Koparion

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Koparion
Період існування: пізня юра,
151 млн р. т.
голотипний зуб
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Троодонтиди (Troodontidae)
Рід: Koparion
Chure, 1994
Типовий вид
Koparion douglassi
Chure, 1994
Вікісховище: Koparion

Koparion — рід невеликих целурозаврових тероподових динозаврів пізнього юрського періоду (кімеридж) зі штату Юта. Він містить єдиний названий вид Koparion douglassi, який відомий лише за одним ізольованим зубом.

Художня реконструкція

Відкриття[ред. | ред. код]

У 1993 році Деніел Чур і Брукс Брітт повідомили про відкриття невеликих залишків тероподів, знайдених під час промивання великої кількості землі в Райдужному парку біля національного пам’ятника динозаврам в окрузі Уінта, штат Юта[1]. У 1994 році Чуре назвав і описав унікальний зуб як типовий зразок нового виду Koparion douglassi. Родова назва «Копаріон» походить від дав.-гр. κοπάριον, «маленький хірургічний ніж», у зв’язку з невеликим розміром зуба. Видова назва на честь графа Дугласа, який на початку двадцятого століття розкопав кар’єр Національного пам’ятника динозаврів[2].

Голотипний екземпляр, DINO 3353, був знайдений у члені западини Браші формації Моррісон, що датується пізнім кімериджем, приблизно 151 мільйон років тому[2]. Отже, таксон присутній у стратиграфічній зоні 6 формації Моррісон[3]. Зразок складається з однієї коронки зуба верхньої щелепи (корінь відсутній). Не можна визначити, лівий чи правий зуб[2].

Опис[ред. | ред. код]

Зуб заввишки два міліметри, дуже вигнутий, з сильно випуклим переднім краєм і майже вертикальним заднім краєм. Зуб міцний, з максимальною довжиною ззаду до переду 1,9 міліметра. Обидва краї зубчасті, з низькими прямокутними зубчиками (окремими зазублинами). Дванадцять зубчиків на задньому краї набагато вищі за чотирнадцять на передньому. Основа зуба, хоч і дуже широка, але звужена. Основа асиметрична, права сторона спереду виступає набагато далі, ніж ліва; оскільки невідомо, чи це лівий, чи правий зуб, неможливо встановити, що є внутрішньою, а що зовнішньою стороною. Зубці розділені «кров'яними борозенками», також присутні «кров'яні ямки». Задні зубчики спрямовані косо вгору, але не мають гачкуватих верхніх кутів[2].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Chure, D.J. and Britt, B.B., 1993, "New data on theropod dinosaurs from the Late Jurassic Morrison Fm. (MF)", Journal of Vertebrate Paleontology 13(3): 30A
  2. а б в г Chure, D. J. (1994). "Koparion douglassi, a new dinosaur from the Morrison Formation (Upper Jurassic) of Dinosaur National Monument; the oldest troodontid (Theropoda: Maniraptora)." Brigham Young University Geology Studies, 40: 11-15.
  3. Foster, J. (2007). "Appendix." Jurassic West: The Dinosaurs of the Morrison Formation and Their World. Indiana University Press. pp. 327-329.