Tianyuraptor

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Tianyuraptor
Період існування: рання крейда, 122 млн р. т.
Голотипний екземпляр
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Динозаври (Dinosauria)
Ряд: Ящеротазові (Saurischia)
Підряд: Тероподи (Theropoda)
Родина: Дромеозавриди (Dromaeosauridae)
Клада: Microraptoria
Рід: Tianyuraptor
Zheng et al. 2009
Вид:
T. ostromi
Біноміальна назва
Tianyuraptor ostromi
Zheng et al., 2009

Tianyuraptorрід короткоруких динозаврів дромеозавридів («ящірок, що біжать»; різновид малих динозаврів, які вважаються близькими до птахів), які жили під час ранньої крейди, приблизно 122 мільйони років тому. Його останки були знайдені в західному Ляоніні, Китай. Він був схожий на інших дромеозавридів, знайдених у Ляоніні, за винятком того, що був дещо примітивнішим. Типовий зразок, офіційно названий у 2009 році, демонструє особливості, яких не було у раніше відомих дромеозавридів Північної півкулі (Лавразії), але присутні у видів Південної півкулі (Гондвана) та ранніх птахів. Через це вчені, які першими досліджували Tianyuraptor, описали його як «перехідний вид», що подолає прірву між північним і південним типами дромеозавридів. Tianyuraptor також відрізняється від раніше відомих дромеозавридів тим, що він має відносно невелику фуркулу («важіль») і надзвичайно короткі передні кінцівки[1].

Художня реконструкція

Опис[ред. | ред. код]

Тіанюраптор — дромеозаврид середнього розміру, який має кілька похідних ознак, які відрізняють його від інших дромеозавридів. Серед них довжина середніх хвостових хребців, яка більш ніж удвічі перевищує довжину дорсальних (задніх) хребців, маленька і надзвичайно тонка фуркула та незвичайно довга задня кінцівка, яка приблизно в три рази довша за весь ряд спинних хребців. хребці. Як і в інших скам'янілостей дромеозавридів, виявлених у Ляоніні[2], хвіст відносно довгий — 960 міліметрів, майже в 4,8 рази довше стегнової кістки[1].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Zheng, Xiaoting; Xu, Xing; You, Hailu; Zhao, Qi; Dong, Zhiming (2009). A short-armed dromaeosaurid from the Jehol Group of China with implications for early dromaeosaurid evolution. Proceedings of the Royal Society B. 277 (1679): 211—217. doi:10.1098/rspb.2009.1178. PMC 2842677. PMID 19692406.
  2. Senter, P.; Barsbold, R.; Britt, B. B.; Burnham, D. A. (2004). Systematics and evolution of Dromaeosauridae (Dinosauria, Theropoda). Bull. Gunma Mus. Nat. Hist. 8: 1—20.