Fukuivenator

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Fukuivenator
Період існування: рання крейда, 127–115 млн р. т.
Реконструкція скелета
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Maniraptora
Клада: Теризинозаври (Therizinosauria) ?
Рід: Fukuivenator
Azuma et al., 2016
Вид:
F. paradoxus
Біноміальна назва
Fukuivenator paradoxus
Azuma et al., 2016

Fukuivenator (букв. «мисливець префектури Фукуй») — викопний рід манірапторних тероподів з ранньої крейди Японії. Відкритий 2016 року. Відомий за одним видом — Fukuivenator paradoxus. Ймовірно, всеїдний ранній представник клади Therizinosauria[1].

Голотипний скелет фукуйвенатора наразі є найповнішою скам'янілістю непташиного динозавра, знайденою в Японії.

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Реконструкція скелета та стратиграфічна карта (англ.)

Типовий вид Fukuivenator paradoxus був названий і описаний у 2016 році Йоічі Азума, Сюй Сін, Масатеру Шибата, Соічіро Кавабе, Казунорі Міята і Такуя Імаї. Родова назва поєднує в собі відсилання до префектури Фукуй та латинське venator — «мисливець». Видова назва — Paradoxus — відсилає до парадоксального поєднання ознак, які демонструє цей вид.

Породи, в яких у серпні 2007 року було знайдено скелет голотипу фукуйвенатора FPDM-V8461, належать до формації Китадані, яка, ймовірно, належить до баремського або аптського віку. Радіометричне датування прилеглих гірських порід дало змогу встановити, що вік цього утворення становить приблизно 127—115 мільйонів років. Голотип складався з часткового скелета з черепом. Скелет F. paradoxus наразі є найповнішою скам'янілістю непташиного динозавра, знайденою в Японії. Останки, серед яких близько 160 кісток і кісткових фрагментів, були не зчленовані й розкидані по ділянці площею 50×50 см[2].

Опис[ред. | ред. код]

Елементи черепа

Фукуйвенатор мав приблизну довжину 2,45 метра і приблизну вагу у 25 кілограмів. До характерних ознак належать лопатчасті зуби в передніх передщелепних кістках, загострені та вигнуті зуби без зазубрин у верхніх щелепах, а також довга шия з подовженими шийними хребцями[2].

Палеобіологія[ред. | ред. код]

Дієта[ред. | ред. код]

Через довгу шию та гетеродонтичні зуби без зазубрин, найперші з яких, ймовірно, мали сплощені зовнішні кінці, автори опису припустили, що фукуйвенатор не був виключно хижаком, а пристосувався до травоїдної або принаймні всеїдної дієти[2].

Класифікація[ред. | ред. код]

Фукуйвенатор, реконструйований як базальний теризинозавр

Анатомія фукуйвенатора демонструє унікальне поєднання примітивних і просунутих рис целурозавра. Філогенетичний аналіз, проведений дослідницькою групою, яка описала фукуйвенатора, показав, що він є примітивним представником групи маніраптоподібних (Maniraptoriformes), у невизначеному положенні, однаково тісно спорідненим з орнітомімозаврами, манірапторами та орнітолестами. Деяку схожість з Dromaeosauridae можна пояснити як випадок конвергентної еволюції[2]. Дослідження 2021 року визначило його базальним представником теризинозаврів, як показано нижче[3]:

Coelurosauria

Bicentenaria

Zuolong

Tyrannosauroidea

Tugulusaurus

Ornitholestes

Compsognathidae

Maniraptoriformes

Ornithomimosauria

Maniraptora

Alvarezsauria

Therizinosauria

Fukuivenator

Falcarius

Therizinosauroidea

Beipiaosaurus

Alxasaurus

Erliansaurus

Therizinosauridae

Pennaraptora

Oviraptorosauria

Paraves

Deinonychosauria

Avialae


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Memoir of the Fukui Prefectural Dinosaur Museum, Number 20 (2021). Osteology of Fukuivenator paradoxus: a bizarre maniraptoran theropod from the Early Cretaceous of Fukui, Japan (PDF). Архів оригіналу (PDF) за 8 лютого 2022. Процитовано 8 лютого 2022.
  2. а б в г Azuma, Yoichi; Xu, Xing; Shibata, Masateru; Kawabe, Soichiro; Miyata, Kazunori; Imai, Takuya (23 лютого 2016). A bizarre theropod from the Early Cretaceous of Japan highlighting mosaic evolution among coelurosaurians. Scientific Reports (англ.). Т. 6, № 1. doi:10.1038/srep20478. ISSN 2045-2322. PMC 4763874. PMID 26908367. Процитовано 4 березня 2024.{{cite news}}: Обслуговування CS1: Сторінки з PMC з іншим форматом (посилання)
  3. Hattori, S.; Kawabe, S.; Imai, T.; Shibata, M.; Miyata, K.; Xu, X.; Azuma, Y. (2021). Osteology of Fukuiraptor paradoxus: A bizarre maniraptoran theropod from the Early Cretaceous of Fukui, Japan (PDF). Memoir of the Fukui Prefectural Dinosaur Museum. 20: 1—82.