Трансфобія: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[неперевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Chinaku (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Мітки: Візуальний редактор Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію Розширене редагування з мобільного
Chinaku (обговорення | внесок)
Немає опису редагування
Мітки: Візуальний редактор Редагування з мобільного пристрою Редагування через мобільну версію Розширене редагування з мобільного
Рядок 1: Рядок 1:
{{ЛГБТ}}'''Трансфобія''' (від. /ˣтрангендер/трансекс/,та ὁ φόβος /ˣо фо́бос/ — страх, боязнь)— збірне поняття на позначення різноманітних форм негативної реакції на прояви трансгендерності та транссексуальності, а також соціальні явища, що з ними пов'язані. У вузькому значенні означає неконтрольовані негативні емоції ([[гнів]], [[острах]], [[відраза]] тощо) стосовно осіб трансгендерної ідентичності. Сучасна [[психіатрія]] не виділяє жодних клінічних ознак трансфобії. Також відомості про це явище, як про хворобу, відсутні в «Діагностичному і статистичному посібнику з психічних розладів» Американської психіатричної асоціації. У ширшому значенні термін використовується стосовно будь-яких інших негативних проявів стосовно осіб трансгендерної ідентичності, в основі яких почуття ненависті або непрязні, агресивні висловлювання і дії, що спрямовані проти трансгендерних людей. Термін «трансфоб» містить конотацію страху та боязні. Використання цього терміна стосовно осіб, що не схвалюють толерантне ставлення до трансгендерності, може розцінюватися останніми, як образа. Як альтернатива, пропонується застосовувати термін «транснегативіст».
{{ЛГБТ}}'''Трансфобія''' (від. /ˣтрангендер/трансекс/,та ὁ φόβος /ˣо фо́бос/ — страх, боязнь) — збірне поняття на позначення різноманітних форм негативної реакції на прояви трансгендерності та транссексуальності, а також соціальні явища, що з ними пов'язані. У вузькому значенні характеризує неконтрольовані негативні емоції ([[гнів]], [[острах]], [[відраза]] тощо) стосовно осіб трансгендерної ідентичності. У ширшому значенні термін використовується стосовно будь-яких інших негативних проявів стосовно осіб трансгендерної ідентичності, в основі яких почуття ненависті або непрязні, агресивні висловлювання і дії, що спрямовані проти трансгендерних людей. Термін «трансфоб» містить конотацію страху та боязні. Однак сучасна [[психіатрія]] не виділяє жодних клінічних ознак трансфобії. Також відомості про це явище, як про хворобу, відсутні в «Діагностичному і статистичному посібнику з психічних розладів» Американської психіатричної асоціації. Використання цього терміна стосовно осіб, що не схвалюють толерантне ставлення до трансгендерності, може розцінюватися останніми, як образа. А тому, як альтернатива, пропонується застосовувати термін «транснегативіст».


== Див. також ==
== Див. також ==

Версія за 16:36, 18 березня 2021

Трансфобія (від. /ˣтрангендер/трансекс/,та ὁ φόβος /ˣо фо́бос/ — страх, боязнь) — збірне поняття на позначення різноманітних форм негативної реакції на прояви трансгендерності та транссексуальності, а також соціальні явища, що з ними пов'язані. У вузькому значенні характеризує неконтрольовані негативні емоції (гнів, острах, відраза тощо) стосовно осіб трансгендерної ідентичності. У ширшому значенні термін використовується стосовно будь-яких інших негативних проявів стосовно осіб трансгендерної ідентичності, в основі яких почуття ненависті або непрязні, агресивні висловлювання і дії, що спрямовані проти трансгендерних людей. Термін «трансфоб» містить конотацію страху та боязні. Однак сучасна психіатрія не виділяє жодних клінічних ознак трансфобії. Також відомості про це явище, як про хворобу, відсутні в «Діагностичному і статистичному посібнику з психічних розладів» Американської психіатричної асоціації. Використання цього терміна стосовно осіб, що не схвалюють толерантне ставлення до трансгендерності, може розцінюватися останніми, як образа. А тому, як альтернатива, пропонується застосовувати термін «транснегативіст».

Див. також

Посилання