували для зменшення ваги цих кісток без шкоди для міцності.
  1. а б в Wei Xuefang; Pu Hanyong; Xu Li; Liu Di; Lü Junchang (2013). A New Oviraptorid Dinosaur (Theropoda: Oviraptorosauria) from the Late Cretaceous of Jiangxi Province, Southern China. Acta Geologica Sinica (English Edition). 87 (4): 899—904. doi:10.1111/1755-6724.12098.