Бомбардування авіабази Шайрат

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бомбардування бази Шайрат
частина Громадянська війна в Сирії
Запуск ракет з USS Ross
Типракетний удар
Місце
Розташування бази Шайрат. Карта розташування: Сирія
Розташування бази Шайрат
Розташування бази Шайрат (Сирія)
МетаАвіабаза ПС Сирія Сирія
Дата7 квітня 2017
03:30 (UTC+2)
ВиконанняСША ВМС США
Втрати8[1] вбитих
Есмінець USS Ross (DDG-71)
Есмінець USS Porter (DDG-78)
Зона ураження російського ЗРК С-400 розгорнутого на авіабазі Хмеймім (синє коло)
Трамп отримує брифінг про військовий удар по Сирії під час засідання Ради національної безпеки США
Зовнішні відеофайли
Удари з есмінця USS Porter
US Navy Video

Бомбардування бази ВПС Сирії Шайрат — військова операція Збройних сил США, виконана о 4:40 годині вранці за сирійським часом 7 квітня 2017 року в період громадянської війни в Сирії[2]. Удар крилатими ракетами «Томагавк» по сирійській авіаційній базі Шайрат поблизу міста Хомс[3] було здійснено за розпорядженням Президента Дональда Трампа. Він став реакцією[4] на хімічну атаку на підконтрольне повстанцям сирійське місто Хан-Шейкун урядових військ президента Асада[5], внаслідок якої загинули понад 100 осіб і більше як 400 отримали хімічні ураження[6]. Хімічна атака була здійснена літаками сирійських ВПС, що базуються на базі Шайрат.

Дії ВМС США[ред. | ред. код]

За даними американських військових, а також місцевих спостерігачів, хімічна атака на Хан-Шейхун була здійснена літаком, що вилетів з авіабази Шайрат за безпосереднім наказом Башара Асада[7].

Пентагон попередив Москву за три години до початку атаки.[8]

Два есмінці американського флоту, що базуються у Середземному морі, USS Porter та USS Ross[9], випустили 60 ракет «Tomahawk E», однак одна ракета вийшла з ладу та була втрачена[10][11].

Аеродром Шайрат розташований у провінції Хомс (Західна Сирія). Знищено близько 20 літаків[12].Руйнувань зазнала інфраструктура летовища, ділянки посадкової смуги, сирійська військова авіація, склади боєзапасів та пального. Американські військові вжили всіх заходів, аби не зачепити російську військову техніку (перебувала на базі принаймні з 2015 року) та персонал авіабази, а також уникнути жертв серед цивільних. Росія офіційно повідомлена не була, але російські військові на місці були заздалегідь поінформовані про ракетний удар[7].

Реакція[ред. | ред. код]

Офіційні міжнародні відгуки[ред. | ред. код]

  • Велика Британія Велика Британія запевнила у повній підтримці дій США, назвавши їх «закономірною відповіддю на варварський хімічний напад, здійснений сирійським режимом»[13].
  • Німеччина Німеччина і Франція Франція висловили розуміння цього кроку[14] і поклали всю повноту відповідальності за загострення у Сирії на сирійського президента Башара Асада. У спільній заяві Анґели Меркель і Франсуа Олланда, оприлюдненій уранці 7 квітня, конкретно сказано:
    Президент Асад одноосібно несе відповідальність за такий розвиток подій. Повторне застосування ним хімічної зброї та його злочини проти власного населення вимагають покарання, про що Франція та Німеччина вже заявляли влітку 2013 року після бійні в Гуті.[15]
    Міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель назвав дії США «зрозумілою відповіддю» на нерішучу позицію РБ ООН[16].
  • Україна Україна вважає ракетний удар, завданий США, необхідною відповіддю в ситуації, що склалася в Сирії. МЗС України оприлюднило заяву, в якій засудило використання хімічної зброї урядом Асада та наголосило на політичній відповідальності Росії за хімічну атаку в сирійській провінції Ідліб[17].
  • Також дії США підтримали Ізраїль Ізраїль, Туреччина Туреччина, Австралія Австралія та Саудівська Аравія Саудівська Аравія[18].

Коментарі американських урядовців[ред. | ред. код]

Виступаючи в своїй флоридській резиденції Мар-а-Лаго, де він проводив зустріч із головою КНР Сі Цзіньпінем, президент США Дональд Трамп заявив:

Усі багаторічні попередні спроби змінити поведінку Асада зазнали невдачі, гучної невдачі.[19]

Джон Маккейн, голова комітету Сенату США з питань Збройних сил, висловився на підтримку ракетних ударів, Вільної сирійської армії, створення безполітних зон та подальшого просування[20].

Реакція НАТО й ООН[ред. | ред. код]

Заступник генерального секретаря НАТО Роуз Геттемюллер у рамках 10-го Київського безпекового форуму назвала військову акцію США чітким сигналом режиму Асада щодо неприйнятності застосування хімічної зброї проти цивільних громадян[21].

Про проведення термінового засідання ООН з приводу бомбардування сирійської авіабази Шайрат попросила Болівія[22]. Провести засідання також закликало МЗС РФ, повідомивши також про одностороннє призупинення дії укладеного з США Меморандуму про запобігання інцидентам і забезпечення безпеки польотів авіації в ході операцій в Сирії[23] (офіційну ноту про припинення російською стороною з 00:00 8 квітня виконання своїх зобов'язань у рамках укладеного з США Меморандуму було вручено того ж дня військовому аташе при посольстві США в Москві)[24].

США, які головують в ООН цього місяця, погодилися за умови, що це засідання буде відкритим. Як заявила Ніккі Гейлі, постійний представник США в ООН, «Сполучені Штати, що головують цього місяця, вирішили, що сесія буде проведена відкрито. Будь-яка країна, яка вирішить захищати звірства сирійського режиму, муситиме робити це на очах усієї громадськості, аби це почув увесь світ»[22].

На цьому засіданні постійний представник США в ООН зазначила, що «США не залишать без покарання нове використання хімічної зброї у Сирії», та зауважила, що «світ чекає, що Росія перегляне свій альянс з Башаром Асадом»[25].

Реакція Башара Асада, РФ, Ірану[ред. | ред. код]

Після ракетного удару, завданого Пентагоном по сирійській авіабазі у відповідь на газову атаку в Хан-Шейхуні, Об'єднаний координаційний центр, альянс прихильників президента Сирії Башара Асада, до якого входять Росія та Іран, 9 квітня виступив, зі спільною заявою, пригрозивши застосувати силу у відповідь на «будь-яке порушення червоної межі», незалежно від того, хто б це не був.

«Америка знає нашу здатність добре реагувати» — йдеться в заяві Спільного командного центру бойових дій в Сирії, опублікованій у виданні «Ілам аль-Харбі». Далі стверджується, що «зробивши агресію проти Сирії» США перетнули червону межу. «З цього моменту ми будемо реагувати силою на будь-якого агресора або будь-яке порушення червоних рис» — заявляє Спільний командний центр бойових дій, до якого входять Росія, Іран, а також воєнізовані підрозділи, що підтримують режим Асада.[26]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. США вперше завдали ударів по сирійським урядовим військам. Euronews. 7 квітня 2017. Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  2. Життєві інтереси США: Трамп пояснив ракетний удар по військовій базі в Сирії. ТСН.ua (укр.). Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  3. Трамп: ракетний удар по Сирії відповідає інтересам нацбезпеки США (укр.). Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  4. Трамп назвав ймовірну хімічну атаку в Сирії "образою людства". BBC Україна (en-GB) . 6 квітня 2017. Архів оригіналу за 6 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  5. США завдали ракетного удару по авіабазі військ Асада в Сирії (укр.). Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  6. CNN, Kareem Khadder, Schams Elwazer, Elizabeth Roberts, Eyad Kourdi and Tamara Qiblawi. Suspected gas attack in Syria reportedly kills dozens. CNN. Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  7. а б Nora Kelly (Apr 6, 2017). What Is Al-Shayrat Military Airfield?. The Atlantic. Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  8. Голос Америки: Командир группы кораблей ВМС США раскрыл подробности военной операции в Сирии. [Архівовано 10 квітня 2017 у Wayback Machine.] 8.04.2017
  9. Удар США майже повністю зруйнував базу в Сирії, є загиблі - спостерігачі. eurointegration.com.ua. 07.04.2017. Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  10. 59 ракет та два есмінці: стали відомі деталі ракетного удару США по Сирії. ТСН.ua (укр.). Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  11. About 20 Syrian jets destroyed in missile strike, defense officials say. Fox News. April 07, 2017. Архів оригіналу за 9 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  12. About 20 Syrian jets destroyed in missile strike, defense officials say. Архів оригіналу за 9 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  13. Удар США по Сирії: Британія та Німеччина запевнили Вашингтон у підтримці (укр.). Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  14. Німецька хвиля: ФРГ и Франция с пониманием отнеслись к ракетному удару США в Сирии [Архівовано 7 квітня 2017 у Wayback Machine.]
  15. Німецька хвиля: Меркель та Олланд: Асад несе персональну відповідальність за загострення в Сирії [Архівовано 7 квітня 2017 у Wayback Machine.]
  16. Außenminister Gabriel zu den US-Luftschlägen in Syrien. Auswärtiges Amt (de-DE) . Архів оригіналу за 11 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  17. Україна офіційно підтримала авіаудар по Сирії: режим Асада має бути покараний. Європейська правда. Архів оригіналу за 8 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  18. Світ відреагував на ракетний удар США по авіабазі у Сирії. Інформаційне агентство Українські Національні Новини (УНН). Архів оригіналу за 8 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  19. Голос Америки: США нанесли ракетные удары по сирийской авиабазе [Архівовано 2017-04-08 у Wayback Machine.]. 7.04.2017
  20. McCain Calls for Renewed Support for Free Syrian Army, Establishment of No-Fly Zones. FOX News Insider (англ.). 7 квітня 2017. Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 8 квітня 2017.
  21. Заступник генсека НАТО у Києві: Удар США по Сирії став твердим сигналом режиму Асада. Архів оригіналу за 8 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  22. а б США, що головують у Раді безпеки ООН, вирішили провести засідання щодо Сирії відкритим. Радіо Свобода. Архів оригіналу за 8 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  23. Заявление МИД России в связи с вооруженной акцией США в Сирии 7 апреля 2017 года. www.mid.ru (ru-RU) . Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 7 квітня 2017.
  24. Росія повідомила США про припинення співпраці в Сирії. espreso.tv. Архів оригіналу за 9 квітня 2017. Процитовано 8 квітня 2017.
  25. США каратимуть за нові хімічні атаки у Сирії, - посол на Радбезі ООН. espreso.tv. Архів оригіналу за 7 квітня 2017. Процитовано 8 квітня 2017.
  26. Німецька Хвиля: Россия и Иран угрожают применить силу, если США в Сирии «перейдут красную черту» [Архівовано 10 квітня 2017 у Wayback Machine.]

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела та посилання[ред. | ред. код]