Brevidentavis

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Brevidentavis
Період існування: рання крейда,
аптський ярус (~125–113 Ma)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Euornithes
Клада: Ornithuromorpha
Рід: Brevidentavis
O' Connor et al., 2021
Вид:
B. zhangi
Біноміальна назва
Brevidentavis zhangi
O'Connor et al., 2021

Brevidentavis (що означає «короткозубий птах») — рід орнітуроморфних птахів з ранньокрейдової (аптської) формації Сягоу провінції Ганьсу, Китай. Рід містить один вид, Brevidentavis zhangi, відомий за зразком, що включає частковий череп і шийні хребці. Голотип Brevidentavis демонструє незвичайно тупі зуби на нижній щелепі, що, на думку авторів опису, може вказувати на спеціальну дієту. Його зуби демонструють схожість із зубами ряду гесперорнісоподібні, і справді він може бути раннім представником цієї групи[1].

Найменування[ред. | ред. код]

Родова назва поєднує лат. brevis — «короткий», dent — «зуб» і avis — «птах». Видова назва zhangi на честь Чжан Сіна, який брав участь в експедиції, де було виявлено скам'янілість голотипу. В його описі також використовується назва Brachydontornis, що означає те саме, за винятком того, що коріння є грецьким[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б O' Connor JK, Stidham TA, Harris JD, Lamanna MC, Bailleul AM, Hu H, Wang M, You H (2021). Avian skulls represent a diverse ornithuromorph fauna from the Lower Cretaceous Xiagou Formation, Gansu Province, China. Journal of Systematics and Evolution. doi:10.1111/jse.12823. S2CID 245586113.