Urbacodon

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Urbacodon
Період існування: пізня крейда, 95 млн р. т.
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Троодонтиди (Troodontidae)
Підродина: Troodontinae
Рід: Urbacodon
Averianov & Sues, 2007
Вид:
U. itemirensis
Біноміальна назва
Urbacodon itemirensis
Averianov & Sues, 2007

Urbacodonрід динозаврів троодонтид, різновид дрібних хижих тварин. Він мешкав в Узбекистані на початку пізнього крейдяного періоду, приблизно 95 мільйонів років тому.

Відкриття та найменування[ред. | ред. код]

9 вересня 2004 р. біля Ітеміра в кар'єрі ІТ-01 Антоном Сергійовичем Резвієм була виявлена нижня щелепа невеликого теропода[1].

Типовий вид, Urbacodon itemirensis, був названий Олександром Авер’яновим і Гансом-Дітером Зюсом у 2007 році. Перша частина родової назви Urbacodon є абревіатурою на честь узбецьких, російських, британських, американських і канадських вчених, які брали участь у його відкритті. Ця абревіатура була поєднана з грецьким ὀδών, odon, «зуб». Видова назва відноситься до походження з Ітеміру[1].

Голотип — ZIN PH 944/16, єдиний лівий зубний ряд із збереженими замінними зубами з сеноманської формації Джаракудук. Авер'янов і Сьюз також ідентифікували зуби та інший матеріал, раніше описаний Левом Несовим, як Urbacodon sp. із сусідньої туронської формації Bissekty[1].

Опис[ред. | ред. код]

Голотипний зубний ряд U. itemirensis має довжину 79,2 міліметра і має 32 позиції зубів. Зверху він досить прямий. Зуби розташовані щільно, але між передніми двадцять чотирма зубами та задніми вісьмома зубами є чітка щілина, діастема. Це унікальна риса, але вона не була офіційно позначена як аутапоморфія, оскільки це може бути результатом індивідуальних варіацій. Urbacodon нагадує Byronosaurus і Mei, але відрізняється від більшості інших Troodontidae тим, що на його зубах немає зазубреності[1].

Класифікація[ред. | ред. код]

Авер'янов і Сьюс вважали, що Urbacodon більш плезіоморфний, ніж Troodon і Saurornithoides, оскільки має пряму зубну частину з меншою кількістю зубів, але не намагалися розмістити його на кладограмі[1]. У 2010 році кладистичний аналіз показав, що він є близьким родичем Byronosaurus і Xixiasaurus[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г д Averianov, A.O.; Sues, H.-D. (2007). A new troodontid (Dinosauria: Theropoda) from the Cenomanian of Uzbekistan, with a review of troodontid records from the territories of the former Soviet Union. Journal of Vertebrate Paleontology. 27 (1): 87—98. doi:10.1671/0272-4634(2007)27[87:ANTDTF]2.0.CO;2.
  2. Lü J.-C, Xu L., Liu Y.-Q., Zhang X.-L., Jia S. & Ji Q., 2010, "A new troodontid (Theropoda: Troodontidae) from the Late Cretaceous of central China, and the radiation of Asian troodontids", Acta Palaeontologica Polonica 55(3): 381-388