Philovenator

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Philovenator
Період існування: пізня крейда, 75 млн р. т.
Художня реконструкція
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Троодонтиди (Troodontidae)
Підродина: Troodontinae
Рід: Philovenator
Xu et al., 2012
Вид:
P. curriei
Біноміальна назва
Philovenator curriei
Xu et al., 2012

Philovenator (буквально означає «мисливець за коханням») — це вимерлий рід троодонтидових паравіанських динозаврів із формації Вулансухай (датована кампанським періодом, десь між 75 і 71 мільйоном років тому) Внутрішньої Монголії, Китай. Його видова назва на честь Філіпа Дж. Каррі.

Опис[ред. | ред. код]

Philovenator — троодонт, група дрібних, схожих на птахів, грацильних манірапторів. Усі троодонтиди мають багато унікальних особливостей черепа, таких як тісно розташовані зуби на нижній щелепі та велика кількість зубів. Троодонтиди мають серпоподібні кігті та руки хижих тварин, а також одні з найвищих непташиних коефіцієнтів енцефалізації, що означає, що вони були розвиненими в поведінці та мали гострі чуття[1].

У початковому описі було встановлено кілька відмінних рис. Стегнова кістка має характерний відросток на внутрішній стороні нижнього кінця. На верхньому передньому боці великогомілкової кістки є пластинчастий надгрудний гребінь, що виступає далеко вперед. Виростки астрагала та п’яткової кістки широкі, виміряні від передньої до задньої частини, і розділені глибокою та вузькою борозенкою. Плеснова кістка зрослася з нижньою кісткою щиколотки в дуже подовжену та вузьку передплюсну, яка на 25% довша за стегнову кістку та в двадцять п’ять разів довша за ширину[2].

Історія відкриття[ред. | ред. код]

Філовенатор відомий за однією лівою задньою кінцівкою, вперше виявленою в 1988 році Китайсько-Канадським проектом динозаврів. Зразок був занесений у каталог як IVPP V 10597. Його було знайдено в формації Wulansuhai, Китай. У 1993 році він був описаний і віднесений до молоді Saurornithoides. Його молодий статус відображає невеликий розмір типового зразка, що вказує на загальну довжину тіла близько 61 см[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Junchang Lü; Li Xu; Yongqing Liu; Xingliao Zhang; Songhai Jia & Qiang Ji (2010). A new troodontid (Theropoda: Troodontidae) from the Late Cretaceous of central China, and the radiation of Asian troodontids (PDF). Acta Palaeontologica Polonica. 55 (3): 381—388. doi:10.4202/app.2009.0047.
  2. а б Xu Xing; Zhao Ji; Corwin Sullivan; Tan Qing-Wei; Martin Sander; Ma Qing-Yu (2012). The taxonomy of the troodontid IVPP V 10597 reconsidered (PDF). Vertebrata PalAsiatica. 50 (2): 140—150.