Сєрга Миколай Едуардович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Миколай Сєрга
Зображення
Зображення
Основна інформація
Повне ім'я Миколай Едуардович Сєрга
Дата народження 23 березня 1989(1989-03-23) (35 років)
Місце народження Черкаси, Україна
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Професія співак, телеведучий, актор, поет
Освіта Одеський державний екологічний університет
Інструменти вокал[d]
Мова українська
Співпраця Саша Чемеров, Мирослав Кувалдін, Віталій Кириченко
Лейбл Cultural Forces Records
Нагороди
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
CMNS: Файли у Вікісховищі

Миколай Едуардович Сєрга; нар. 23 березня 1989(19890323), Черкаси, Українська РСР) — український громадський діяч, музикант, телеведучий, актор, поет. Засновник «Культурного Десанту» та «Культурних Сил України», офіцер Збройних Сил України[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Ранні роки[ред. | ред. код]

Миколай Едуардович Сєрга народився 23 березня 1989 року в Черкасах. Батько, Едуард Миколайович Сєрга (нар. 23 березня 1963 року), військовослужбовець, тому сім'я часто переїжджала (1990 – Южноуральськ, 1992 – Полтава, 1994 – Одеса). Зараз його батько служить в Збройних силах України[2]. В Одесі Микола пішов до загальноосвітньої школи №106, у якій його мати, Інга Миколаївна Сєрга, була вчителем математики. Займався тайським боксом, сіммей-до і дзю-до. Зараз займається фрідайвінгом і айкідо.

Брат, Ростислав Едуардович Сєрга (нар. 17 жовтня 1990) — військовослужбовець ЗСУ, він є військовим медиком, на передовій навчає інших військової медицини[2]. Сестра, Анна Едуардівна Сєрга (нар. 4 січня 2003).

2008—2022[ред. | ред. код]

Був резидентом Comedy Club Odessa, виграв 8-й сезон «Сміху без правил» і став резидентом програми «Забійна ліга»[3]. У 2009 році стає учасником «Фабрики зірок 3»[4], де доходить до фіналу і займає третє місце[5][6]. У 2011 році з гуртом «The Коля Сєрга» в Юрмалі на «Новій хвилі» представляли Україну[7], виграли приз глядацьких симпатій та спеціальний приз від «Муз ТВ»[8].

«Орел і решка»[ред. | ред. код]

У 2013 році Миколая запрошують на проби в культове тревел-шоу «Орел і решка». Стає ведучим сезону «На краю світу»[9]. Після сезону «На краю світу» Миколай залишає проєкт «Орел і решка»[9]. У січні 2018 року повернувся до участі в «Морському сезоні»[10].

New York Film Academy[ред. | ред. код]

У вересні 2019 року він відлітає в Лос-Анджелес, де проходить піврічний акторський інтенсив у філії NYFA в Голлівуді.

2022—дотепер[ред. | ред. код]

26 лютого 2022 року вступив до лав Збройних сил України в Одеській області, де створив «Культурний десант»[11]. Проєкт обʼєднав артистів, музикантів, поетів, композиторів, митців з чіткою громадянською позицією. Робота направлена на коригування морально-психологічного стану та підняття бойового духу українських воїнів. Зі своїми виступами команда їздить по всій лінії фронту, у гарячі точки, деокуповані території та в місця для реабілітації військових[12].

У вересні 2022 року запускає проєкт «Книга на фронт» в рамках якого проводиться збір книжок історії України, психології, художньої літератури тощо[13]. Мета проєкту – надати військовослужбовцям можливість отримати доступ до різноманітної літератури, що сприятиме їхньому освітньому та культурному розвитку під час служби на фронті[14].

У жовтні 2022 року створив проєкт «Стіни Культури» об'єднавши художників і стріт арт митців для створення тимчасових стінописів в деокупованих та постраждалих від російської агресії населених пунктах[15][16]. Роботи відображають підтримку, ідентифікацію, патріотизм, фіксують актуальні проблеми та сатирично висміюють ворога[17].

З жовтня 2022 по лютий 2023 року створює рух «РАЗОМ» задача якого об’єднати активістів громади міст західної та центральної України з деокупованими містами та селами[12]. За час роботи вдалось створити міста друзі ХерсонЛьвів, ВінницяБалаклія, ХмельницькийІзюм, ОстрогСтарий Салтів, РівнеВовчанськ[18], ЖитомирКуп’янськ[19]. Міста друзі підтримують деокуповані громади на гуманітарному, освітньому, культурному та ментальному рівні[20].

18 листопада 2022 року з командою артистів і художників приїхали в щойно звільнений Херсон[21]. На головній площі влаштували концерт та на вулицях міста з’явились патріотичні стінописи[22].

У травні 2023 року створює платформу культурних, освітніх та соціальних проєктів «Культурні Сили України». Мета платформи полягає у створенні об'єднаного динамічного середовища діячів культури, освіти, бізнесу, ІТ тощо. Платформа прагне підтримувати та просувати діяльність, ініціативи, які зобов'язані повернути силу та вплив культурі України[23]. Активні проєкти платформи: «Стіни Культури» — створення стінописів, «Крила Культури» — поїздки діячів культури, освіти та соціальної адаптації з заходами на деокуповані території[24], «Дім Уяви» — центри розвитку уяви, як форма роботи з критичним мисленням суспільства[25]. Центри забезпечують матеріально-технічним облаштуванням приміщення, формуванням команди та напрацювання програми заходів і внутрішніх проєктів для розвитку громади[26].

У вересні 2023 року «Культурний Десант» отримує статус мобільної групи морально-психологічного забезпечення Збройних Сил України. Група виконує завдання вздовж всієї лінії фронту, госпіталях, місцях підготовки та реабілітаційних центрах. Організовує заходи спрямовані на підтримку морально-психологічного стану та культурно-освітнього рівню у війську[27].

Зараз працює Миколай Сєрга над науковою роботою «Психологічні впливи інформаційного простору в контексті сучасних технологій гібридної війни».

Дискографія[ред. | ред. код]

Студійні альбоми[ред. | ред. код]

Назва Деталі
Пісні, які не увійшли в другий альбом
  • Випущено: 2011
SEX, SPORT, ROCK’N’ROLL
Осенило
Всесвітополонені

EP[ред. | ред. код]

Назва Деталі
Концентрат фантазии ч.1» (поэзия)

Сингли[ред. | ред. код]

  • «Новая волна» — 28 жовтня 2011 року;
  • «ИДИВЖНАПМЖ» — 19 червня 2013 року;
  • «Мокасины» — 3 жовтня 2013 року[28];
  • «Такие тайны» — 20 травня 2014 року;
  • «Тому, кто тебя поцелует потом» — 24 жовтня 2014 року;
  • «Ради красивых детей» — 2 грудня 2015 року.
  • «Тільки разом» — 10 жовтня 2022 року.[29]

The Коля

  • «Орел або Решка» — 24 червня 2014;
  • «Танцюємо вдома» — 11 квітня 2020.

#ятвійпоет

  • «Не випадковий секс» — 14 квітня 2020;
  • «Пластилін» — 22 квітня 2020;
  • «Божественна трагедія» — 11 травня 2020.

«Всесвітополонені»

  • «Казку бережем» — 5 січня 2021;
  • «Іноземець» — 19 лютого 2021;
  • «Ми репетируємо життя» — 7 липня 2021;
  • «Болить уява» — 25 травня 2021.

Музичні роботи після 2022-го[ред. | ред. код]

Протягом 2022 року Миколай Сєрга випустив три пісні: 7 березня — «Свободным!», 14 березня — «ДуДуДу Вынесем орду!»[30], 7 травня — «АНАЛОГОВНЕТ»[31].

17 лютого 2023 року випустив пісню «Молитва», мета якої є побудувати шлях надії до джерела внутрішніх сил у миті темряви і незрозумілості. Відео створене у жанрі фентезі на основі архетипів українського фольклору, де жіночі образи уособлюють сучасну Україну, а чоловічі — її безстрашних воїнів[32].

27 квітня 2023 року Миколай Сєрга презентував пісню «Додому», яка була написана під час першого виїзду «Культурного Десанту». У ході виступу Миколая Сєрги для 30-ї ОМБр один із глядачів-військовослужбовців попросив заспівати пісню про перемогу та повернення додому з війни. У відповідь артист запропонував захиснику створити нову композицію «тут і зараз». Разом вони влаштували брейншторм на польовій кухні, а вже за 20 хвилин Миколай Сєрга презентував нову пісню для хлопців. Сьогодні композиція звучить на залізничому вокзалі кожен день проводжаючи потяг на Краматорськ[33].

«Культурний Десант»[ред. | ред. код]

8 травня 2023 року презентували пісню «Піхота», Миколай Сєрга разом з колегами Сашою Чемеровим та Ярмаком. Гімн воєнного часу, що розкриває важливість піхотних військ. Пісня написана за проханням, яке Миколай Сєрга отримав від командира 59-ї окремої мотопіхотної бригади Вадима «Борсука» Сухаревського[34].

27 липня 2023 року «Живи» — гімн для бойових медиків Збройних сил України (Коля Сєрга, Max Maestro)[35].

14 червня 2023 року Миколай Сєрга, Саша Чемеров та Міша Крупін презентували пісню під назвою «Білгород», у якій висміяли росіянців. Композиція написана у жанрі шансону. Автори закликають білгородців не боятися, адже скоро настане свобода[36].

21 листопада 2023 Миколай став режисером кліпу для гімну Десантно-штурмових військ «ДШВ». Також є автором гімну бригади НГУ «Рубіж» — «Рубежі»[37].

Сєрга випустив пісні: «Україна або смерть» — гімн для 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних запорожців (Коля Сєрга, Саша Чемеров), «Розмінуй моє серце» — пісня для розмінувальників (Світлана Тарабарова), «Ми тероборона країни» — гімн Сил територіальної оборони Збройних сил України (Віталій Кириченко), «148» — гімн для 148-ї окремої артилерійської бригади (Культурний Десант).

Книги[ред. | ред. код]

  • «Всесвітополонені»

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Орден «За мужність» III ст. (23 серпня 2022)  —за значні заслуги у зміцненні української державності, мужність і самовідданість, виявлені у захисті суверенітету та територіальної цілісності України, вагомий особистий внесок у розвиток різних сфер суспільного життя, відстоювання національних інтересів нашої держави, сумлінне виконання професійного обов’язку.[38]

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Микола Сєрга є автором і виконавцем пісні «Розсміши смішного», яка є саундтреком до передачі «Розсміши коміка».
  • Микола Сєрга написав саундтрек до передачі «Орел и Решка: На краю света», який у підсумку не був затверджений продюсерами каналу. Його можна знайти на каналі артиста в YouTube.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Оксана Климончук (01.08.2023). Коля Сєрга, військовослужбовець, музикант. Укрінформ.
  2. а б Олександр Лещенко (24 березня 2023). Коля Сєрга показав свого 60-річного тата-військового, який захищає Україну. fakty.ua. Факти.
  3. Ганна Балоян (6 вересня 2016). Холостяк недели: телеведущий и музыкант Коля Серга. PeopleTalk.
  4. Ярослава Рожок (22 жовтня 2010). Коля Серга расторгнул контракт с Меладзе. tochka.net.
  5. Спустя 14 лет: как за годы изменились самые яркие украинские "фабриканты"? (ФОТО).
  6. Кого нам подарила украинская «Фабрика звезд»: от Тодоренко до Барских. Cosmopolitan. 16 жовтня 2020.
  7. Коля Серга поддерживает связь с космосом. mediananny.com. 10 травня 2011.
  8. Итоги Юрмалы. Собко осталась без интима, а Коля Серга получил контракт. mediananny.com. 5 серпня 2011.
  9. а б Коля Серга объяснил, почему на самом деле ушел из шоу "Орел и Решка". Обозреватель. 8 вересня 2014.
  10. Серга вернулся в проект "Орел и решка". gordonua.com. 17 січня 2018.
  11. Таісія Бахарєва (21 березня 2023). «Краще загинути зі зброєю в руках»: відомий музикант служить у лавах ЗСУ. fakty.ua. Факти.
  12. а б Про службу у ЗСУ та перехід на українську — Коля Сєрга в інтерв’ю Суспільне Житомир. zt.suspilne.media. Суспільне. Новини. 1 листопада 2022.
  13. У Києві презентували проєкт «Книги на фронт». ukrinform.ua. Укрінформ. 10 квітня 2023.
  14. Валерія Буняк (7 травня 2023). У межах проєкту «Книга на фронт» кожен може передати літературу українським захисникам. ms.detektor.media. Детектор медіа.
  15. Дарʼя Свистуха (13 жовтня 2023). Стіни культури. У Снігурівській громаді на Миколаївщині художники-волонтери створюють мурали. suspilne.media. Суспільне. Новини.
  16. У Культурному десанті закликають долучатися до проєктів «Стіни культури» і «Поверни живим». ukrinform.ua. Укрінформ. 17 жовтня 2022.
  17. В'ячеслав Попович (7 листопада 2023). Голуб миру, бандуристка й соняхи: стіни будинків у Покровську прикрасили мурали від художників зі всієї України (ФОТО). freeradio.com.ua. Вільне радіо.
  18. Юлія Бондарева (22 жовтня 2022). Коля Сєрга разом з містянами виконали Гімн України: “Культурний десант” в Рівному (ВІДЕО). rivne.online.
  19. Ольга Степуренко, Таміла Бутко (31 жовтня 2022). "Після перемоги залишуся працювати в ЗСУ", – Коля Сєрга під час відвідин Житомира з культурним десантом. suspilne.media. Суспільне. Новини.
  20. Зірки «Культурного десанту» об’єднують схід та захід України. armyinform.com.ua. АрміяInform. 20 жовтня 2022.
  21. Наталка Лавринець (19 листопада 2022). Знав що настане день: Коля Сєрга у звільненому Херсоні прочитав вірш, написаний на початку війни. apostrophe.ua.
  22. Коля Серга показав, з чим повернувся з Херсона: "Президенту передайте". unian.ua. УНІАН. 21 листопада 2022.
  23. ФКіТБ: Коля Сєрга про «Культурні сили України». knukim.edu.ua. Київський національний університет культури і мистецтв. 28 лютого 2023.
  24. В межах форуму «Культурна та інформаційна реінтеграція деокупованих територій» відбулась дискусія про особливості мистецтва під час війни. mcip.gov.ua. Міністерство культури та інформаційної політики України. 29 березня 2024.
  25. Аліна Мокляк (12 квітня 2024). Простір для розвитку уяви та критичного мислення. На Херсонщині відкрили культурний центр "Дім уяви". suspilne.media. Суспільне. Новини.
  26. Марія Малевська (12 березня 2024). На Харківщині для малечі відкрили Дім уяви: на відкриття завітали Сергій Жадан та Коля Сєрга. vikna.tv. Вікна.
  27. Вікторія Грабовська (25 грудня 2023). Допомогли дуже СБУ, – Коля Сєрга розповів про роботу "Культурного десанту". show.24tv.ua. 24 канал.
  28. Коля Серга зустрівся з Ісусом і мало не спалив чоловіка. М1. 21 вересня 2017.
  29. Тільки разом. Культурний десант/Cultural Forces.
  30. «Ду-ду-ду, винесем орду», або Як Коля Серга піднімає бойовий дух нашим воїнам. armyinform.com.ua. АрміяInform. 13 березня 2022.
  31. Катерина Малай (28 березня 2022). Коля Сєрга жорстко висміяв пропагандиста Баскова та армію РФ: був гей, а тепер п*дорас бойовий. news.obozrevatel.com. Обозреватель.
  32. Коля Сєрга помолився за Україну: дуже гарне відео. rbc.ua. РБК-Україна. 17 лютого 2023.
  33. Марія Бондар (2 травня 2023). Пісня ще одного артиста лунатиме на вокзалі в Києві під час відправлення потягу на Донеччину. showbiz.24tv.ua. 24 канал.
  34. "Сльози на очах": YARMAK, Коля Сєрга і Саша Чемеров заспівали про українську піхоту (відео). unian.ua. УНІАН. 7 травня 2023.
  35. Коля Сєрга та Max Maestro представили нову пісню "Живи", присвячену бойовим медикам. lux.fm. Люкс FM. 23 липня 2023.
  36. Марія Касій (15 червня 2023). Прем'єра від "Культурного десанту": Коля Сєрга іронічно висміяв росіян у кліпі "Білгород". showbiz.24tv.ua. 24 канал.
  37. Коля Сєрга створив гімн Бригади швидкого реагування "Рубіж". 5 липня 2023.
  38. Указ Президента України від 23 серпня 2022 року № 593/2022 «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Незалежності України»;

Посилання[ред. | ред. код]