Щур гірський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Arvicola scherman)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Щур гірський

Біологічна класифікація
Домен: Евкаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Підтип: Хребетні (Vertebrata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Надряд: Гризуни (Rodentia)
Ряд: Мишоподібні (Muriformes)
Надродина: Мишовиді (Myomorpha)
Родина: Щурові (Arvicolidae)
Рід: Щур (Arvicola)
Вид: Щур гірський (A. scherman)
Arvicola scherman
(Shaw, 1801)

Посилання
Вікісховище: Arvicola scherman
EOL: 4463759
ITIS: 970589
МСОП: 136766
NCBI: 1276134

Щур гірський, або земляний, або малий, або повх (Arvicola scherman) — вид гризунів роду Щур (Arvicola) з родини щурові (Arvicolidae)[1].

Поширення[ред. | ред. код]

Країни поширення: Андорра, Австрія, Хорватія, Чехія, Франція, Угорщина, Німеччина, Італія, Польща, Португалія, Румунія, Словаччина, Словенія, Іспанія, Швейцарія, Україна. В основному обмежується височинами, де будує великі підземні нори на луках (зокрема пасовища) або, рідше, в лісах, від рівня моря до альпійських луків 2400 метрів.

Морфологія[ред. | ред. код]

Статевий диморфізм відсутній. Хвіст короткий. Колір шерсті відрізняється навіть у межах популяції, починаючи від темно-коричневого або жовтувато-коричневого до сірого зверху, боки коричневі або коричнево-жовті, черево світло-сіре; хвіст, як правило, двоколірний.

Поведінка[ред. | ред. код]

Переважно травоїдний, живиться рослинами в літній час і коріннями, цибулинами й бульбами в зимовий час. Мешкає в складних норах, які зазвичай не глибше 1 м. Найчастіше стає здобиччю Asio otus і Tyto alba. Тісно пов'язані з водою.

Загрози та охорона[ред. | ред. код]

Гірського щура довгий час розглядали у числі рідкісних і зникаючих видів, вид був включений до Червоної книги України 1994 року. До останнього видання ЧКУ (2009) щура водяного не включено. Тепер цей вид відносять до видів-шкідників на сільськогосподарських угіддях гірських районів Карпат.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Загороднюк, І. В.; Ємельянов І. Г. Таксономія і номенклатура ссавців України // Вісник Національного науково-природничого музею. — 2012. — № 10. — С. 5–30.

Джерела[ред. | ред. код]