Yixianosaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Yixianosaurus
Період існування: рання крейда, 122 млн р. т.
Схема збережених елементів IVPP V12638
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Anchiornithidae
Рід: Yixianosaurus
Xu & Wang, 2003
Вид:
Y. longimanus
Біноміальна назва
Yixianosaurus longimanus
Xu & Wang, 2003

Yixianosaurus (що означає «ящір Ісянь») — це рід динозаврів-тероподів з ранньої крейди Китаю. Типовий вид, Yixianosaurus longimanus, був офіційно названий і описаний Xu Xing і Wang Xiaolin у 2003 році. Його частковий скелет був виявлений у 2001 році в Ляоніні в Ванцзягоу на північному сході Китаю. Родова назва стосується формації Ісянь. Спеціальна назва означає «з довгою рукою» від латинського longus, «довгий», і manus, «рука»[1].

Опис[ред. | ред. код]

Yixianosaurus відомий лише з одного екземпляра, голотипу IVPP V12638, який, ймовірно, походить із пласта Даванчжанцзи (ранній аптський етап, 122 мільйони років тому)[2]. Це скам’янілість, яку можна побачити ззаду та збереглася на одній плиті, розпиляній на кілька частин. Він складається з плечового пояса та пари скам’янілих рук із скам’янілими пір’ям, деякими ребрами та гастралією. Yixianosaurus має дуже довгу руку, 140% довжини плечової кістки 89 міліметрів. Другий палець найдовший. Пальці мають великі і загнуті кігті. Пір'я збереглося недостатньо добре, щоб показати певну структуру, але воно виглядає схожим на контурне пір'я деяких птахів формації Ісянь[1]. Великі руки могли служити для лову здобичі або допомоги в лазінні. Загальна довжина тіла оцінюється в 1 метр, вага в 1 кілограм[3]. Сю та ін. (2013) припустив, що наявність великих пір’я у формі п’яти на частинах передніх кінцівок переконливо підтверджує те, що Yixianosaurus був пристосований для обмеженого повітряного пересування[4].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Xu, X. and Wang, X. (2003). "A new maniraptoran dinosaur from the Early Cretaceous Yixian Formation of western Liaoning". Vertebrata PalAsiatica, 41(3): 195–202.
  2. Xu, X. and Norell, M.A. (2006). "Non-Avian dinosaur fossils from the Lower Cretaceous Jehol Group of western Liaoning, China."Geological Journal, 41: 419–437.
  3. Paul, G.S., 2010, The Princeton Field Guide to Dinosaurs, Princeton University Press p. 125
  4. Xu Xing, Corwin Sullivan & Wang Shuo (2013) The systematic position of the enigmatic theropod dinosaur Yixianosaurus longimanus. Vertebrata PalAsiatica 51(3): 169–183