Архітектура мережі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Архітектура мережі — це дизайн комп'ютерної мережі. Це структура для визначення фізичних компонентів та їхньої функціональної організації та конфігурації, її принципів та процедур експлуатації, а також використовуваних протоколів комунікації.

У телекомунікації, специфікація архітектури мережі також може включати детальний опис продуктів та послуг, які постачаються через комунікаційну мережу, а також докладні структури тарифів та системи розрахунку, згідно з якими відшкодовуються послуги.

Архітектура мережі Інтернету в основному виражена за допомогою її протокольного набору Інтернету, а не конкретною моделлю для з'єднання мереж або вузлів в мережі чи використання конкретних типів апаратних з'єднань.

Мережева модель OSI[ред. | ред. код]

Модель OSI
Дані Рівень
Дані
Дані
Дані
Блоки
Пакети
Кадри
Біти

Модель взаємодії відкритих систем (Мережева модель OSI) визначає та кодифікує концепцію шарової мережевої архітектури. Шари абстракції використовуються для подальшого поділу комунікаційної системи на менш керовані частини. Кожен шар — це набір потрібних функцій, які надають послуги вищому рівню та отримують послуги від нижчого рівня. На кожному рівні екземпляр надає послуги екземплярам на рівні вище його та запитує послуги з рівня нижче.[1]

Розподілені обчислення[ред. | ред. код]

У розподілених обчисленнях, архітектура мережі часто описує структуру та класифікацію архітектури розподіленої програми, оскільки участь в розподіленій програмі часто визначається як мережа.[2] Наприклад, архітектура додатків телефонної мережі загального користування (PSTN) була названа Інтелектуальною Мережею. Існує ряд конкретних класифікацій, але всі вони лежать на континуумі між тупою мережею (наприклад, Інтернет) та інтелектуальною мережею (наприклад, PSTN).

Популярним прикладом використання терміну у розподілених додатках, а також в постійних віртуальних з'єднаннях, є організація вузлів у послугах та мережах з одноранговою взаємодією (P2P). P2P мережі зазвичай реалізують оверлейні мережі, що працюють поверх фізичної чи логічної базової мережі. Ці накладені мережі можуть реалізовувати певні організаційні структури вузлів згідно з кількома відмінними моделями, архітектурою системи.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. What is OSI model (Open Systems Interconnection)? - Definition from WhatIs.com. SearchNetworking (амер.). Процитовано 9 жовтня 2018.
  2. Hwang, Kai. Distributed and Cloud Computing. OCLC 1105790603.

Зовнішні посилання[ред. | ред. код]