Tochisaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tochisaurus
Період існування: пізня крейда, 69 млн р. т.
Left metatarsus
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Троодонтиди (Troodontidae)
Рід: Tochisaurus
Kurzanov and Osmólska, 1991
Види
Вікісховище: Tochisaurus

Tochisaurus (що означає «страусина ящірка») — рід малих тероподів троодонтид пізнього крейдяного періоду Монголії. Типовим (і єдиним названим) видом є Tochisaurus nemegtensis.

У 1948 році радянсько-монгольська експедиція знайшла в пустелі Гобі поблизу Немегта останки невеликого теропода. У 1987 році про знахідку повідомив Сергій Курзанов, а пізніше того ж року її обговорила Гальшка Осмольська, яка припустила, що вона може являти собою зразок троодонтіда Borogovia[1].

Пізніше Осмольська зрозуміла, що це новий для науки вид. Він був формалізований Курзановим і Осмольською в 1991 році як Tochisaurus nemegtensis. Родова назва походить від монгольського toch', «страус», у зв'язку з тим, що стопа, як і у цього птаха, є функціонально дидактичною, тобто має лише два пальці, що несуть вагу[2]. Видова назва стосується Nemegt[3].

Його голотипна скам'янілість, PIN 551-224, була знайдена в шарі формації Немегт, що датується раннім маастрихтом, віком близько 69 мільйонів років. Він складається виключно з (лівої) плюсни, першої виявленої азійської троодонтідії. Перша плесна відсутня. Верхня частина скам’янілості демонструє деякі пошкодження, які спочатку були дещо некваліфіковано відновлені[3].

'Tochisaurus — двоногий динозавр. Плеснова кістка має довжину 242 міліметри, показуючи, що це був відносно великий троодонтід. Друга плесна, довжиною 222 міліметри, дуже зменшена і вузька. Суглобова поверхня на верхівці плюсни нахилена вперед і вниз[3].

На підставі часткових скам’янілостей вважається, що точізавр був членом Troodontidae[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Osmolska, H., 1987, "Borogovia gracilicrus gen. et sp. n., a new troodontid dinosaur from the Late Cretaceous of Mongolia", Acta Palaeontologica Polonica 32: 133–150
  2. Atkinson, L. TOCHISAURUS. DinoChecker. Процитовано 4 November 2016.
  3. а б в г Kurzanov S.M., and Osmólska, H., 1991, "Tochisaurus nemegtensis gen. et sp. n., a new troodontid (Dinosauria, Theropoda) from Mongolia", Acta Palaeontologica Polonica 36: 69–76