Ostromia

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ostromia
Період існування: ранній титон
~150.8–145.5 млн р. т.
Плити типу і єдиного зразка
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Anchiornithidae
Рід: Ostromia
Foth & Rauhut, 2017
Типовий вид
Pterodactylus crassipes
Meyer, 1857
Види
  • O. crassipes
    (Meyer, 1857)
Синоніми
Вікісховище: Ostromia

Ostromia (товсті ноги Джона Острома) — рід анхіорнітидних тероподних динозаврів із пізньої юрської формації Пейнтен у Німеччині. Рід містить один вид, O. crassipes, названий Крістіаном Фотом і Олівером Раухутом у 2017 році.

Відкриття та найменування[ред. | ред. код]

Голотип був виявлений поблизу Ріденбурга, Німеччина, у 1855 році, і спочатку був помилково ідентифікований як вид птеродактилоподібного птерозавра та названий Pterodactylus crassipes у 1857 році. У 1970 році палеонтолог Джон Остром ідентифікував його як археоптерикса, який назвав його «зразком з Гарлема», оскільки він зберігався в Музеї Тейлерса в Гарлемі[1]. У 2017 році Крістіан Фот і Олівер Раухут прийшли до висновку, що він більш близький до китайського Anchiornis, і представили родову назву Ostromia, названу на честь Острома[2].

Єдиний відомий зразок є досить неповним порівняно з більшістю зразків археоптерикса, оскільки він зберіг лише кістки кінцівок, шийні хребці та ребра. Більшість кісток також є неповними внаслідок поганого збереження. Високоякісний зліпок голотипу (зразки Teylers TM 6928 і 6929) знаходиться в колекціях Bayerische Staatssammlung für Paläontologie und Geologie під номером зразка SNSB-BSPG 1971 I 211ref name="desc"/>.

Відмінності від археоптерикса[ред. | ред. код]

Реконструкція

Зразок з Гарлема має багато особливостей, які контрастують з рисами археоптерикса. Співвідношення довжини між третьою та першою п’ястковою кісткою кисті в Остромії більше, ніж у будь-якого зразка археоптерикса. Крім того, кіготь першого пальця руки менший за відповідну першу п’ясткову кістку, тоді як у археоптерикса кіготь більший. За оцінками, плеснові кістки зразка з Гарлема також пропорційно довші, ніж у зразків археоптерикса[2].

Крім того, гарлемський зразок має кілька спільних рис з Anchiornis. Найпомітніше те, що вони обидва мають поздовжні борозни на верхній і нижній сторонах фаланг рук (кісток пальців). Хоча такі структури можуть бути результатом зруйнованих або зламаних кісток (як у випадку з кількома зразками археоптерикса), прямі гладкі краї борозен у Ostromia та Anchiornis вказують на те, що вони є законними біологічними особливостями. Лобкова частина зразка з Гарлема також сильно зігнута назад і має трикутний лобковий черевик, подібний до лобка анхіорніса, але на відміну від лобка археоптерикса[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ostrom JH. Archaeopteryx: notice of a “new” specimen. Science. 1970;170:537–8
  2. а б в Foth, C.; Rauhut, O.W.M. (2017). Re-evaluation of the Haarlem Archaeopteryx and the radiation of maniraptoran theropod dinosaurs. BMC Evolutionary Biology. 17 (1): 236. doi:10.1186/s12862-017-1076-y. PMC 5712154. PMID 29197327.{{cite journal}}: Обслуговування CS1: Сторінки із непозначеним DOI з безкоштовним доступом (посилання)