Zhongjianosaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Zhongjianosaurus
Період існування: рання крейда, 125–120 млн р. т.
Реконструкція художника Zhongjianosaurus yangi
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Дромеозавриди (Dromaeosauridae)
Клада: Microraptoria
Рід: Zhongjianosaurus
Xu & Qin, 2017
Типовий вид
Zhongjianosaurus yangi
Xu & Qin, 2017
Вікісховище: Zhongjianosaurus

Zhongjianosaurusрід дромеозавридів, що належить до Microraptoria. Вважається, що він походить із формації Ісянь, а саме середини біоти Джехол, і є найменшим відомим мікрорапторіном, виявленим на даний момент, і одним із найменших тероподних непташиних динозаврів[1].

Розмір

Опис[ред. | ред. код]

Зчленований хвіст має подовжені стрижнеподібні розширення презигафофізів і шевронів, характерних для більшості дромеозавридів, і вони досягають майже самих передніх хвостових відділів. Грудна кістка велика, з максимальною передньо-задньою довжиною 56% довжини стегнової кістки і має довжину в аксіальному пропорції. Зрощення кісток у лопатці, хребцях, коракоїді та тарзалах свідчить про те, що зразок є дорослою особиною вагою 0,31 кг, що робить його одним із найменших відомих непташиних теропод, виявлених досі[1].

Відкриття та найменування[ред. | ред. код]

Вперше про Zhongjianosaurus було повідомлено в 2009 році, коли новий вид на основі зразка, що складається з часткового посткраніального зчленованого скелета, був знайдений в озерних відкладеннях у Сіхедан, округ Лінюань, на заході Ляонін, Китай. Вперше його описали Сюй Сін і Цінь Цзи-Чуань. Рід і видова назва вшановують Ян Чжунцзяня, засновника палеонтології хребетних у Китаї. Зразок голотипу, позначений як IVPP V 22775, зараз зберігається в Інституті палеонтології та палеоантропології хребетних у Пекіні[1].

Класифікація[ред. | ред. код]

Дослідження Сюй і Цінь відносять Zhongjianosaurus до Dromaeosauridae, і зокрема Microraptoria, на основі його синапоморфій[1]. Деякі дослідження пропонують альтернативну позицію як авіалан[2][3].

Палеобіологія[ред. | ред. код]

Відкриття Zhongjianosaurus у формації Yixian, на додаток до восьми інших дромеозавридів, свідчить про те, що існувала достатня кількість ніш. Різні розміри різних дромеозавридів, ймовірно, вказують на те, що вони зосереджувалися на різних типах здобичі і що багато з них чітко визначали, яку здобич вони споживали. Поділу ніш також могла сприяти диференціація уподобань середовища проживання. Чжунцзянозавр був, з огляду на його невеликі розміри, можливо, всеїдним і деревним. Однак для повного розуміння диференціації ніш джехольських дромеозавридів, ймовірно, знадобиться повний набір даних про просторово-часовий розподіл багатьох скам’янілостей джехолських дромеозавридів і краще розуміння їхньої екології, перш ніж можна буде зробити повні висновки[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Xu, Xing; Qin, Zi-Chuan (2017). A new tiny dromaeosaurid dinosaur from the Lower Cretaceous Jehol Group of western Liaoning and niche differentiation among the Jehol dromaeosaurids (PDF). Vertebrata PalAsiatica. 55 (2): 129—144. S2CID 44178386. Архів оригіналу (PDF) за 13 квітня 2017. Процитовано 5 листопада 2023.
  2. Agnolin, Federico L.; Motta, Matias J.; Brissón Egli, Federico; Lo Coco, Gastón; Novas, Fernando E. (2019). Paravian Phylogeny and the Dinosaur-Bird Transition: An Overview. Frontiers in Earth Science. 6. doi:10.3389/feart.2018.00252. ISSN 2296-6463.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  3. Cau A, Madzia D (2021). The phylogenetic affinities and morphological peculiarities of the bird-like dinosaur Borogovia gracilicrus from the Upper Cretaceous of Mongolia. PeerJ. 9: e12640. doi:10.7717/peerj.12640. PMID 34963824.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)