Дарт Мол

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дарт Мол

Посади Лорд ситхів
Планета Датомир
Раса Забрак
Національність Забрак
Стать Чоловіча
Організації Орден ситхів
Торгова федерація
Актор Рей Парк

Дарт Мол (англ. Darth Maul, * 54 ДБЯ — ?) — чоловік, забрак з Датомиру і темний володар ситхів, який жив в останні роки Галактичної Республіки. Він народився на Датомирі, де його знайшов і взяв в учні Дарт Сідіус. Той відправив юного забрака в навчальний центр на Мустафар, де розпочав тренувати його.

Дарт Мол став майстром Джуйо, Німану/Джар'Каю й Терас-каси. Мол створив свій власний подвійний червоний світловий меч. Незважаючи на гарне навчання шляху ситха, Мол порушив Правило двох, тому що його власний майстер був у той час учнем в іншого лорда ситхів — Дарта Плегаса.

Близько 34 ДБЯ, Мол створив власний подвійний світловий меч, з яким переміг джедая Сайоло'урманкою.

У 33 ДБЯ Мол скоїв напад на злочинну організацію «Чорне сонце», і вбив багатьох лідерів, у тому числі Алексі Гаріна. У 32 ДБЯ він був призначений головнокомандувачем Торгової федерації на блокованій планеті Набу. Під час битви, яка відбувається між гунганами та бойовими дроїдами неймодіанців, Мол вступив у сутичку з джедаєм Квай-Гоном Джинном і його падаваном Обі-Ваном Кенобі у місті Тиді. Бій тривав досить-таки довго, аж доки ситх пронизав Джинна своїм світловим мечем. Незабаром позбавленим зброї став і його учень. Але 22-річний Мол недооцінив якостей молодого Обі-Вана: схопивши світловий меч вчителя, Кенобі розрубав противника вздовж талії, а його тіло впало в шахту.

Але навіть у розрубаному стані Мол вижив. Він впав у воду на дні шахти і був доставлений в сміттєвому контейнері на планету-звалище Лото-Мінор. Там він зробив собі кібернетичні ноги, що нагадували павука, і збожеволів. У 20 ДБЯ його знайшов Саваж Опресс — брат занепалого ситха. Отримавши від матері Талзен на Дезомирі нові, більш потужні механічні ноги й вилікувавши розум, Мол оголосив полювання на Кенобі.

Незабаром він разом з братом знищив все село мирних жителів на Райдонії, щоб привернути увагу Обі-Вана. Кенобі прибув на планету й потрапив у полон до забраків, які хотіли спочатку мучити його, а лише потім убити, проте незабаром втік, завдяки своєму колишньому ворогові Асажж Вентрасс.

Потім, в тому самому році, Мол знову зустрівся з Кенобі на Флоррумі. Ситх переконав піратів-вікуеїв допомогти йому в затриманні джедая. Зрештою Мол з Опрессом не змогли вбити Обі-Вана й поспішно втекли з планети від колишніх союзників-піратів, яких Хондо Онака переконав повернутися до нього.

Посилання[ред. | ред. код]