Tamarro

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tamarro
Період існування: пізня крейда,
66.1–66 млн р. т.
Holotype metatarsal MCD-7073
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Троодонтиди (Troodontidae)
Підродина: Jinfengopteryginae
Рід: Tamarro
Sellés et al., 2021
Вид:
T. insperatus
Біноміальна назва
Tamarro insperatus
Sellés et al., 2021

Tamarro (названий на честь міфологічної істоти в місцевій культурі) — рід троодонтидових тероподів з пізньокрейдяної формації Таларн (група Тремп) в Іспанії. Рід містить один вид, Tamarro insperatus, відомий з часткової плеснової кістки, описаної в 2021 році[1].

Відкриття та найменування[ред. | ред. код]

Голотип MCD-7073 — плесна — знайдений у 2003 році на місці Сант-Рома д'Абелла, що належить до формації Таларн групи Тремп. У 2021 році Sellés et al. описав його як новий рід і вид, Tamarro insperata; родова назва — це назва маленької істоти у фольклорі Палларса, Іспанія, тоді як видова назва означає «несподіваний», посилаючись на несподіване відкриття скам’янілості[1].

Палеобіологія[ред. | ред. код]

Аналіз голотипу показує, що це була недоросла людина; його великий розмір говорить про те, що він швидко ріс на початку свого життя[1].

Палеоекологія[ред. | ред. код]

Тамарро жив на Іберо-Арморіканському острові, і його відкриття розширює знання про різноманітність дрібних тероподів на крейдяному європейському архіпелазі. Він жив би в той же час, що і карликові завроподи та гадрозаври-ламбеозаври[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Sellés, A. G.; Vila, B.; Brusatte, S. L.; Currie, P. J.; Galobart, A. (2021). A fast-growing basal troodontid (Dinosauria: Theropoda) from the latest Cretaceous of Europe. Scientific Reports. 11: 4855. doi:10.1038/s41598-021-83745-5.