Sinusonasus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Sinusonasus
Період існування: рання крейда, 125 млн р. т.
Реконструкція
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Eumaniraptora
Родина: Троодонтиди (Troodontidae)
Підродина: Sinovenatorinae
Рід: Sinusonasus
Xu & Wang, 2004
Типовий вид
Sinusonasus magnodens
Xu & Wang, 2004
Синоніми
  • Sinucerasaurus Xu & Norell, 2006
Вікісховище: Sinusonasus

Sinusonasusрід динозаврів раннього крейдяного періоду, знайдений із формації Їсянь. Він жив на території сучасної провінції Ляонін Китаю. Sinusonasus був тероподом, зокрема динозавром троодонтидом. Типовий вид, Sinusonasus magnodens, був названий і описаний Xu Xing і Wang Xiaolin у 2004 році[1]. Родова назва походить від латинського sinus, «хвиля», і nasus, «ніс», відноситься до синусоїдної форми носа збоку. Видова назва означає «великозубий» від латинського magnus, «великий» і dens, «зуб». У пізнішій публікації вид згадується як "Sinucerasaurus"[2].

Голотип IVPP V 11527 був знайдений у пласті Луцзятунь формації Їсянь, яка датується готерівом. Він складається з часткового скелета, включаючи фрагменти черепа та нижньої щелепи, а також часткового хвоста, тазу та задніх кінцівок. Скам'янілість стиснута і частково зчленована[1].

Sinusonasus — невеликий троодонтід. У 2010 році Грегорі С. Пол оцінив його довжину в один метр, а вагу в 2,5 кілограма[3].

Sinusonasus був у 2004 році поміщений до Troodontidae. Передбачається, що він мав досить похідне положення, незважаючи на те, що жив у ранній крейді. Автори опису не тлумачили це як вказівку на те, що троодонтиди розвинулися раніше протягом юрського періоду, ніж вважалося, як вказівку на довгу лінію привидів, а пояснювали це швидкими еволюційними змінами після крейдяного походження групи[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Xu X. and Wang X.-l. 2004. "A New Troodontid (Theropoda: Troodontidae) from the Lower Cretaceous Yixian Formation of Western Liaoning, China". Acta Geologica Sinica 78(1): 22–26
  2. Xu X., and Norell, M., 2006, "Non-avian dinosaur fossils from the Lower Cretaceous Jehol Group of western Liaoning, China", Geological Journal, 41(3-4): 419–437
  3. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 141