Велика четвірка (роман)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Велика четвірка
The Big Four
Жанр детектив
Форма роман
Автор Агата Крісті
Мова англійська
Написано 1927 р.
Опубліковано 27 січня 1927 р.
Країна  Велика Британія
Видавництво William Collins, Sonsd
Художник обкладинки Thomas Derrickd
Цикл canon of Hercule Poirotd
Попередній твір Вбивство Роджера Екройда
Наступний твір Таємниця «Блакитного поїзда»
Сайт agathachristie.com/stories/the-big-four(англ.)

«Велика четвірка» (англ. The Big Four) — детективний і шпигунський роман англійської письменниці Агати Крісті, опублікований в 1927 році видавництвом William Collins & Sons. Роман розповідає про розслідування Еркюля Пуаро, Капітана Гастингса і інспектора Джеппа.

Роман являє собою ланцюжок зв'язаних між собою розповідей, у яких фігурують так звані члени «Великої четвірки» —міжнародної організації, яку Пуаро підозрює в змові.

Сюжет[ред. | ред. код]

Гастингс, що давно живе в Аргентині, їде в Англію, щоб зустрітися з Пуаро. Пуаро ж збирається перебратися в Аргентину, де йому запропонували хороший гонорар за розслідування. Пуаро повідомляє, що його розслідування пов'язане з якоюсь «Великою четвіркою». У момент розмови у квартиру Пуаро ввалюється ледь живий чоловік, що марить четвіркою. Зі стрімчастої розповіді людини Пуаро й Гастингс довідаються, що «Велика четвірка» складається із чотирьох людей: китайця, мозкового центра організації, американця, фінансового магната, француженки, фатальної жінки, і таємничого «четвертого» — винищувача.

Залишивши парубка на піклуванні квартирної господарки, Пуаро й Гастингс поспішають на поїзд. Однак у поїзді, Пуаро розуміє, що його поїздка в Аргентину — це спосіб видалити його подалі від подій. Вони спішно вертаються у квартиру Пуаро й виявляють парубка мертвим: його отруїли ціанідом. У цей момент з'являється якийсь санітар, який затверджує, що парубок утік з психлікарні. Як виявилося пізніше, санітар був фальшивим, а в психлікарні Пуаро сказали, що такого пацієнта в них ніколи не було.

Пуаро й Гастингс їдуть до людини, що більше всіх в Англії знає про китайців. Вони хочуть з'ясувати все про мозковий центр організації. Пуаро й Гастингс потрапляють до центра ланцюжка загадкових подій. Не раз вони зіштовхуються зі смертю віч-на-віч — Пуаро намагаються відсунути.

Зміст роману[ред. | ред. код]

Роман складається з 12 розповідей:

  1. Лі Чанг Йен
  2. Таємниця баранячої ноги
  3. Жінка на сходах
  4. У стані ворога
  5. Таємниця жовтого жасмину
  6. Шахова задача
  7. Пастка з наживкою
  8. Фарбована блондинка
  9. Китаєць, який помирає
  10. Особа четвертого номера
  11. Смерть Еркюля Пуаро
  12. Перемога над Великою четвіркою

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]