Гра дзеркал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Гра дзеркал
англ. They Do It with Mirrors
Жанр Детектив
Форма роман
Автор Агата Крісті
Мова англійська
Опубліковано 1952
Країна  США
Видавництво Dodd, Mead and Company
Попередній твір Місіс Макгінті з життям розсталася
Наступний твір Дочка є дочка

«Гра дзеркал» (англ. They Do It With Mirrors) — детективний роман англійської письменниці Агати Крісті, вперше опублікований у США видавництвом «Dodd, Mead and Company» в 1952 році під назвою «Murder with Mirrors», і у Великій Британії в тому ж році видавництвом «Collins Crime Club» під оригінальною назвою. Роман розповідає про чергове розслідування міс Марпл.

Сюжет[ред. | ред. код]

Роман починається з розмови міс Джейн Марпл з давньою подругою Рут Ван Рейдок. Міс Марпл, Рут і її сестра Керрі-Луїза колись разом вчилися в Італії. Рут ділиться своїми відчуттями, неначе щось нехороше відбувається в стародавньому вікторіанському особняку Стоунгейтс, де живе сестра Рут, Керрі-Луїза зі своїм чоловіком Льюїсом Сераколдом. Пояснити причин хвилювання вона не може, але побоюється, що Керрі-Луїзі може загрожувати небезпека. Рут просить міс Марпл відвідати сестру й з'ясувати, що відбувається.

Керрі-Луїза радо приймає Джейн у своєму домі. Попри те, що Стоунгейтс належить Керрі-Луїзі, усім заправляє її чоловік Льюїс, який є її третім чоловіком. У будинку живуть малолітні злочинці, якими опікується чоловік Керрі-Луїзи. Крім того, в домі живуть й гостюють інші родичі: її дочка від першого шлюбу Мілдред Стріт, Джина Хад, дочка Піпи, прийомної дочки Керрі-Луїзи, померлої під час пологів, зі своїм чоловіком — американцем Волтером Хадом, а також Стівен та Алекс Рестаріки — пасинки Керрі-Луїзи від другого шлюбу.

Родина та гості збираються за обідом, серед інших — Едгар Лоусон, підопічний і секретар Льюїса, а також Крістіан Гульбрандсен, син першого чоловіка Керрі-Луїзи. Після обіду частина гостей збирається у великому залі, інші розходяться по будинку. Міс Марпл та інші гості стають свідками сварки між Лоусоном і Льюїсом, яка відбувається за зачиненими дверима в кабінеті останнього. Вони навіть чують два постріли, але врешті обидва з'являються неушкодженими, і Льюїс запевняє, що не сталося нічого серйозного. Та тієї ж ночі в маєтку відбувається вбивство, — мертвим знайдено Крістіана Гульбрандсена.

Екранізації[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]