Linhevenator

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Linhevenator
Період існування: пізня крейда, 75 млн р. т.
Голотип
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Троодонтиди (Troodontidae)
Рід: Linhevenator
Xu et al., 2011
Вид:
L. tani
Біноміальна назва
Linhevenator tani
Xu et al., 2011

Linhevenatorрід короткоруких динозаврів-тероподів троодонтидів з пізньокрейдяної (кампанійської) формації Баян Мандаху Баян Мандаху, Внутрішня Монголія, Китай[1].

Відкриття[ред. | ред. код]

Типовий вид Linhevenator tani був названий і описаний у 2011 році Сюй Сін, Тань Цінвей, Корвін Салліван, Хан Фенлу та Сяо Дун. Родова назва поєднує в собі посилання на регіон Ліньхе з латинським словом venator, «мисливець». Видова назва на честь професора Тан Ліня[1].

Голотипом Linhevenator є зразок LHV0021, частковий скелет дорослої особини, включаючи череп і нижню щелепу, шість спинних хребців, праву лопатку, праву плечову кістку, клубову кістку, ліву стегнову кістку та ліву стопу. Він був знайдений у 2009 році і є найповнішими залишками троодонтидів, відомі з верхньої крейди[1].

Опис[ред. | ред. код]

Linhevenator — троодонт, група невеликих, схожих на птахів, струнких манірапторів. Усі троодонтиди мають багато унікальних особливостей черепа, таких як тісно розташовані зуби на нижній щелепі та велика кількість зубів. Троодонтиди мають серпоподібні кігті та хижі руки, а також одні з найвищих непташиних коефіцієнтів енцефалізації, що означає, що вони були розвиненими в поведінці та мали гострі чуття[2].

Linhevenator є досить великим троодонтидом з приблизною масою тіла 23 кг, довжиною від 1,9 до 2,7 метрів. Руки відносно короткі, але плечова кістка дуже міцна. Описувачі припускають, що рука могла використовуватися для копання або лазіння. Перший палець зберігся в латеральному положенні, замість того, щоб вказувати вперед. Linhevenator має II ножний палець, схожий як у дромеозаврида, із серпоподібним кігтем, більшим, ніж у базальних троодонтидів[1].

Класифікація[ред. | ред. код]

Описувачі віднесли Linhevenator до Troodontidae. Він має комбінацію «примітивних» (базальних) і похідних ознак, але було встановлено, що це похідний троодонтид у філогенетичному аналізі. Ця позиція розглядалася авторами як ознака еволюційної тенденції у Troodontidae до вкорочення передніх кінцівок і паралельної еволюції великих серпоподібних кігтів як у троодонтидів, так і у дромеозаврід.

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Xing Xu; Qingwei Tan; Corwin Sullivan; Fenglu Han; Dong Xiao (2011). A Short-Armed Troodontid Dinosaur from the Upper Cretaceous of Inner Mongolia and Its Implications for Troodontid Evolution. PLOS ONE. 6 (9): e22916. Bibcode:2011PLoSO...622916X. doi:10.1371/journal.pone.0022916. PMC 3168428. PMID 21915256.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)
  2. Junchang Lü; Li Xu; Yongqing Liu; Xingliao Zhang; Songhai Jia; and Qiang Ji (2010). A new troodontid (Theropoda: Troodontidae) from the Late Cretaceous of central China, and the radiation of Asian troodontids (PDF). Acta Palaeontologica Polonica. 55 (3): 381—388. doi:10.4202/app.2009.0047.