Pneumatoraptor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Pneumatoraptor
Період існування: Сантонський ярус, 85 млн р. т.
Голотип (лівий скапулокоракоїд)
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Paraves
Рід: Pneumatoraptor
Ősi, Apesteguía & Kowalewski, 2010
Вид:
P. fodori
Біноміальна назва
Pneumatoraptor fodori
Ősi, Apesteguía & Kowalewski, 2010

Pneumatoraptorрід невеликих паравіанових динозаврів, які жили в Угорщині. Він відомий за єдиним повним лівим плечовим поясом (скапулокоракоїдом), знайденим у формації Чехбанья місцевості Ігаркут у горах Баконь на заході Угорщини. Це утворення датується пізнім крейдяним періодом (сантонський вік) приблизно 85 мільйонів років тому[1].

Типовим видом є Pneumatoraptor fodori, названий на честь Гези Фодора, який фінансував розкопки. Назва роду Pneumatoraptor, що означає «повітряний викрадач»[2], стосується пневматичності кісток, порожнистих просторів, які за життя були б заповнені повітряними мішками. Голотипний екземпляр ідентифікується за каталожним номером MTM V.2008.38.1. і зберігається в Угорському природознавчому музеї в Будапешті[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Ősi, A., Apesteguía, S.M and Kowalewski, M. (2010). "Non-avian theropod dinosaurs from the early Late Cretaceous of Central Europe." Cretaceous Research 31: 304-320, DOI:10.1016/j.cretres.2010.01.001
  2. Atkinson, L. "PNEUMATORAPTOR :: from DinoChecker's dinosaur archive". ‹http://www.dinochecker.com/dinosaurs/PNEUMATORAPTOR›. Web access: 13th Nov 2020.