Мотра (фільм, 1961)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мотра
モスラ
Оригінальний японський постер до фільму
Жанртокусацу, фантастика, трилер
РежисерІсіро Хонда
ПродюсерТомоюкі Танака
Сценаристи
  • Сін'їті Секідзава
  • Пітер Фернандез
  • Роберт Маєрсон
На основі«Дивовижні феї і Мотра» Сін'їтіро Накамури, Такехіко Фукунагі та Йосіе Хотти
У головних
ролях
ОператорХайме Коїдзумі
КомпозиторЮдзі Косекі
КінокомпаніяToho
Дистриб'юторToho
Тривалість101 хв.
Моваяпонська, англійська
КраїнаЯпонія Японія
Рік1961
Дата виходу30 липня 1961 (Японія)
IMDbID 0055198
РейтингIMDb: 6.6/10 stars
Попередній«Битва в відкритому космосі»
Наступний«Кінг-Конг проти Ґодзілли»
Додаткові характеристики
Формат плівки35 мм
Співвідношення2,35 : 1
Коліркольоровий (Eastmancolor)
ЗвукPerspecta Stereo

«Мотра» (яп. モスラ, Мосура) — японський фентезійний фільм-трилер 1961 року, знятий за мотивами роману-фейлетону «Дивовижні феї і Мотра» (яп. 発光妖精とモスラ, Хакко: Йо:сії то Мосура) Сін'їтіро Накамури, Такехіко Фукунаґи та Йосіе Хотти. Фільм є першим з циклу кінофільмів про велетенського метелика Мотру й одним з класичних кайдзю-фільмів періоду Сьова. Режисером фільму став Ісіро Хонда, вже відомий на той час за такими фільмами як «Годзілла», «Радон» і «Великий монстр Варан». Це перший якісний кольоровий фільм про кайдзю. Світова прем'єра відбулася 30 липня 1961 року[1]. Фільм став настільки успішним, що після нього Мотра набула популярності в усьому світі нарівні з такими кіномонстрами як Ґодзілла, Родан і Кінг-Конг.

Сюжет

[ред. | ред. код]

Після корабельної аварії пасажири лайнера опиняються на острові Бейру, де колись проводилися випробування ядерної зброї. Флора і фауна острова мутували. Рятувальники, які знаходять жертв, здивовані, що в тих, хто вижив, не спостерігається ніяких ознак впливу радіації. Під час дослідження острова учені знаходять безліч дивних речей, а також двох крихітних фей, яких лідер експедиції Кларк Нельсон вирішує викрасти й забрати з острова на материк попри те, що вони попереджають його про свій телепатичний зв'язок з велетенським метеликом Мотрою, який негайно вилітає на допомогу своїм феям.

Кайдзю

[ред. | ред. код]

У ролях

[ред. | ред. код]
Френкі Сакаї  журналіст Фукуда
Хіроші Коїдзумі доктор Сін'їті Тіюдзу
Кійоко Кагава  фотограф Міхі Ханамура
Кен Уехара  доктор Харада
Емі і Юмі Іто  феї-ліліпутки Сьобідзін
• Джеррі Іто  дилер Кларк Нельсон
Такасі Сімура  монтажист Садакацу Амано
• Тецу Накамура  помічник Нельсона
• Осман Юсеф  «посіпака» Нельсона
Акіхіко Хірата  директор Національного Ядерного Центру
• Кендзі Сахара  пілот гелікоптера
Харуо Накаджіма Мотра

Знімальна група

[ред. | ред. код]

Виробництво

[ред. | ред. код]

За основу для сюжету був узятий роман-фейлетон Сін'їтіро Накамури, Такехіко Фукунагі та Йосіе Хотти «Дивовижні феї і Мотра» (яп. 発光妖精とモスラ). Намагаючись багато в чому дотримуватися книги, сценарист-початківець Сін'їті Секідзава почав роботу над сюжетом у 1960 році. Спочатку фей-ліліпутів хотіли назвати Айренас, як і в книзі. За початковими нарисами сценарію їх зріст повинен був складати 60 сантиметрів, проте пізніше їх вирішили ще зменшити, зробивши зовсім ліліпутами, й дали їм ім'я Сьобідзін.

Коли сценарій вже майже був написаний, у продюсерів виникли питання відносно Мотри. Спочатку вона повинна була стати лютим чудовиськом, що руйнує все на своєму шляху. Виникла також думка показати її спершу гусеницею, яка вже потім перетворилася б на дорослого метелика. Фільм дістав робочу назву «Велетенське чудовисько Мотра».

У січні 1961 року до знімання приєдналися сестри Емі і Юмі Іто, яким дісталися роль фей-ліліпутів Сьобідзін. У цьому й подальших фільмах обидві акторки співають дуетом пісню заклику Мотри.

Від самого початку кульмінаційний момент, пов'язаний з Мотрою, дещо відрізнявся від кінцевого: скупий бізнесмен Нельсон повинен був викрасти фей та ховатися з ними до вильоту у свою країну Ролісіку. Поки він намагався приховати фей від сторонніх очей, Мотра вже перебувала в коконі. У цьому стані її атакували військові й після цього вона несподівано ставала дорослою формою, вилазила з кокона і наздоганяла Нельсона в горах. До кінцевого варіанту було вирізано ще досить багато сцен.

Постановником спецефектів стрічки був Ейдзі Цубурая, що працював над створенням фільмів про Годзіллу та інших монстрів[2]. Рухами ляльки Мотри керували актори Харуо Накаджіма і Кацумі Тедзука[3].

Тема фільму

[ред. | ред. код]

Це перший фільм про монстрів (англ. monster movie), який за жанром неможливо віднести до жахів. На відміну від таких фільмів як «Ґодзілла», «Ґодзілла знову нападає» та «Родан», похмурих, з великою кількістю трагедій, «Мотра» — яскравий, барвистий і місцями веселий фільм. Навіть сцени, в яких Мотра руйнує міста, показані в насиченій атмосфері фантастики, а не жаху. Автомобілі, що злітають у повітря від помахів крил Мотри, сприймаються глядачами швидше із захопливим інтересом, не створюючи враження загрози, що подібне може статися насправді. Саме для цієї мети макет міста Нью-Кірк зроблений відносно стилізовано.

Фінал також відрізняється від попередніх фільмів з кайдзю і особливо від американських фільмів з монстрами — Мотра виявляється не таким вже й лютим монстром, як спочатку всі могли подумати — вона намагається лише звільнити фей Сьобідзін та здійснює руйнування лише тому, що інакше не можна[2]. Істинним антагоністом фільму є не велетенський метелик, а Кларк Нельсон, який домагається слави та грошей[4]. Герой фільму, журналіст Фукуда, називав його «природженим дилером».

У фільмі присутня тема початку прогресивного економічного розвитку Японії, і примушує замислитися над впливом капіталізму, що приходить із заходу, в особі таких лиходіїв як Нельсон.

Ролісіка

[ред. | ред. код]

У фільмі показано вигадану країну Ролісіку, в якій неважко побачити риси Сполучених Штатів і СРСР. Назва її столиці Нью-Кірк безумовно показує глядачам тодішній Нью-Йорк, а саме один з районів Мангеттена з характерним для міста трелювальним мостом. Представників країни у фільмі зіграли американські актори. У Нью-Кірку є церква, більше схожа на православну, а не католицьку, поряд з якою Мотра наздоганяє Нельсона. На прапорі Ролісіки зображений схожий на місяць символ, який також наближає її до СРСР.

Покази за кордоном

[ред. | ред. код]

У США фільм показали в кінотеатрах під керівництвом Columbia Pictures в 1962 році[5]. Фільм був із захватом сприйнятий глядачами та високо оцінений критиками, хоча, як в більшості випадків, на декілька хвилин фільм все ж скоротили.[6]

Примітки

[ред. | ред. код]

Література

[ред. | ред. код]
  • Galbraith IV, Stuart (2008). The Toho Studios Story: A History and Complete Filmography. Scarecrow Press. ISBN 1461673747.
  • Kalat D. A Critical History and Filmography of Toho’s Godzilla Series. — 2nd ed. — Jefferson : McFarland & Co, 2007. — 267 p. — ISBN 978-0-7864-3099-4.
  • Kalat, David. A Critical History and Filmography of Toho's Godzilla Series, McFarland, 1997. ISBN 0-7864-0300-4
  • Ragone, August (2007, 2014) Eiji Tsuburaya: Master of Monsters San Francisco, CA: Chronicle Books. ISBN 978-0-8118-6078-9
  • Weiler, A. H. (1962). "Screen: 'Hatari!' Captures the Drama of Tanganyika Wildlife:Howard Hawks Film Opens at DeMille Neighborhood Houses Offer 2 Twin Bills" [Архівовано 3 червня 2016 у Wayback Machine.]. New York Times. Retrieved October 25, 20
  • Warren B. Keep Watching the Skies!: American Science Fiction Movies of the Fifties. — 2nd ed. — Jefferson : McFarland & Co, 2009. — 1040 p. — ISBN 978-0-7864-4230-0.

Посилання

[ред. | ред. код]
  • Мотра на сайті IMDb (англ.) 6.6/10 stars (станом на 30.11.2017)