Карти на стіл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Карти на стіл
англ. Cards on the Table
Жанр детектив
Форма роман
Автор Агата Крісті
Мова Англійська
Написано 1936
Опубліковано 2 листопада 1936
Країна  Велика Британія
Видавництво Collins Crime Clubd
Цикл canon of Hercule Poirotd
Попередній твір Вбивство у Месопотамії
Наступний твір Вбивство у прохідному дворі

«Карти на стіл» (англ. Cards on the Table) - детективний роман англійської письменниці Агати Крісті. Написаний й опублікований в 1936 році. У романі розслідують відразу чотири персонажі Агати Кристи: Еркюль Пуаро, Аріадна Олівер, суперінтендант Баттл і полковник Рейс («Людина у коричневому костюмі», «Смерть на Нілі», «Блискучий ціанід»).

Сюжет[ред. | ред. код]

Містер Шайтана, сирієць, дуже багата і одночасно занадто дивна людина. Він цікавиться вбивствами й колекціонує вбивць. Один раз він запрошує до себе в будинок вісьмох чоловік: Еркюля Пуаро, Аріадну Олівер, полковника Рейса, інспектора Баттла, майора Деспарда, доктора Робертса, Енн Меридит і місіс Лоример. Під час вечері він починає розмову про вбивства й говорить, що більшість убивств так і не розкрили. Потім він саджає гостей за бридж. Чотирьох детективів запрошує в одну кімнату, а чотирьох інших в іншу. Сам Шайтана сідає біля каміна.

Коли гра закінчується, гості знаходять містера Шайтану заколотим у серце стилетом. Четверо детективів на чолі з Пуаро беруться за розслідування. Ясно, що Шайтану вбив хтось із тих чотирьох.

Цікаво, що значну роль у розслідуванні, проведеному Пуаро, відіграє аналіз ходу гри.

Екранізації[ред. | ред. код]

  • Знятий однойменний фільм в 1981 році.
  • Роман екранізований у серіалі "Пуаро Агати Крісті" в 2006 році (у головній ролі Девід Суше), але з деякими змінами. Наприклад, у романі Енн намагається утопити Роуду, але тоне сама, а у фільмі Роуда хоче вбити Енн, але випадково сама падає з човна.

Посилання[ред. | ред. код]