Imperobator

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Imperobator
Період існування: маастрихт
~71 млн р. т.
Реконструйована задня ліва кінцівка
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Клада: Paraves
Рід: Imperobator
Ely & Case, 2019
Вид:
I. antarcticus
Біноміальна назва
Imperobator antarcticus
Ely & Case, 2019

Imperobator («потужний воїн») — рід паравійських тероподів, група великих трипалих хижих динозаврів, які жили під час маастрихтського періоду пізньої крейди на території сучасного острова Джеймса Росса в Антарктиді. Імперобатор — один із лише двох нептахових тероподів, відомих з Антарктиди, які перейшли на сушу, коли вона була частиною Гондвани. Єдиний описаний екземпляр був знайдений у 2003 році експедицією, розпочатою Музеєм палеонтології Каліфорнійського університету, і спочатку описаний як дромеозавр у 2007 році. Однак пізніші пошуки повідомили про інші скам'янілості з цього місця, включаючи зуби та кістки черепа. У 2019 році скам'янілості були офіційно описані як новий рід гігантських паравіанів[1][2][3].

Гіпотетичний зовнішній вигляд

Імперобатор був заввишки приблизно 2 метри[2]. Його скам'янілості не мають характерного «серпоподібного кігтя» на другому пальці, що не дозволяє деяким дослідженням належним чином вважати його дромеозавром[2]. Відсутність повних останків Імперобатора викликала суперечки щодо його класифікації. Елі та Кейс (2019) описали його як базальний паравіан, але пізніше дослідження відновили його як базального дромеозавра. Його було виявлено в шарах Cape Lamb Member формації Snow Hill Island, яка містить безліч інших скам'янілостей, багато з яких унікальні, оскільки вони еволюціонували в ізоляції Антарктиди після розпаду Гондвани. Імперобатор співіснував із орнітоподим динозавром Morrosaurus і птахом Antarcticavis на додаток до мозазаврів, плезіозаврів і птерозаврів[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Case, J. A.; Martin, J. E.; Reguero, M. (2007). A dromaeosaur from the Maastrichtian of James Ross Island and the Late Cretaceous Antarctic dinosaur fauna. U.S. Geological Survey and the National Academies. Open-File Report: 1−4. doi:10.3133/ofr20071047SRP083.
  2. а б в г Ely, R. C.; Case, J. A. (2019). Phylogeny of A New Gigantic Paravian (Theropoda; Coelurosauria; Maniraptora) From The Upper Cretaceous Of James Ross Island, Antarctica. Cretaceous Research (англ.). 101: 1—16. doi:10.1016/j.cretres.2019.04.003. S2CID 146325060.
  3. Martin, James; Case, Judd (2005). Fossil hunting in Antarctica. Geotimes Magazine. с. 18—21.