Добра стаття

Dead Space (відеогра, 2023)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Dead Space (римейк))
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Dead Space
Розробник Motive Studio[a]
Видавець Electronic Arts
Жанр(и) survival horror
Платформа
Дата анонсу 22 липня 2021
Дата випуску 27 січня 2023
Режим гри однокористувацький
Творці
Продюсер Філіп Дюшарме[b]
Керівник(и)
  • Роман Кампос-Оріола
  • Ерік Баптизат[c]
Сценарист(и) Джоанна Беррі[d]
Художник(и) Майк Язиджан[e]
Композитор(и) Тревор Ґурекіс[f]
Технічні деталі
Рушій Frostbite
Носій Blu-ray, цифрова дистрибуція
Dead Space
Попередня гра Dead Space 3 (2013)
Офіційний сайт
CMNS: Dead Space у Вікісховищі

Dead Space — відеогра в жанрі survival horror, розроблена Motive Studio і видана Electronic Arts. Вона є ремейком однойменної відеогри 2008 року, розробленої EA Redwood Shores для Microsoft Windows, PlayStation 3 та Xbox 360. Це перша гра в однойменній серії із часів випуску Dead Space 3 (2013) і сьома загалом. Сюжетна історія, що розгортається у 2508 році на космічному кораблі «Ішимура», оповідає про інженера Айзека Кларка[en], який протистоїть створінням, відомим як некроморфи, і має врятуватися. Ігровий процес має управління від третьої особи, через яке гравець контролює Айзека.

Розробкою керували креативний директор Роман Кампос-Оріола та ігровий директор Ерік Баптизат, які замінили оригінальних співдиректорів Майкла Кондрі[en] й Брета Роббінса. Motive розширила сюжетну історію, додавши до неї елементи з іншої продукції серії; оновила ігровий процес, включно з управлінням та деякими механіками; та модернізувала візуальну складову. Ґаннер Райт[en] виконав озвучування Айзека, повторивши свою роль із другої та третьої частин Dead Space, а композитор Тревор Ґурекіс написав новий музичний супровід. Motive використала ігровий рушій Frostbite для розробки проєкту та імплементувала такі технології, як трасування променів і об'ємний звук.

Dead Space була випущена для Windows, PlayStation 5 та Xbox Series X/S у січні 2023 року. Вона отримала загалом схвальні відгуки критиків, які похвалили оновлене візуальне оформлення, ігровий процес та звуковий дизайн, а також розширення наративних елементів і повноцінне озвучування Айзека; деякі оглядачі зазначили наявність незначних технічних проблем. Гра здобула кілька номінацій, включно з Golden Joystick Awards та The Game Awards, а також потрапила до списків найкращих ігор 2023 року від численних видань.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Dead Space (ліворуч) є ремейком однойменної гри (праворуч) з оновленим ігровим процесом, а також покращеними моделями персонажів та візуальним оформленням.

Dead Space є ремейком однойменної відеогри 2008 року в жанрі survival horror, що має управління від третьої особи[8][9]. У кінематографічному плані, ігровий процес відбувається як один послідовний дубль[en] без різких[en] монтажних переходів або екранів завантаження[en][10]. Гравець контролює інженера Айзека Кларка[en] і пересувається космічним кораблем «Ішимура», виконуючи завдання для просування сюжетною історією. Під час проходження гравець б'ється з некроморфами[11][12] — химерними створіннями, які, залежно від типу, мають здатність до регенерації або породжування інших некроморфів[13][14]. Гравець використовує різноманітну зброю, як-от плазмовий різак, вогнемет тощо, щоби протистояти ворогам[15].

Ремейк має оновлений ігровий процес, включно з головоломками та управлінням в умовах нульової гравітації[16][17]. Система поліпшення зброї, як і сама зброя, також зазнала змін, а отримання нових видів озброєння можливо в процесі виконання завдань[18]. Принцип дії пристрою «Кінезис» для маніпуляції предметами в повітрі був зроблений на зразок Dead Space 2 (2011)[19][20], тоді як мапа перероблена з тривимірної на двовимірну[21]. В ремейку Айзек має рівень доступу, який підвищується в міру проходження. Це дозволяє отримати доступ до побічних квестів, схованок та певних кімнат у пройдених локаціях[22][23], що додало в ігровий процес елементи «метроїдванії»[24]. Гравець може використовувати транзитну систему «Ішимури» для швидкого переміщення[en] між пройденими локаціями[25].

Dead Space передбачає кілька рівнів складності[26], а також опції спеціальних можливостей, як-от аудіодискрипція меню, режим колірної сліпоти, допомога в прицілюванні тощо[27]. Під час проходження «Нової гри плюс[en]» гравець може розблокувати альтернативне закінчення[en], збираючи «Фрагменти обеліска» в певних місцях[28].

Синопсис[ред. | ред. код]

Докладніше: Сюжет Dead Space

Dead Space відбувається у 2508 році, коли людство поширилося всесвітом після майже повного вимирання на Землі через брак ресурсів. На планеті Егіда-7, де космічний корабель «Ішимура» проводить незаконну операцію з видобутку ресурсів[29][30], тамтешня колонія знаходить «Червоний обеліск» — копію оригінального інопланетного обеліска, виявленого на Землі. Спроби зробити з обеліска зброю призвели до появи вірусоподібного організму, який заражає трупи та перетворює їх на істот, відомих як некроморфи[31][32]. Після виявлення обеліска колоністи, а потім і члени «Ішимури», починають страждати від галюцинацій, що, зрештою, призводить до важких психічних захворювань, кульмінацією яких стала поява некроморфів. На той час, коли прибуває корабель обслуговування «Келліон», уся колонія Егіди-7 та більшість членів екіпажу «Ішимури» загинули або стали некроморфами[29][33]. Протагоніст Айзек Кларк, який є інженером, подорожує на «Келліоні», щоб дізнатися про долю своєї дівчини Ніколь Бреннан, старшого лікаря на «Ішимурі»[33][34].

Розробка[ред. | ред. код]

Dead Space була розроблена Motive Studio, яка є дочірнім підприємством компанії Electronic Arts (EA)[35]. Проєкт розроблявся під керівництвом креативного директора Романа Кампоса-Оріоли та ігрового директора Еріка Баптизата; обидва раніше працювали в Ubisoft, зокрема над For Honor (2017) і Assassin's Creed Valhalla (2020) відповідно[36][37]. Художній директор Майк Язиджан у минулому працював в EA Montreal[en], а також обіймав ту саму посаду під час розробки Dead Space 2[38]. Технічний директор Девід Робіллард до цього працював в Ubisoft Montréal над такими проєктами, як Far Cry 4 (2014) та Far Cry Primal (2016)[39], а Діно Іґнасіо, дизайнер інтерфейсу оригінальної трилогії, був консультантом ремейку[40]. Джоанна Беррі та Тревіс Ґурекіс працювали над оновленням сценарію і музичного супроводу відповідно[7][41]. Ґаннер Райт[en], який озвучив Айзека Кларка в Dead Space 2 та Dead Space 3 (2013), і Таня Кларк[en], яка озвучила Ніколь Бреннан в Dead Space 2, знову повторили свої ролі[42][43]. Ентоні Алабі[en], Бріжіт Калі Каналес і Фаран Тахір[en] зобразили Зака Гаммонда, Кендру Деніелс та Чаллуса Мерсера відповідно[44].

Студія почала працювати над ремейком після його схвалення EA на тлі успіху однокористувацької гри Star Wars Jedi: Fallen Order (2019) від Respawn Entertainment, іншої дочірньої студії EA, а також ремейків Resident Evil 2 (2019) та Resident Evil 3 (2020) від Capcom[45][46][47]. Одним з основних принципів виробництва ремейка було вшанування оригінальної гри та водночас надання їй актуальності відповідно до сучасних ігрових стандартів, щоб створити більш цілковитий ігровий досвід, використовуючи еволюцію франшизи та індустрії загалом[48]:08:29. Motive мала «суворий» процес ухвалення рішень стосовно змін, тоді як чимало з цих змін, задуманих ще на початку розробки, не було реалізовано у кінцевому підсумку[49]. Час від часу розробники контактували з групою шанувальників серій, яким був наданий доступ до усіх аспектів розробки, щоб отримати відгуки стосовно доречності певних змін[50][51]. Крім того, Motive брала до уваги відгуки, які отримувала під час проведення онлайн-трансляцій, висвітлюючи різні аспекти розробки[10]. Виробничій процес розпочався у вересні 2020 року і тривав до грудня 2022-го[52][53].

Наратив[ред. | ред. код]

Ґаннер Райт[en], який озвучив Айзека в ремейку, повторивши свою роль із другої та третьої частин Dead Space.

Директор з реалізації Джоел Макміллан заявив, що одним з ключових завдань розробників було оновлення наративу для сучасної аудиторії, включно з деякими застарілими кліше, але до певної міри. Motive залишила наративну структуру та сюжет незмінними, адже не бажала «змінювати речі задля самого змінення або щоби просто зробити їх по-іншому»[g][49]. Водночас студія розширила історію через запозичення елементів з інших частин серії та пов'язаної продукції, як-от комікси та анімаційні фільми[20][54].

Команда написала репліки для Айзека, який не мав жодних[en] в оригінальній грі; розробники зауважили, що хоча персонаж розмовляє під час діалогів та коментує певні ситуації, загалом вони залишили його мовчазним[42]. Студія дійшла висновку, що озвучування дасть змогу краще висвітлити протагоніста, посиливши його вагомість та залученість у навколишні події[55], а також зробить «повноцінною людиною з емоціями та думками»[49]. Motive проаналізувала трилогію, зокрема Dead Space 2, щоб надати діалогам Айзека більшої автентичності[41]. Крім того, розробники бачили ремейк як унікальну можливість розвинути другорядних персонажів, щоб зробити їхню загибель більш резонансною[49][56]. Деякі персонажі, які в оригінальній грі були присутні лише в звукових повідомленнях, отримали візуальну появу через побічні квести. За словами Беррі, процес написання Мерсера був складним через напрямок, який вони обрали для нього, що призвело до того, що їй довелося переписувати його репліки п'ять разів[55].

Ігровий процес та технології[ред. | ред. код]

Розробники оновили управління та деякі механіки ігрового процесу[57], і додали нові кути огляду для камери в деяких моментах[49]. Прагнучи створити унікальний досвід для кожного гравця, студія розробила «Директора інтенсивності» (англ. Intensity Director) — систему, яка відповідає за створення випадкових подій під час проходження, як-от раптова поява ворогів, а також звукові та візуальні ефекти; згідно з Баптизатом, таких подій у грі налічується понад 1200[58]. У ремейку є більш ніж тисячі рухомих об'єктів оточення, з якими гравець може взаємодіяти та які реагують на навколишні дії[39]. Команда розмірковувала над видаленням опції паузи, щоб таким чином зробити ігровий процес «набагато ефектнішим — [гравці] ніколи не відчували б себе у безпеці», але зрештою відмовилася від цієї ідеї[21]. Крім того, студія тестувала механіку обертання персонажа на 180 градусів, але вирішила не використовувати її, оскільки вважала, що вона негативно впливатиме на ігровий процес[52].

Розробники імплементували в ремейку систему розчленування, яка показує шари плоті в некроморфів[19][57]. При її створенні вони орієнтувалися як на кінопродукцію, так і фотографії та відеозаписи з місць злочинів і аварій[56][59]. Ідея системи полягала в тому, щоб гравець ясніше бачив шкоду, завдану при стрільбі по кінцівкам некроморфів, крім звичайних візуальних ефектів[39]. Спершу система була більш деталізованою, але розробники вирішили вибрати компромісний варіант без надмірної складності[60]. Команда створила кілька концептуальних ескізів стандартного костюма Айзека, які Язиджан описав як науково-фантастичніші та футуристичніші за оригінальний костюм, але обрала «низькотехнологічну» версію, що більше нагадувала оригінальний дизайн[61][62]. Для моделювання й текстурування персонажів було використано програми ZBrush і Substance Painter відповідно[62].

Візуальна складова, включно з 3D-моделями й текстурами[51][63], була оновлена з використанням фізично коректного рендерингу[en] для створення реалістичнішого оформлення. Motive також переробила систему частинок і додала об'ємне освітлення[en][64]. Процес оновлення оточення мав шість етапів, серед яких аналіз оригінальної гри, створення початкової версії рівнів, додання деталізації, оновлення об'єктів до реалістичнішого вигляду, додання наративних елементів до оточення і проведення фінальних доопрацювань[65]:11:36. Студія удосконалила дизайн рівнів, зробивши його «фізично правдоподібним» та повністю зв'язаним, і виправила аспекти оригінального дизайну, які вважала нелогічними, як-от медичний центр, що дублювався на різних мапах у кількох сюжетних розділах[64]. Крім того, Motive додала певні локації, що з'являлися в іншій продукції серії[66], і використала деякий контент, вилучений з оригіналу через технічні обмеження або інші причини[67].

Студія створила ремейк на основі ігрового рушія Frostbite, який вже використовувала під час роботи над Star Wars Battlefront II (2017) та Star Wars: Squadrons (2020)[68][69]. Команда скористалася перевагами SSD на консолях дев'ятого покоління, щоб надати грі «безшовний [вигляд із] безперервною послідовністю кадрів» без екранів завантаження[en][70][71]. За словами Робілларда, подібні «безшовні» простори не були передбачені можливостями Frostbite, тому студія залучила багатьох розробників для реалізації цієї технології[64]. Крім того, Motive додала підтримку трасування променів[72], об'ємного звуку[73] і технологій масштабування зображення DLSS 2 від Nvidia та FSR 2 від AMD[74]. Студія також використала технологію затінення зі змінною швидкістю (англ. variable rate shading) для збільшення продуктивності, проте її імплементація була розкритикована після випуску[75], тому пізніше розробники створили опцію для вимкнення затінення у версії для Windows[76], тоді як у версіях для консолей технологія була повністю прибрана[77]. Ремейк використовує особливості контролера DualSense, як-от адаптивні гачки та оновлений тактильний зв'язок[78].

Звук[ред. | ред. код]

Команда поступово досліджувала звучання в оригінальній грі, після чого виокремлювала ті елементи, які хотіла посилити або модифікувати[79]:05:38[79]:26:02. Розробники бажали вдосконалити звукові ефекти, використовуючи реалістичніший підхід, що ґрунтувався на фізиці, приділяючи увагу реверберації звуків і прагнучи в такий спосіб зробити проходження імерсивнішим[79]:16:14. Студія створила систему A.L.I.V.E.[h], що відповідає за звучання дихання, серцебиття та діалогів Айзека, а також вплив різних ситуацій на ці аспекти, як-от біг чи поранення[79]:28:00. Звуковий рушій в ремейку має спеціальну чотирирівневу систему, що відповідає за інтенсивність музики в різні моменти проходження[80].

Motive запросила Тревора Ґурекіса для створення оновленого саундтреку, ґрунтуючись на його роботі над телесеріалом «Дім з прислугою» (2019—2023)[81][82]; ремейк став його першим ігровим проєктом[83]. Робота Ґурекіса над музикою почалася у квітні 2021 року й закінчилася приблизно у вересні 2022-го. Ґурекіс хотів досягти естетичного поєднання нового звучання з оригінальним і надати більше виразних відтінків до емоційних моментів[84]. Також він прагнув створити музичний супровід у такий спосіб, щоб його динаміка зростала в міру проходження і погіршення психологічного стану Айзека[84][85]; це було задумано командою зі звукового дизайну під керівництвом Олівера Асселіна і Джеймса Воллеса[81], яка здійснила імплементацію всього музичного супроводу в ремейк[80][86]. Після обмірковування ідей і створення демозаписів, Ґурекіс аранжував та записував матеріал, а потім компонував отримані записи для команди Асселіна і Воллеса[85]. Композитор проводив наради з командою Motive щотижня або через кожні два тижні, щоб обговорити проєкт[87].

Студія надсилала Ґурекісу чорновий матеріал із захопленням руху та розкадруваннями, щоб дати йому уявлення стосовно загального тону та напрямку тієї чи іншої сцени[84]. Проте, він не завжди мав доступ до таких матеріалів, тож інколи писав композиції, переглядаючи частини відеопроходжень Dead Space на YouTube, що відповідали атмосфері та настрою, які він хотів висловити в музиці[80][85]. Спочатку Ґурекіс був сфокусований на створенні нових звукових текстур і тем для наративних аспектів, які розробники мали намір розширити, як-от сюжетні лінії та побічні квести. Згодом його внесок зріс через написання музики до більших сцен, включно з катсценами та боями з босами[81][84]. Крім того, Ґурекіс написав теми, які були використані як повторюваний супровід у певних моментах для створення відчуття послідовності та звичності[86]. Для передачі внутрішнього стану Айзека і його «подорожі в пекло», композитор використовував такі елементи, як близько записані скрипки, стуки по корпусу віолончелі та «нетрадиційні способи» застосування смичка[81]. Він також записав дві акапельні версії колискової пісні «Twinkle, Twinkle, Little Star[en]» — із жіночим хором і сольним вокальним виконанням; у грі було використано другу версію[81].

Ґурекіс провів три сесії звукозапису з оркестром із 70—80 музикантів і хором у нешвілльській студії «Ocean Way»[84][88], перша з яких була проведена в листопаді 2021 року[89]. Він також записувався у своїй особистій студії в Брукліні[86], і окрім скрипки та віолончелі грав на фортепіано й перкусії[80]. Композитор надихався Кшиштофом Пендерецьким щодо техніки виконання оркестром композицій для створення «шокувальних, моторошних й потойбічних звуків»[83]. Крім того, він був натхненний Вітольдом Лютославським і Дьордем Лігеті[89], а також саундтреками Джеррі Ґолдсміта і Джеймса Горнера до фільмів «Чужий» (1979) та «Чужі» (1986) відповідно[80]. Іноді Ґурекіс використовував синтезатори в поєднанні з оркестром[84], і скористався методом гранульного синтезу під час редагування певних оркестрових сегментів[81]. Крім цього, він використовував багато інших електронних інструментів, зокрема, для створення ембієнтного супроводу. Композитор часто залучав хор, щоб найкраще передати сутність та настрій оригінального саундтреку Джейсона Ґрейвса[en], який використано в деяких ключових сюжетних моментах[83].

Маркетинг й випуск[ред. | ред. код]

Dead Space була анонсована 22 липня 2021 року під час презентації EA Play Live, де було показано тизер-трейлер[90]; інформація щодо проєкту вперше з'явилася раніше в червні, коли кілька ігрових видань повідомили деякі його деталі[45][46][47]. У серпні студія представила ранні кадри ігрового процесу та дизайну рівнів під час трансляції на Twitch[91]. Навесні 2022 року розробники провели чергові трансляції та продемонстрували нові кадри ігрового процесу, а також роботу над оновленням звуку і графіки[92][93]. У жовтні було випущено офіційний трейлер ігрового процесу[94]. 15 грудня студія повідомила, що ремейк відправлено в тиражування[53]. 11 січня 2023 року було представлено фінальний трейлер[95]. Dead Space була випущена 27 січня для Microsoft Windows, PlayStation 5 та Xbox Series X/S[96]. Того ж дня музичний лейбл Lakeshore Records випустив саундтрек[84]. Гра отримала спеціальне видання, яке надає доступ до кілька косметичних предметів, і фізичне колекційне видання від дистриб'ютора Limited Run Games[en], що містить копію шолома Айзека, диск із саундтреком та деякі інші предмети[97]. Передзамовлення гри у сервісі Steam надавало доступ до цифрової копії Dead Space 2[98].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Оцінки й відгуки[ред. | ред. код]

Dead Space отримала «загалом схвальні» відгуки за даними агрегатора рецензій Metacritic[99][100][101]. Агрегатор OpenCritic позначив 97 % оглядів як такі, що рекомендують гру[102]. Гра була високо оцінена за візуальне оформлення[17][24][109], оновлений ігровий процес[104][112][113] та звуковий дизайн[25][106][114], а також розширення наративних елементів[17][18][103] і озвучування Айзека[105][106][114].

На думку більшості оглядачів, розробникам вдалося досягти успіху в створенні якісного ремейку. Трістан Оґілві з IGN, як і кілька інших критиків[17][25][113], назвав ремейк «остаточною» (англ. definitive) версією оригінальної гри[18], а Метт Перслоу, також з IGN, порівняв ремейк із «режисерською версією, повністю перезнятою на новому знімальному майданчику»[115]. Проте, Річард Вейклінґ з GameSpot, як і Джованні Колантоніо з Digital Trends[en][103], висловив деякі сумніви щодо необхідності ремейку, і написав, що той не досяг такої ж «трансформаційної [та] грандіозної» позначки, як ремейк Resident Evil 2[17]. Колантоніо, який порівняв гру з кіноремейком Міхаеля Ганеке «Кумедні ігри[en]» (2007), написав, що ремейк Dead Space не відчувається «істотно іншим. На емоційному рівні це було схоже на стандартне повторне проходження»[m][103]. Шон Мартін із PC Gamer висловив розчарування в тому, що замість створення продовження EA обрала ремейк, який, на його думку, більше схожий на нову гру з усіма поліпшеннями, ідеями та механіками[24]. Глен Скофілд[en], один із творців оригінальної гри, висловив подяку Motive за її «сумлінний» ремейк[116].

Ерік Ван Аллен із Destructoid вважав, що Motive загалом успішно відтворила напругу оригінальної гри, водночас підкресливши її найкращі сторони та виправивши старі недоробки[23]. Моллі Паттерсон з Electronic Gaming Monthly (EGM) зазначила, що Motive спромоглася досягти практично ідеального балансу між відтворенням та покращенням оригінальних елементів: «Кожна зміна, з якою я стикалася, здавалося, була зроблена для того, щоб зробити оригінальну гру кращою, а не спрощеною або якимось чином здешевити»[n][104]. Маркус Стюарт з Game Informer написав, що цим ремейком студія вивела гру «за межі первісної розкоші», і належним чином покращила старі елементи: «Нові відтінки тільки додали задоволення [до проходження], а не зменшили його»[o][105]. Джо Доннеллі з GamesRadar+ зазначив, що гра має «нові рівні глибини», написавши: «Неймовірно, що [ремейк] майстерно нагадує оригінал 2008 року, водночас пропонуючи щось зовсім нове»[p][107]. Оґілві з IGN написав, що Motive успішно «вдихнула нове життя» в гру й ретельно збалансувала нововведення та оновлення[18], тоді як Дін Такахасі з Venture Beat назвав ремейк «набагато приємнішим» за оригінальну гру, зазначивши, що «невеликі поліпшення перетворилися на гігантський стрибок уперед»[q][109].

Аді Робертсон із The Verge написала, що ремейк виглядає «чистим і гарним», порівнявши його з деякими високобюджетними іграми[22], а Том Гоґґінс із The Telegraph зазначив, що попри те, що ремейк не виглядає настільки ж значним, як ремейк Resident Evil 2, той є «бездоганним». Гоґґінс написав, що студія зуміла зберегти оригінальну атмосферу гри та внести деякі нововведення, які додали «значущості та свободи дій» без якихось фундаментальних змін[16]. Майкл Маквертор із Polygon навпаки порівняв гру з ремейками серії Resident Evil і, як і Мартін із PC Gamer[24], вважав, що ремейк є обнадійливим фундаментом для потенційних майбутніх частин франшизи[114]. Артем Лисайчук з ITC зазначив, що розробники позбавили Dead Space недоліків і надати нових якостей, що зробило гру одним із найкращих ремейків сучасності й «відроджує надію у світле майбутнє серії»[111]. Рік Лейн із The Guardian написав, що ремейк «поєднує в собі напружений темп і потужний імпульс оригіналу, що робить його тільки кращим»[r][108], а Кріс Скалліон із Video Games Chronicle (VGC) зазначив, що Motive загалом спромоглася зберегти всі якості оригінальної гри, поєднавши їх із сучасними елементами[110]. Водночас Едвін Еванс-Терлуелл із Eurogamer заявив, що ключові аспекти ремейку залишають бажати кращого[112], а Ешлі Бардан із Kotaku висловила думку, що розробникам не вдалося передати характерні особливості оригінальної гри[9].

Колантоніо з Digital Trends похвалив розширення наративних елементів, заявивши, що Motive ефективно реалізувала цей аспект, посиливши оригінальну історію, і додав, що це дозволило студії «поставити свою мітку на Dead Space»[s][103]. Оґілві з IGN зазначив, що наратив був «розумно й тонко вдосконалений», що, на його думку, дозволило набагато глибше зрозуміти психологічний та емоційний стан Айзека[18]. Стюарт із Game Informer і Робертсон із The Verge похвалили розширення передісторій другорядних персонажів[105], однак Робертсон заявила, що ближче до закінчення гра стає слабшою і здається «або поспішною, або обмеженою оригінальним сценарієм»[t][22]. Скалліон із VGC похвалив діалоги, які він назвав природнішими, ніж в оригінальній грі[110], але Патрік Клепек із Vice зауважив, що розробники могли б внести значніші зміни до персонажів і діалогів[117]. Мартін із PC Gamer написав, що розширення наративу краще вписують гру у всесвіт Dead Space[24], із чим не погодився Еванс-Терлуелл із Eurogamer, який заявив, що інтеграція наративних елементів з іншої продукції франшизи негативно вплинула на оригінальну концепцію та зменшила її загальний вплив[112]. Такахасі з Venture Beat висловив негативну думку щодо «скримерів» (англ. jump scares) та повідомлень, написаних «у калюжах крові», назвавши їх «дешевими моментами»[109].

Мак Ешворт із Game Revolution похвалив акторів, які створили «правдоподібні взаємодії [між персонажами], у яких відчувався їхній відчай»[u][106]. Маквертор із Polygon також схвально відгукнувся щодо акторського виконання і зазначив, що озвучування Айзека, разом з оновленими текстовими та звуковими повідомленнями, а також органічніше введення тематичних елементів трилогії, пов'язаних із релігійним фанатизмом та інопланетними артефактами, надали сюжету велику елегантність і свіжість[114]. На думку Ван Аллена із Destructoid, озвучування Айзека дозволило створити «драматичні коливання»[23]. Такахасі з Venture Beat написав, що озвучування протагоніста є найкращим оновленням гри й загалом покращило якість наративу[109], а Оґілві з IGN і Мартін із PC Gamer зазначили, що це зробило Айзека впливовішою фігурою. Стюарт із Game Informer, як і Оґілві та Мартін[18][24], вважав, що озвучування зробило Айзека правдоподібнішим і найкращим чином вплинуло на сюжет. Водночас Стюарт розкритикував озвучування деяких інших персонажів, особливо Гаммонда у виконанні Ентоні Алабі, висловивши думку, що їхні діалоги звучать так, начебто були записані наприкінці 2000-х років[105]. Еванс-Терлуелл із Eurogamer і Бардан із Kotaku критично відгукнулися щодо озвучування Айзека[9], тоді як Еванс-Терлуелл заявив, що такий підхід не найкращим чином позначився на сприйнятті протагоніста: «Дії персонажа більше не говорять голосніше слів, і я думаю, що це симптом ремейку Dead Space загалом»[v][112].

Маквертор із Polygon заявив, що перероблене управління в умовах невагомості створило більш напружені ситуації в боях із босами[114], тоді як Ван Аллен із Destructoid зазначив, що управління хоч і стало «плавнішим та мобільним», але здалося йому дещо незручним[23]. Вейклінґ із GameSpot похвалив бойову механіку, яку назвав податливішою, і нову систему розчленування, що посилила враження від боїв[17]. Стюарт із Game Informer також похвалив цю систему, включно з побічними квестами, які назвав «невеликим, але смачним гарніром» під час проходження[105]. З ним погодився Мартін із PC Gamer, який, подібно до Робертсон із The Verge, відзначив додаткові режими стрільби[22][24]. Лисайчук з ITC похвалив відкритість локацій і режим «Нова гра плюс» відповідно[111]. Скалліон із VGC погодився з Лисайчуком, але розкритикував повторюваність деяких дій, що здалося йому спробою штучно збільшити тривалість проходження[110]. Колантоніо з Digital Trends високо оцінив систему випадкових подій, назвавши її «видатною»[103], тоді як Клепек із Vice похвалив оновлення карти та транзитної системи[117]. Ліам Крофт із Push Square позитивно оцінив покращену зброю, а також брак екранів завантаження[25], що, на думку Ешворта із Game Revolution, підтримує високу напругу в процесі проходження. Ешворт також відзначив опції спеціальних можливостей[106], на відміну від Колантоніо, який вважав їх обмеженими в порівнянні із The Last of Us Part I[103]. Келсі Рейнор із VG247 написала, що це негативно позначилося на відчутті занурення в ігровий процес у другій половині гри[8]. Такахасі з Venture Beat висловив деяке невдоволення системою пропусків, як і Доннеллі з GamesRadar+[107], і вказав на недостатню ефективність початкової зброї та незбалансованість рівнів складності, зазначивши гостру нестачу ресурсів на середньому рівні[109].

Більшість оглядачів високо оцінили покращення оригінального візуального оформлення (зверху) для ремейку (знизу).

Вейклінґ із GameSpot похвалив візуальне оформлення, назвавши його «феноменальним»[17], тоді як Роб Закні з Vice підкреслив, що завдяки графічним поліпшенням відвідування кожної нової локації стало для нього пам'ятною подією[117]. Бардан із Kotaku також відзначила графічні покращення, але заявила, що вони не настільки помітні, як у ремейку Demon's Souls (2020) від Bluepoint Games[9]. Лейн із The Guardian зазначив, що розробниками вдалося зберегти естетичні якості та атмосферу оригіналу, водночас уникаючи використання характерних для сучасних ігор «прикрас», що зробило ремейк «напрочуд стриманим»[108].

Ван Аллен із Destructoid зазначив, що деякі моменти сюжету стали драматичнішими й напруженішими, а персонажі «сяють по-новому» завдяки оновленим 3D-моделям[23]. Стюарт із Game Informer похвалив оновлений дизайн ворогів та освітлення, яке він назвав зв'язувальним елементом поліпшеної візуальної складової[105]. Паттерсон з EGM теж схвально відгукнулася щодо освітлення та дизайну ворогів, які тепер «краще нагадують мерзенних чудовиськ, якими вони й мають бути»[w]. Водночас вона висловила деяке розчарування щодо технічної складової, вважаючи, що гра не повною мірою використовує можливості консолей дев'ятого покоління[104]. Ешворт із Game Revolution також був розчарований цим аспектом, включно з реалізацію згладжування, і написав про зниження роздільної здатності, що призводило до деякого розмиття зображення[106]. Крофт із Push Square, який грав ремейк на PlayStation 5, заявив, що візуальне оформлення нагадує гру для PlayStation 4 та є аспектом ремейку, який розчаровує найбільше, тоді як у порівнянні з ремейком The Last of Us Part I (2022) від Naughty Dog оформлення виглядає «особливо посередньо». Він також зазначив зниження частоти кадрів та брак опції для її фіксації, і висловив розчарування в слабкій підтримці контролера DualSense[25]. Кілька оглядачів заявили, що під час проходження зіткнулися з незначними технічними проблемами, як-от зависання та візуальні глітчі[8][9][23].

Деякі критики схвально відгукнулася стосовно оновленого звукового дизайну[24][106][114].

Продажі[ред. | ред. код]

У Великій Британії Dead Space очолила тижневий чарт фізичних продажів у перші вихідні, маючи 80 % продажів версій для PlayStation 5, а решту — для Xbox Series X/S. Однак продажі ремейку виявились нижчими, ніж The Callisto Protocol, яка була створена деякими розробниками оригінальної Dead Space і випущена в грудні 2022 року, а також вважається її духовним наступником[en][118][119]. У Європі загалом ремейк посів шосте місце серед ігор із найбільшою кількістю фізичних і цифрових продажів у січні[120]. У Сполучених Штатах гра дебютувала другою після Call of Duty: Modern Warfare II (2022) серед ігор із найбільшою кількістю фізичних продажів у січні, перевершив The Callisto Protocol[121]. У Канаді ремейк посів третє місце після Modern Warfare II та Fire Emblem Engage[en] (2023) серед ігор із найбільшою кількістю фізичних і цифрових продажів у січні[122]. Dead Space була другою і четвертою за кількістю завантажень грою для Play Station 5 у Північній Америці та Європі в січні відповідно[123], та опустилася на восьму й чотирнадцяту позначку в лютому[124].

Нагороди[ред. | ред. код]

Dead Space потрапила до списків найкращих ігор 2023 року від таких видань, як Den of Geek[en][125], GamesRadar+[126], GQ[127], Mashable[en][128], NME[129], PCGamesN[130], Polygon[131], Rolling Stone[132] та Time[133].

Список нагород та номінацій Dead Space
Нагорода Дата Категорія Результат Прим.
D.I.C.E. Awards[en] 15 лютого 2024 Бойовик року Номінація [134]
The Game Awards 7 грудня 2023 Найкращий звуковий дизайн Номінація [135]
Golden Joystick Awards 20 листопада 2023 Найкраща гра року Номінація [136]
Гра року для Xbox Номінація
New York Game Awards[en] 23 січня 2024 Найкращий ремейк Номінація [137][138]

Примітки[ред. | ред. код]

Коментарі
  1. Оригінальна гра розроблена EA Redwood Shores.
  2. Чак Бівер і Стів Папуціс були старшими співпродюсерами оригінальної гри[1][2].
  3. Майкл Кондрі[en] та Брет Роббінс були старшим директором розробки та креативним директором оригінальної гри відповідно[3][4].
  4. Воррен Елліс[en], Рік Ремендер[en] та Ентоні Джонстон[en] були співсценаристами оригінальної гри[5].
  5. Іен Мілгем був художнім директором оригінальної гри[6].
  6. Джейсон Ґрейвс[en] був композитором оригінальної гри[7].
  7. англ. Since we're fans of the original, we were very mindful of not just changing things for the sake of changing things or just to make them different.
  8. англ. Adrenaline, Limbic System Response, Intelligent Dialog, Vitals, Exertions (укр. Адреналін, реакція лімбічної системи, розумні діалоги, життєві показники, зусилля).
  9. Ґрунтується на 89 оцінкових відгуках із 96 загальних відгуків.
  10. Ґрунтується на 34 оцінкових відгуках
  11. Ґрунтується на 25 оцінкових відгуках із 27 загальних відгуків.
  12. Ґрунтується на 172 відгуках.
  13. англ. While I undoubtedly enjoyed my return to the Ishimura about as much as my first playthrough a year ago, I can't say that it felt meaningfully different. On an emotional level, it just felt like your standard replay.
  14. англ. There are a lot of things that can go wrong when a giant company like EA looks to bring one of its older games back to the modern era, but every change I came across felt like something done in service of making the original game better, not dumbing it down or cheapening it in some way.
  15. англ. Its new flourishes add to that enjoyment instead of subtracting.
  16. англ. But the ways in which it toys with your mind, keeps you on edge, and masterfully recalls the 2008 original while delivering something entirely fresh is pretty incredible.
  17. англ. Although I've played Dead Space before, I found this remake far more enjoyable. Somewhere along the way, the small improvements added up to a giant leap forward.
  18. англ. It's a remake that embraces the original's taut pacing and powerful forward-momentum, and is all the better for it.
  19. англ. I appreciate that Motive really found a way to put its own stamp on Dead Space without altering the source material, even if you'll need to watch a dev diary to understand it all.
  20. англ. The remake is weakest toward the end, where it feels either rushed or hemmed in by the original script.
  21. англ. The interactions are believable and the desperation is, at times, palpable.
  22. англ. The character's actions no longer speak louder than words, and I think that's symptomatic of the Dead Space remake as a whole.
  23. англ. Lighting is far beyond anything the original could attempt, and the necromorphs better resemble the gross monstrosities they're meant to be.
Джерела
  1. Remo, Chris (29 вересня 2008). A New Vocabulary For Development: Chuck Beaver And Dead Space. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 27 серпня 2021. Процитовано 14 грудня 2022. 
  2. Shea, Brian (24 червня 2022). The Callisto Protocol Cover Story — The Dark Side Of The Moon. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 24 червня 2022. Процитовано 14 грудня 2022. 
  3. McWhertor, Michael (4 лютого 2019). 2K opens new studio led by Sledgehammer Games co-founder. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 7 лютого 2019. Процитовано 14 грудня 2022. 
  4. Blake, Vikki (4 березня 2019). Sledgehammer's senior creative director, Bret Robbins, leaves to establish Ascendant Studios. MCV/Develop (англ.). Biz Media. Архів оригіналу за 16 червня 2021. Процитовано 14 грудня 2022. 
  5. Biessener, Adam (19 квітня 2010). Inside Bulletstorm Writer Rick Remender's Head. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 11 липня 2019. Процитовано 14 грудня 2022. 
  6. Francis, Bryant (26 серпня 2016). Dead Space's Ian Milham will direct the next Tomb Raider. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 27 серпня 2021. Процитовано 14 грудня 2022. 
  7. а б Spyrison, Sam (12 грудня 2022). Can a Dead Space Remake Find Enough Success to Revive the Series. Hardcore Gamer (англ.). DoubleJump Publishing. Архів оригіналу за 12 грудня 2022. Процитовано 14 грудня 2022. 
  8. а б в г Raynor, Kelsey (26 січня 2023). Dead Space remake review: A masterclass in survival horror, all over again. VG247 (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  9. а б в г д Bardhan, Ashley (26 січня 2023). Dead Space Remake: The Kotaku Review. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  10. а б Inside Dead Space #1: Remaking a Classic. Electronic Arts (англ.). 28 вересня 2022. Архів оригіналу за 28 вересня 2022. Процитовано 12 квітня 2023. 
  11. Spry, Jeff (27 січня 2023). 'Dead Space' returns to haunt your dreams with new next-generation remake. Space.com (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 27 січня 2023. Процитовано 22 лютого 2023. 
  12. Tallerico, Brian (6 лютого 2023). Riveting Remake of Dead Space Brings Franchise Back to Life. RogerEbert.com (англ.). Ebert Digital LLC. Архів оригіналу за 6 лютого 2023. Процитовано 22 лютого 2023. 
  13. Wales, Matt. Dead Space Preview. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 10 лютого 2008. Процитовано 7 вересня 2021. 
  14. Haynes, Jeff (17 липня 2008). E3 2008: Dead Space Upgrade Preview. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 22 лютого 2023. 
  15. Haynes, Jeff. Weapons of Dead Space. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 5 вересня 2008. Процитовано 7 вересня 2021. 
  16. а б в Hoggins, Tom (27 січня 2023). Dead Space review — sci-fi horror classic gets a ghoulish makeover in this accomplished remake. The Telegraph (англ.). Telegraph Media Group. Архів оригіналу за 27 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  17. а б в г д е ж и Wakeling, Richard (26 січня 2023). Dead Space Remake Review — Hits The Marker. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  18. а б в г д е ж Ogilvie, Tristan (26 січня 2023). Dead Space Review. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 6 лютого 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  19. а б Wales, Matt (31 вересня 2021). EA shares new Dead Space remake footage, details in "unorthodox" livestream. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  20. а б Guisao, Jason (31 серпня 2021). Dead Space Early Build Shows Better Lighting, VFX, And Alien Dismemberment. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  21. а б Yaden, Joseph (11 січня 2023). 'Dead Space' remake devs reveal a terrifying change that didn't make the cut. Inverse (англ.). Bustle Digital Group. Архів оригіналу за 11 січня 2023. Процитовано 18 січня 2023. 
  22. а б в г Robertson, Adi (26 січня 2023). The Dead Space remake is a grisly cut of classic horror. The Verge (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  23. а б в г д е ж Van Allen, Eric (26 січня 2023). Review: Dead Space. Destructoid (англ.). Gamurs. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  24. а б в г д е ж и к Martin, Sean (26 січня 2023). Dead Space review. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  25. а б в г д е Croft, Liam (26 січня 2023). Dead Space Review (PS5). Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  26. Woodward, Paul (27 січня 2023). Dead Space: Difficulty Settings Explained. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 22 лютого 2023. Процитовано 22 лютого 2023. 
  27. Accessibility and Player Choice in Dead Space. Electronic Arts (англ.). 26 січня 2026. Архів оригіналу за 26 січня 2026. Процитовано 12 квітня 2023. 
  28. Martin, Sean (26 січня 2023). Dead Space Marker Fragment locations: How to get the secret ending. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 22 лютого 2023. 
  29. а б Hilliard, Kyle (22 листопада 2018). Dead Space — Reliving Isaac Clarke's Horrifying Inaugural Journey 10 years Later. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 22 листопада 2018. Процитовано 22 лютого 2023. 
  30. Ahearn, Nate (30 липня 2008). Dead Space: Cracking Planets. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 12 квітня 2020. Процитовано 22 лютого 2023. 
  31. Reeves, Ben (8 грудня 2009). Staring Into The Void: The Lore of Dead Space. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 12 грудня 2009. Процитовано 22 лютого 2023. 
  32. Tajionick, Ryan (31 січня 2013). Dead Space 3 - Must-know facts about the Dead Space universe. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 8 жовтня 2014. Процитовано 22 лютого 2023. 
  33. а б Dead Space Official Game Guide (англ.). Prima Games. 24 жовтня 2008. 
  34. G4VideogameTrailers (9 грудня 2009). Dead Space: Isaac Clarke Featurette. YouTube (англ.). Alphabet Inc. Архів оригіналу за 3 червня 2020. Процитовано 22 лютого 2023. 
  35. Rivera, Joshua (31 серпня 2021). The Dead Space remake is revamping some of the series' most iconic mechanics. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  36. Saed, Sherif (2 серпня 2021). The Dead Space remake is being directed by Assassin's Creed Valhalla's director. VG247 (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  37. Ruppert, Liana (2 серпня 2021). Dead Space Remake Is Being Directed By Former Assassin's Creed Director. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  38. Makuch, Eddie (2 серпня 2021). Dead Space Remake's Game Director Is Ubisoft Veteran And AC Valhalla Director Eric Baptizat. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  39. а б в Francis, Bryant (26 січня 2023). Diving into the nightmarish new systems of the Dead Space remake. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 23 січня 2023. 
  40. Bellingham, Hope (23 липня 2021). The Dead Space remake has original developer on board as a consultant. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  41. а б Purslow, Matt (12 грудня 2022). Dead Space: Rewriting and Improving the Story of a Horror Classic. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 12 грудня 2022. Процитовано 14 грудня 2022. 
  42. а б Winslow, Jeremy (31 серпня 2021). Dead Space Remake Will Give Isaac A Voice, But Only Under Certain Situations. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 1 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  43. Riser, Michael (14 жовтня 2022). Roman Campos-Oriola & Mike Yazijian Interview: Dead Space Remake. Screen Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 17 жовтня 2022. Процитовано 29 листопада 2022. 
  44. Reeve, Justin (13 листопада 2022). Dead Space Remake Voice Actors Revealed. TheGamer (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 13 листопада 2022. Процитовано 29 листопада 2022. 
  45. а б Grubb, Jeff (1 липня 2021). Dead Space remake is in the works at Motive. VentureBeat (англ.). Архів оригіналу за 1 липня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  46. а б Phillips, Tom (21 червня 2021). Report of EA Motive "revival" project sets tongues wagging. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  47. а б Romano, Sal (21 червня 2021). Rumor: Dead Space revival in development at Motive. Gematsu (англ.). Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  48. Electronic Arts (1 вересня 2021). Dead Space — Early Development Livestream (2021). YouTube (англ.). Alphabet Inc. Процитовано 9 травня 2023. 
  49. а б в г д Summers, Steve (11 січня 2023). Exclusive: Dead Space Remake Developer Interview. Rely on Horror (англ.). Архів оригіналу за 11 січня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  50. White, Sam (27 січня 2023). Inside the Dead Space remake: how EA is reclaiming its survival horror crown… and why it might inspire a sequel. GQ (англ.). Advance Publications. Архів оригіналу за 28 січня 2023. Процитовано 23 січня 2023. 
  51. а б Dornbush, Jonathon (22 липня 2021). Dead Space Remake Devs Discuss How EA Motive Is Using Next-Gen Tech to Revive a Horror Classic. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 31 серпня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  52. а б Palumbo, Alessio (6 лютого 2023). Dead Space Remake Was Made in 2.5 Years, Says Motive. Wccftech (англ.). Архів оригіналу за 9 лютого 2023. Процитовано 27 лютого 2023. 
  53. а б Campbell, Evan (15 грудня 2022). Dead Space Remake Has Gone Gold Ahead Of January Launch. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 16 грудня 2022. Процитовано 22 лютого 2023. 
  54. Wood, Austin (31 серпня 2021). Dead Space remake adds voiced dialogue for Isaac Clarke with returning VA Gunner Wright. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  55. а б Inside Dead Space #5: Story Matters. Electronic Arts (англ.). 11 січня 2023. Архів оригіналу за 19 березня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  56. а б Klepek, Patrick (25 січня 2023). Yes, There's a Level of Violence That's Too Far Even For 'Dead Space'. Vice (англ.). Vice Media. Архів оригіналу за 25 січня 2023. Процитовано 22 лютого 2023. 
  57. а б Nunneley, Stephany (31 серпня 2021). In Dead Space, dismemberment will be more gruesome and Isaac will talk this time out. VG247 (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  58. Inside Dead Space #4: The Intensity Director. Electronic Arts (англ.). 22 грудня 2022. Архів оригіналу за 22 грудня 2022. Процитовано 22 лютого 2023. 
  59. Inside Dead Space #2: The New Necromorph Nightmare. Electronic Arts (англ.). 14 жовтня 2022. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  60. Electronic Arts (12 травня 2022). Dead Space | Crafting the Tension | Art Developer Livestream. YouTube (англ.). Alphabet Inc. Процитовано 9 травня 2023. 
  61. Purslow, Matt (21 грудня 2022). Dead Space: Creating (and Recreating) Isaac's Suit. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 22 грудня 2022. Процитовано 22 грудня 2022. 
  62. а б Electronic Arts (12 травня 2022). Dead Space | Crafting the Tension | Art Developer Livestream. YouTube (англ.). Alphabet Inc. Процитовано 9 травня 2023. 
  63. Beckwith, Michael (6 серпня 2021). Dead Space remake release date is 2022 — won't keep all original content. Metro (англ.). DMG Media. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  64. а б в Linneman, John (30 січня 2023). Dead Space tech review: this is what a best-in-class remake looks like. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 30 січня 2023. Процитовано 22 лютого 2023. 
  65. Electronic Arts (12 травня 2022). Dead Space | Crafting the Tension | Art Developer Livestream. YouTube (англ.). Alphabet Inc. Процитовано 9 травня 2023. 
  66. Inside Dead Space #3: Aboard the Ishimura. Electronic Arts (англ.). 17 листопада 2022. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  67. Robinson, Andy (26 липня 2021). Dead Space's remake could feature cut content and sequel features. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  68. Blake, Vikki (25 липня 2021). Motive's Dead Space remake may use content cut from the original game. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  69. Fillari, Alessandro (22 липня 2021). Dead Space Remake Reveald, Developed By EA Motive. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 22 липня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  70. Makuch, Eddie (2 серпня 2021). Dead Space Remake Will Cut Some Elements That "Don't Work". GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 23 липня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  71. Onder, Cade (25 липня 2021). Dead Space Remake Will Include Seamless Gameplay Without Loading Screens. Screen Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  72. McLoughlin, Aleksha (17 січня 2023). I'm going to turn on the feature that makes Dead Space run at 30 FPS on PS5. TechRadar (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 17 січня 2023. Процитовано 18 січня 2023. 
  73. Notis, Ari (31 серпня 2021). Here's An Extremely Early Look At The Dead Space Remake. Kotaku (англ.). G/O Media. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  74. Thompson, Michael (1 лютого 2023). Dead Space Performance Review. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 3 лютого 2023. Процитовано 22 лютого 2023. 
  75. Benfell, Grace (30 січня 2023). Dead Space Remake Should Look Better In The Dark After Upcoming Update. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 30 січня 2023. Процитовано 22 лютого 2023. 
  76. Park, Morgan (1 лютого 2023). Dead Space patch fixes annoying fuzzy textures one day after Digital Foundry callout. PC Gamer (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 1 лютого 2023. Процитовано 22 лютого 2023. 
  77. Mackenzie, Oliver (7 лютого 2023). Dead Space remake: post-patch PS5 + Series X/S performance analysis. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 7 лютого 2023. Процитовано 22 лютого 2023. 
  78. Wang, Vincent (25 січня 2023). How Dead Space taps into PS5 haptics and adaptive triggers for immersive horror. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 25 січня 2023. Процитовано 23 січня 2023. 
  79. а б в г Electronic Arts (11 березня 2022). Dead Space | The Sound of Fear Reimagined | Audio Developer Livestream. YouTube (англ.). Alphabet Inc. Процитовано 12 квітня 2023. 
  80. а б в г д Whitson, Hank (12 лютого 2023). Dead Space Interview: Trevor Gureckis Discusses Remake's Space-Horror DNA, Balancing Tension, and More. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 20 березня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  81. а б в г д е Banas, Graham (19 лютого 2023). Interview: Dissecting Dead Space Music with Composer Trevor Gureckis. Push Square (англ.). NLife Media. Архів оригіналу за 19 лютого 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  82. Wood, Justin (9 лютого 2023). Composing for a New Era: Interview with Dead Space Composer Trevor Gureckis. Dread XP (англ.). Архів оригіналу за 9 лютого 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  83. а б в Gustafson, Alice (31 березня 2023). Trevor Gureckis on making Dead Space's score sound like a "massive heart attack". Headliner Magazine (англ.). Архів оригіналу за 31 березня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  84. а б в г д е ж Danoff, Owen (26 січня 2023). Composer Trevor Gureckis On Creating New Music For The Dead Space Remake. Screen Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  85. а б в Chesler, JC (23 січня 2023). Jason Graves & Trevor Gureckis explain how their atmospheric scores come together on the Dead Space remake. Alternative Press (англ.). Архів оригіналу за 23 січня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  86. а б в Nelson, Will (14 лютого 2023). Dead Space interview: designing the Ishimura's sound of silence. PCGamesN (англ.). Network N. Архів оригіналу за 14 березня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  87. Moreno, Adam (8 лютого 2023). We Interview: Trevor Gureckis, Composer for the Dead Space Remake!. Gaming Trend (англ.). Архів оригіналу за 17 лютого 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  88. Stenhouse, Henry (26 січня 2023). Trevor Gureckis on adding corruption and intimacy to the Dead Space remake soundtrack. All Gamers (англ.). Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  89. а б Wainio, Wade (13 лютого 2023). 10 Questions with 'Dead Space' Composer Trevor GureckiS. Vents Magazine (англ.). Архів оригіналу за 19 березня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  90. Cooper, Dalton (22 липня 2021). Next-Gen Only Dead Space Remake Revealed With Spooky New Trailer. Game Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  91. Robertson, Adi (31 серпня 2021). Six things we learned about the Dead Space remake. The Verge (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 7 вересня 2021. Процитовано 7 вересня 2021. 
  92. LeBlanc, Wesley (11 березня 2022). Dead Space Remake: EA Shows New Look At Gameplay, Teases Early 2023 Release. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 11 березня 2022. Процитовано 30 червня 2022. 
  93. Middler, Jordan (12 травня 2022). EA shows off the graphical improvements of the Dead Space remake. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 12 травня 2022. Процитовано 30 червня 2022. 
  94. Parrish, Ash (4 жовтня 2022). Isaac goes out on a limb in new Dead Space remake gameplay trailer. The Verge (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 5 жовтня 2022. Процитовано 6 жовтня 2022. 
  95. Romano, Sal (11 січня 2023). Dead Space remake launch trailer. Gematsu. Архів оригіналу за 11 січня 2023. Процитовано 7 листопада 2023. 
  96. Nunneley, Stephany (12 травня 2022). Dead Space remake release date set for January 27. VG247 (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 12 травня 2022. Процитовано 4 червня 2022. 
  97. Reed, Chris (4 жовтня 2022). Dead Space: Here's What Comes in Each Edition. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 27 жовтня 2022. Процитовано 14 грудня 2022. 
  98. Bonthuys, Darryn (9 січня 2023). Preorder Dead Space Remake On Steam, Get Dead Space 2 For Free. GameSpot (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 9 січня 2023. Процитовано 18 січня 2023. 
  99. а б PlayStation 5 Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 6 листопада 2023. Процитовано 7 листопада 2023. 
  100. а б PC Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 6 листопада 2023. Процитовано 7 листопада 2023. 
  101. а б Xbox Series X Critic Reviews. Metacritic (англ.). Fandom, Inc. Архів оригіналу за 8 березня 2024. Процитовано 8 березня 2024. 
  102. а б Dead Space (2023) Reviews. OpenCritic (англ.). Архів оригіналу за 22 жовтня 2023. Процитовано 7 листопада 2023. 
  103. а б в г д е ж Colantonio, Giovanni (26 січня 2023). Dead Space review: respectful remake keeps the series' legacy safe. Digital Trends (англ.). Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  104. а б в г Patterson, Mollie (26 січня 2023). Dead Space review. Electronic Gaming Monthly (англ.). Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  105. а б в г д е ж Stewart, Marcus (26 січня 2023). Dead Space (Remake) Review. Game Informer (англ.). GameStop. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  106. а б в г д е ж Ashworth, Mack (26 січня 2023). Dead Space Remake Review. Game Revolution (англ.). Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  107. а б в Donnelly, Joe (26 січня 2023). Dead Space review: "A sublime mix of fresh, familiar, and freaking terrifying". GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  108. а б в Lane, Rick (1 лютого 2023). Dead Space review — an intensely horrible sci-fi classic returns. The Guardian (англ.). Архів оригіналу за 1 лютого 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  109. а б в г д е Takahashi, Dean (8 лютого 2023). Dead Space Remake brings an amazing classic to life for modern gamers. VentureBeat (англ.). Архів оригіналу за 8 лютого 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  110. а б в г Scullion, Chris (26 січня 2023). Review: Dead Space (2023) remains a thrilling journey through madness. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  111. а б в Лисайчук, Артем (1 лютого 2023). Огляд Dead Space Remake: нічого нового?. ITC. Архів оригіналу за 1 лютого 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  112. а б в г Evans-Thirlwell, Edwin (26 січня 2023). Dead Space remake review — a horror original re-engineered as a franchise prequel. Eurogamer (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  113. а б Yaden, Joseph (26 січня 2023). 'Dead Space' review: 2023's first GOTY contender revives a horror masterpiece. Inverse (англ.). Bustle Digital Group. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  114. а б в г д е McWhertor, Michael (26 січня 2023). The Dead Space remake changes all the right things. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  115. Purslow, Matt (19 січня 2023). Dead Space Remake: The Final Preview. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 24 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  116. Scullion, Chris (2 лютого 2023). Dead Space's co-creator thanks EA for its 'care in remaking the game faithfully'. Video Games Chronicle (англ.). 1981 Media. Архів оригіналу за 2 лютого 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  117. а б в Klepek, Patrick (26 січня 2023). 'Dead Space' Is Back, And 'Dead Space' Still Kicks Ass. Vice (англ.). Vice Media. Архів оригіналу за 26 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  118. Dring, Christopher (30 січня 2023). Dead Space is No.1, but launch sales lower than The Callisto Protocol | UK Boxed Charts. GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 30 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  119. Dead Space remake sells less than half The Callisto Protocol — Games charts 28 January. Metro (англ.). DMG Media. 30 січня 2023. Архів оригіналу за 30 січня 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  120. Dring, Christopher (14 лютого 2023). PS5 sales jump 200% across Europe last month | European Monthly Charts. GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 14 лютого 2023. Процитовано 21 лютого 2023. 
  121. Purslow, Matt (13 лютого 2023). Dead Space Was the Best-Selling New Game in the U.S. in January 2023. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 26 березня 2023. Процитовано 12 квітня 2023. 
  122. D'Angelo, William (26 лютого 2023). Fire Emblem Engage, Dead Space, and Forspoken Debut on the Canadian Charts — Sales. VGChartz (англ.). Архів оригіналу за 26 лютого 2023. Процитовано 27 лютого 2023. 
  123. Harmon Jr., O'Dell (10 лютого 2023). PlayStation Store: January 2023's top downloads. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 10 лютого 2023. Процитовано 8 травня 2023. 
  124. Harmon Jr., O'Dell (10 березня 2023). PlayStation Store: February 2023's top downloads. PlayStation Blog (англ.). Sony Interactive Entertainment. Архів оригіналу за 10 березня 2023. Процитовано 8 травня 2023. 
  125. Byrd, Matthew; Greenbaum, Aaron; Boo, Bernard; David, Margaret; Stone, Sam; Freiberg, Chris (6 грудня 2023). The Best Games of 2023. Den of Geek (англ.). DoG Tech LLC. Архів оригіналу за 6 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  126. West, Josh (11 грудня 2023). The 25 best games of 2023. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  127. White, Sam; Leedham, Robert; Primbet, Denise (16 грудня 2023). The 23 best games of 2023: from Zelda: Tears of the Kingdom to Baldur's Gate 3. GQ (англ.). Advance Publications. Архів оригіналу за 24 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  128. Perry, Alex; Townsend, Chance; Gedeon, Kimberly (12 грудня 2023). Mashable's best games 2023: No, 'Baldur's Gate 3' isn't No. 1. Mashable (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 21 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  129. The 20 best games of 2023. NME (англ.). NME Networks. 5 грудня 2023. Архів оригіналу за 22 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  130. Bald, Cameron (22 грудня 2023). PC games of the year 2023: PCGamesN's top ten picks. PCGamesN (англ.). Network N. Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  131. Mahardy, Mike; Carpenter, Nicole; Mayers, Maddy; Plante, Chris; Gilliam, Ryan; Diaz, Ana; Ashley, Clayton (5 грудня 2023). The 50 best video games of 2023. Polygon (англ.). Vox Media. Архів оригіналу за 21 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  132. Cruz, Christopher (13 грудня 2023). 20 Best Video Games of 2023. Rolling Stone (англ.). Penske Media Corporation. Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  133. Newby, Richard (29 листопада 2023). The 10 Best Video Games of 2023. Time (англ.). Архів оригіналу за 23 грудня 2023. Процитовано 24 грудня 2023. 
  134. Bankhurst, Adam (16 лютого 2024). DICE Awards 2024 Winners: The Full List. IGN (англ.). Ziff Davis. Архів оригіналу за 17 лютого 2024. Процитовано 18 лютого 2024. 
  135. Yonezawa, Bruno (8 грудня 2023). The Game Awards 2023: All Winners & Awards. Screen Rant (англ.). Valnet. Архів оригіналу за 8 грудня 2023. Процитовано 8 грудня 2023. 
  136. Loveridge, Sam (10 листопада 2023). Here are all the Golden Joystick Awards 2023 winners. GamesRadar+ (англ.). Future plc. Архів оригіналу за 10 листопада 2023. Процитовано 11 листопада 2023. 
  137. Kerr, Chris (4 січня 2024). Alan Wake II and Baldur's Gate 3 lead 2024 New York Game Awards nominees. Game Developer (англ.). Informa. Архів оригіналу за 4 січня 2024. Процитовано 6 січня 2024. 
  138. McEvoy, Sophie (24 січня 2024). Baldur's Gate 3 wins big at New York Game Awards 2024. GamesIndustry.biz (англ.). Gamer Network. Архів оригіналу за 24 січня 2024. Процитовано 25 січня 2024. 

Посилання[ред. | ред. код]