Orienantius

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Orienantius
Період існування: рання крейда, 130.7 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Enantiornithes
Рід: Orienantius
Liu et al., 2019
Вид:
O. ritteri
Біноміальна назва
Orienantius ritteri
Liy et. al., 2019

Orienantius ritteri — вимерлий рід птахів із нижньої крейди Китаю[1].

Опис[ред. | ред. код]

Обидва екземпляри Orienantius походять із формації Huajiying провінції Хебей. За оцінками авторів, обидві особини були приблизно такого ж розміру, як євразійський жайворонок. Відсутність зрощення зап'ястково-п'ясткового, великогомілково-п'ясткового, п'ястково-п'ясткового та інших складних кісток дозволяє авторам припустити, що голотип Orienantius не був скелетно зрілим на момент смерті. Скам'янілості Orienantius зберігають великі м'які тканини без оперення шиї, задніх кінцівок, передніх кінцівок і вісцеральної області, що є винятковим станом збереження для викопних птахів. М'які тканини Orienantius дозволили дослідникам краще оцінити літальні можливості базальних енантіорнітінів; Orienantius показав докази того, що він був здатний до високої маневреності та періодичного планування закрилків[1].

Етимологія[ред. | ред. код]

Назва Orienantius складається з префікса «Ori-», що означає «світанок», і суфікса «-enantius», що означає «протилежний». Назва виду, ritteri, на честь німецького вченого Йоганна Вільгельма Ріттера.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Liu, Di; Chiappe, L. M.; Zhang, Yuguang; Serrano, F. J.; Meng, Qingjin (1 березня 2019). Soft tissue preservation in two new enantiornithine specimens (Aves) from the Lower Cretaceous Huajiying Formation of Hebei Province, China. Cretaceous Research (англ.). 95: 191—207. doi:10.1016/j.cretres.2018.10.017. ISSN 0195-6671.