Зведений географічний довідник Антарктики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Назви місць із Зведеного антарктичного географічного довідника на топографічній карті острова Росса
Назви місць із Зведеного антарктичного географічного довідника на топографічній карті хребта Сентинел в горах Елсворт
Назви місцевостей різного національного походження із Зведеного антарктичного географічного довідника на топографічній карті Південних Шетландських островів

Зведений географічний довідник Антарктики (англ. Composite Gazetteer of Antarctica, CGA) — довідник Наукового комітету з антарктичних досліджень (SCAR) є авторитетним міжнародним географічним довідником (газетиром), який містить усі антарктичні топоніми, опубліковані в національних географічних журналах, а також основну інформацію про ці назви та відповідні географічні об'єкти. Довідник містить також частини географічного довідника Міжнародної гідрографічної організації (IHO) Загальної батиметричної карти океанів[en] (GEBCO) для підводних об'єктів, розташованих на південь від 60° південної широти.

Станом на грудень 2021 року, загальний вміст CGA становить 39 143 географічних назв для близько 20 тис. об'єктів, включаючи близько 500 об'єктів з двома або більше абсолютно різними назвами. Список також включає назви підводних об’єктів, зазначених в Загальній батиметричній карті океанів (GEBCO), і назви, зазначені компетентними національними установами, наданими з наступних джерел:[1][a].

Країна Імен
США США 13 192
Велика Британія Велика Британія 5176
Росія Росія 4808
Нова Зеландія Нова Зеландія 3573
Австралія Австралія 2562
Аргентина Аргентина 2545
Чилі Чилі 1866
Норвегія Норвегія 1706
Болгарія Болгарія 1540
Німеччина Німеччина 399
Польща Польща 365
КНР КНР 359
Японія Японія 345
Франція Франція 227
GEBCO 182
Бельгія Бельгія 117
Італія Італія 53
Іспанія Іспанія 35
Південна Корея Південна Корея 27
Індія Індія 21
Еквадор Еквадор 9
Уругвай Уругвай 5
ПАР ПАР 2
Канада Канада 2
Україна Україна 1
Всього 39 143

Національні органи з питань антарктичних топонімів[ред. | ред. код]

Країна / Офіційний орган

Інші міжнародні установи, що займаються антарктичними географічними назвами:

  • GEBCO : Підкомітет GEBCO з назв підводних об'єктів

Українські назви в Антарктиді[ред. | ред. код]

На карті Антарктиди присутні кілька імен, які тісно пов'язані з Україною, чи видатними її персонами. Так крім назви української антарктичної станції «Академік Вернадський», на Південному материку є кілька назв на честь відомого українського мандрівника, учасника Британської антарктичної експедиції 1910—1913 р. Антона Омельченка: Бухта Омельченка, Скеля Омельченка. Також присутні назви Півострів Київ, Гори Вернадського, Хребет космонавта Поповича. Також готуються документи по присвоєнню назв ще кільком антарктичним об'єктам на честь відомих українців[2].

Нотатки[ред. | ред. код]

  1. Веб-сайти SCAR надають різну інформацію про кількість країн, які подають назви. Так на домашній сторінці вказано 22 країни, тоді як на сторінці статистики, яка повідомляє про кількість надісланих імен, дається інформація про 24 країни, а на сторінці, на якій представлені установи, що подають звіти, наводиться 26 країн (включаючи Бразилію, Фінляндію та Швеція, які раніше не були включені).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. SCAR Composite Gazetteer (англ.). Процитовано 2 грудня 2023.
  2. Володимир Івченко (13 січня 2018). Антарктида наповнюється українськими іменами. Урядовий кур'єр. Архів оригіналу за 28 вересня 2022. Процитовано 2 грудня 2023.

Посилання[ред. | ред. код]