SimCopter

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
SimCopter
Розробник Maxis
Видавець Electronic Arts
Жанр(и) Симулятор
Платформа Windows 95, Windows 98, Mac OS
Дата випуску 1996
Режим гри Однокористувацька гра
Творці
Ігродизайнер(и) Вільям Райт
Композитор(и) Jerry Martind
Технічні деталі
Носій Компакт-диск
SimCity[d]

SimCopter — відеогра в жанрі симулятор, створена студією Maxis і видана компанією Electronic Arts в 1996 році для Windows 95, Windows 98, Mac OS, а також перша гра серії Sim, виконана повністю в 3D-графіці.

Ігровий процес[ред. | ред. код]

Гравець може конвертувати місто з SimCity 2000, яке буде відображатися в 3D-графіці, і управляти льотчиком-новобранцем, який отримує власний вертоліт. Він повинен виконувати різні місії, такі, як порятунок сімів з палаючої будівлі або потопаючого судна, арешт злочинців, контроль над заворушеннями і евакуація поранених сімів до найближчих лікарень. Вдало виконуючи місії, гравець отримує нагороду у вигляді грошей, які він може витратити на модернізацію і покупку нових, більш швидких і досконалих вертольотів, завдяки яким йому будуть доступні нові місії, такі, як гасіння пожежі за допомогою водяної гармати або розгін натовпу сльозогінним газом. Якщо ж гравець невдало виконує місії, то він, навпаки, платить штрафи.

Критика[ред. | ред. код]

Критик журналу GameSpot Марк Іст у своєму огляді на 1996 рік назвав гру справжнім сюрпризом для фанатів SimCity 2000, адже тепер у них з'явилася можливість споглядати своє власне місто в тривимірному зображенні. З іншого боку, Марк розкритикував якість графіки, яка місцями виглядає відверто халтурно, хоча, на його думку, це єдиний недолік у грі, решта: геймплей і звуковий супровід — зроблено на найвищому рівні.[1].

Скандал[ред. | ред. код]

У ранніх копіях відеогри на вулицях можна було помітити масове скупчення людей, які були одягнені тільки в червоні плавки, танцювали разом з поліцейськими і цілувалися один з одним, а на грудях у них були намальовані яскраві червоні соски. Такі люди отримали назву «Himbo». При цьому натовп можна було чітко розгледіти на далекій відстані і при поганій погоді. Незабаром було з'ясовано, що «великоднє яйце» у гру додав ігровий дизайнер Жак Сервін, висловлюючи свій протест у відповідь на «нестерпні умови праці» в студії Maxis.[2][3]

В результаті Maxis негайно звільнила ігрового дизайнера і тимчасово припинила випуск гри, пропустивши зимовий сезон, з нових копій гри були видалені «Хімбо». Це викликало протест у членів організації ACT UP і представників ЛГБТ-руху, які закликали бойкотувати ігри студії Maxis.[4] Пізніше відповідальність за «Хімбо» взяла на себе організація RTMark і включила SimCopter разом з 16 іншими іграми в список «творчої підривної діяльності».[5]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SimCopter Review [Архівовано 3 вересня 2016 у Wayback Machine.] (англ.)
  2. The First Hot Coffee. PC Gamer. Future Publishing. March 2007. с. 62. {{cite news}}: |access-date= вимагає |url= (довідка)
  3. An Interview with Jacques Servin. rtmark. Архів оригіналу за 23 червня 2016. Процитовано 17 лютого 2007.
  4. Silberman, Steve (11 грудня 1996). Boycott Maxis? 'Absurd,' Fired Programmer Says. Wired. Архів оригіналу за 11 листопада 2014. Процитовано 12 вересня 2008.
  5. Frauenfelder, Mark (8 квітня 1997). Secret Prankster Fund Goes Public. Wired. Архів оригіналу за 11 листопада 2014. Процитовано 12 вересня 2008.

Посилання[ред. | ред. код]