Lingyuanosaurus

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Lingyuanosaurus
Період існування: рання крейда,
~133–120 млн р. т.
Голотипний екземпляр у оригінальному вигляді
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Maniraptora
Клада: Теризинозаври (Therizinosauria)
Рід: Lingyuanosaurus
Yao et al., 2019
Типовий вид
Lingyuanosaurus sihedangensis
Yao et al., 2019
Вікісховище: Lingyuanosaurus

Lingyuanosaurusрід динозаврів теризинозаврів ранньої крейди Китаю. Він містить один вид, L. sihedangensis. Його було знайдено в шарі групи Єхол.

Відкриття[ред. | ред. код]

Перші викопні рештки Лінг'юанозавра були знайдені в семи плитах різного розміру з озерних відкладень групи Jehol у Сіхедані, провінція Ляонін Китаю. Достеменно невідомо, чи відповідають відкладення, в яких був знайдений лінгюанозавр, формаціям Цзюфотан або Ісянь. Враховуючи той факт, що поблизу не було знайдено інших скам’янілостей, не було дубльованих елементів, усі кістки мали однаковий колір і збереження, скам’янілості вважаються такими, що належать одній особині. Зразок був офіційно описаний Сі Яо та його колегами в 2019 році і став голотипом для нового роду та виду Lingyuanosaurus sihedangensis. Родова назва, Linyuanosaurus, стосується окружного міста Лінюань, а конкретна назва, sihedangensis, також стосується місця його відкриття, міста Сіхедан[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Yao, X.; Liao, C.-C.; Sullivan, C.; Xu, X. (2019). A new transitional therizinosaurian theropod from the Early Cretaceous Jehol Biota of China. Scientific Reports. 9 (5026). Bibcode:2019NatSR...9.5026Y. doi:10.1038/s41598-019-41560-z. PMC 6430829. PMID 30903000.