Latenivenatrix

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Latenivenatrix
Період існування: кампанський ярус, 75.5 млн р. т.
Задня частина черепа TMP 1982.019.0023, Королівський музей Тирелла
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Троодонтиди (Troodontidae)
Підродина: Troodontinae
Рід: Latenivenatrix
Типовий вид
Latenivenatrix mcmasterae
van der Reest and Currie, 2017
Вікісховище: Latenivenatrix

Latenivenatrix (що означає «мисливиця, що ховається») — рід великих троодонтидів, відомий з одного виду, L. mcmasterae. Разом із сучасним стеноніхозавром, він відомий із скам’янілостей без зубів, які раніше відносили до зараз потенційно сумнівного роду Troodon. Хоча описується як окремий, він вважається молодшим синонімом стеноніхозавра[1].

Відкриття та зразки[ред. | ред. код]

Типовий зразок, або голотип, Latenivenatrix (CMN 12340) був спочатку описаний у 1969 році Дейлом Аланом Расселом і віднесений ним до роду Stenonychosaurus. У 1987 році його віднесли до сумнівного нині роду Troodon. Він був зібраний у 1968 році Ірен Вандерло в пластах Dinosaur Park Formation в Альберті, Канада. Зразок зберіг деякі кістки черепа, такі як лобова, тім'яна, заочноямкова, базіокципітальна та базисфеноїдна, чотири хребці, чотири ребра, деякі шеврони, гастралії, досить повна рука та неповні ноги[2].

Крім того, три додаткові екземпляри з того ж місця віднесено до L. mcmasterae. До них входять UALVP 55804 (частковий таз), TMP 1982.019.0023 (частковий череп) і TMP 1992.036.575 (правий зубний ряд і кілька лівих плеснових кісток)[2].

Вважалося, що Latenivenatrix можна відрізнити від Stenonychosaurus завдяки структурі його передніх відділів і плеснової кістки III[2], хоча пізніший аналіз виявив, що ці ознаки є індивідуально варіабельними, а також присутні у зразках Stenonychosaurus[1].

З орієнтовною довжиною черепа 45 сантиметрів і повною довжиною тіла 3–3,5 метра латенівенатрікс є найбільшим троодонтидом. Пізніший повторний аналіз стратиграфічних положень відомих зразків Latenivenatrix і Stenonychosaurus (включаючи зразки, не включені до початкового опису L. mcmasterae) також виявив стратиграфічне перекриття між двома запропонованими таксонами. Через це стратиграфічне перекриття, а також відсутність остаточних діагностичних ознак, змінну присутність ознак, спочатку описаних як аутапоморфні Latenivenatrix у зразках Stenonychosaurus, і значне перекриття фронталів обох у морфопросторі, L. mcmasterae вважався молодший синонім S. inequalis[1].

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Cullen, Thomas M.; Zanno, Lindsay; Larson, Derek W.; Todd, Erinn; Currie, Philip J.; Evans, David C. (30 червня 2021). Anatomical, morphometric, and stratigraphic analyses of theropod biodiversity in the Upper Cretaceous (Campanian) Dinosaur Park Formation1. Canadian Journal of Earth Sciences (англ.). doi:10.1139/cjes-2020-0145.
  2. а б в van der Reest, A. J.; Currie, P. J. (2017). Troodontids (Theropoda) from the Dinosaur Park Formation, Alberta, with a description of a unique new taxon: implications for deinonychosaur diversity in North America. Canadian Journal of Earth Sciences. 54 (9): 919−935. doi:10.1139/cjes-2017-0031.