Ганзейські прапори

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ганзейські прапори
Зображення
CMNS: Ганзейські прапори у Вікісховищі
Червоний і білий кольори Ганзи як колірна складова прапора Північнонімецького союзу та Німецької імперії.

Ганзейські прапори існуючих і колишніх ганзейських міст спочатку були вимпелами та прапорами, які носилися на ганзейських зубцях та інших великих кораблях ганзейських купців.

Розповідь

[ред. | ред. код]

Починаючи з ХІІІ століття, кораблі (не лише Ганзейського союзу) несли вітрові прапори у вигляді вузького вимпела («Flüger», нижньонімецькою: vlugher, vlügervögel) на верхівках своїх щогл. Про «roden vlugher» («червоний флюгер») з Гамбурга повідомлялося в 1270 році, а «de lübesche vloghel» («любецький флюгер») вперше згадується в 1299 році[1]. Інші кораблі мали одноколірні червоні гонфанони, прикріплені до щогли з хрестом на верхівці — ймовірно, на знак мирних намірів при наближенні до іноземного порту[2].

З другої половини ХІІІ століття їх використовували для створення різноманітних, переважно біло-червоних стягів, щоб уникнути плутанини. Великі прямокутні прапори, які можна було побачити на кормі або кормовому замку кораблів, починаючи з XIV століття, пропонували більше простору для геральдичного дизайну[3]. Деякі ганзейські міські печатки з гвинтиком у дизайні печатки чітко показують, як він був прикріплений і який мотив використовувався. До них належать Данциг (ХІІІ століття), Ельбінг (1350), Любек, Дамме (2-га половина XIV століття) та Штральзунд[4]. Серед інших міст, які мали власні прапори, були Рига, Бремен, Росток (XIV століття), Кенігсберг, Вісмар і Штеттін (XV століття).

Коли в 1867 році було засновано Північнонімецький союз, червоно-білі кольори ганзейських міст і чорнио-білі Пруссії стали кольорами нового чорно-біло-червоного прапора, який з часів був прапором Німецької імперії. 1871 року.

Приклади

[ред. | ред. код]

Щогловий вимпел

[ред. | ред. код]
Любекський вимпел (de lübesche vloghel), вперше згадується 1299 року

Окрім власних прапорів міст, на кораблях союзу майорів ганзейський вимпел (Hanseatenwimpel), де верхня половина біла (срібна), а нижня червона.

Середньовічні прапори ганзейських міст

[ред. | ред. код]

Прапори ганзейських міст сьогодні

[ред. | ред. код]

Див. також

[ред. | ред. код]
Печатка Ельбінга 1350 року

Література

[ред. | ред. код]
  • Alfred Znamierowski: Flaggen-Enzyklopädie: Nationalflaggen, Banner, Standarten. Bielefeld 2001, ISBN 3-7688-1251-0, S. 13.
  • Heinrich Reincke: Geschichte der hamburgischen Flagge. In: Friedrich Stichert in Verbindung mit dem Überseeklub Hamburg (Hrsg.): Hamburger Übersee-Jahrbuch. Verlag Übersee Jahrbuch, Hamburg 1926. 

Веб-посилання

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]
  1. Ernst Grohne: Zur Geschichte der deutschen und der bremischen Hoheitszeichen. In: Bremisches Jahrbuch, Nr. 46, Schünemann, Bremen 1959, S. 35.
  2. Detlev Ellmers: Alltag auf Koggen, in: Gabriele Hoffmann und Uwe Schnall: Die Kogge, Bremerhaven 2003, S. 166.
  3. Herbert Ewe: Schiffe auf Stadtsiegeln, Rostock 1971.
  4. Bild: Kogge mit Flagge auf dem Siegel von Stralsund, 1329