Pay per click

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pay per click (з англ. платити за клік) — рекламна модель, що працює в інтернеті, де рекламодавець розміщує рекламу на сайтах, і сплачує їхнім власникам за натискання користувачем на розміщений банер (текстовий або графічний) або «тіло» документа (класичний приклад — код формату clickunder). Таким чином рекламодавець купує собі клієнтів в інтернеті.[1]

Системи контекстної реклами, які є посередниками між рекламодавцями і власниками сайтів, називаються PPC-системами.

Варто звернути увагу на те, що клік не є точним переходом на сервіс. За різними причинами перехід може не відбутися.[2]

CPC[ред. | ред. код]

CPC (англ. cost per click — ціна за клік) — це сума, яку рекламодавець платить пошуковим системам й іншим інтернет-видавцям за один клік по його рекламі, який приніс одного користувача на сайт.

Існують дві основні моделі визначення CPC (ціни за клік): flat-rate PPC («пласка ставка» PPC) і bid-based PPC («конкурентна ставка» PPC). Вартість переходу залежить від багатьох факторів, таких як пошукове слово або фраза, географічне місцезнаходження людини, що виконує пошук, час доби, в який проводиться пошук, і т. д.

Flat-Rate PPC[ред. | ред. код]

Модель функціонування PPC, в якій рекламодавець і рекламне інтернет-система домовляються про певну суму за кожен клік.

Bid-Based PPC[ред. | ред. код]

Ця модель дозволяє рекламодавцям розміщувати заявки на рекламне місце (зазвичай, ключові слова — keywords). Використовуючи рекламну інтернет-систему, сайти рекламодавців змагаються один з одним (свого роду аукціон). Основна мета: придбати краще рекламне місце за найнижчою ціною. Рекламодавці досягають цього, повідомляючи про максимальну суму, яку вони готові заплатити за рекламне місце.

Вартість кліка[ред. | ред. код]

Фактори що впливають на ціну кліка:

  • рівень конкуренції — в галузі є межа вартості отримання клієнта, тому цю максимальну вартість можна взяти за константу. Наприклад, всі конкуренти можуть платити 50 грн. за клік. Залишається впливати на вартість кліка тільки якістю оголошення і сторінки;
  • показник якості рекламного оголошення — релевантність ключового слова по відношенню до оголошення, релевантність ключового слова по відношенню до посадкової сторінки;
  • показник якості посадкової сторінки (релевантність посадкової сторінки по відношенню до ключового слова, поведінкові фактори: середній час, проведений на сторінці, унікальність контенту, кількість переглянутих сторінок, повторні повернення і т. д.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. What Is PPC? Learn the Basics of Pay-Per-Click (PPC) Marketing [PPC U]. wordstream.com. Архів оригіналу за 17 червня 2016. Процитовано 17 червня 2016. 
  2. Владимир Мосин, Алёна Кайгородова (7 лютого 2014). Куда уходят клики?. cossa.ru (російською). Архів оригіналу за 10 серпня 2017. Процитовано 10 серпня 2017.