Убивство у Месопотамії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Убивство у Месопотамії
англ. Murder in Mesopotamia
Жанр детектив
Форма роман
Автор Агата Крісті
Мова англійська
Опубліковано 6 липня 1936
Країна  Велика Британія
Видавництво Collins Crime Clubd
Цикл canon of Hercule Poirotd
Попередній твір Вбивства за алфавітом
Наступний твір Карти на стіл
Сайт agathachristie.com/stories/murder-in-mesopotamia(англ.)

«Убивство в Месопотамії» (англ. Murder in Mesopotamia) — детективний роман англійської письменниці Агати Крісті, один із найбільших творів її «східного циклу» за участю Еркюля Пуаро. Вперше опублікований у Великій Британії 6 липня 1936 року видавництвом «Collins Crime Club».

Заснований на особистих враженнях А. Крісті від археологічних розкопок в Іраку під керівництвом Ленарда Вуллі, у яких вона брала участь в 1929 і 1930 роках. Роман відрізняється яскравим психологізмом, завдяки чому багато в чому виходить за рамки літературних канонів середини 1930-х років.

Роман, дія якого розвертається в Іраку в період британського протекторату (до 1932 року), присвячено розслідуванню нез’ясованого вбивства дружини відомого шведського археолога доктори Лайднера, що керує розкопками в містечку Тель-Ярімджі.

Роман є приквелом написаного раніше нею знаменитого роману Убивство у «Східному експресі», тобто Пуаро сідає на цей поїзд уже після свого відвідування Іраку й розслідування цього вбивства.

Сюжет[ред. | ред. код]

Медсестра Емі Лезерен прибуває до Іраку на розкопки в Тель-Ярімджі. На прохання відомого археолога Еріка Лайднера вона стає доглядальницею його дружини. Кохана Лайднера наче цілком здорова, а проте не здатна позбутися загадкового відчуття тривоги і боїться навіть найменшого поруху вітру. Та Емі недовго доводиться доглядати жінку. Місіс Лайднер помирає за дивних обставин. Еркюль Пуаро, який проїздом опинився неподалік місця подій, вирішує допомогти в розслідуванні. На нього чекає складне завдання, адже кожен із підозрюваних має залізне алібі. [1]

Посилання чи алюзії[ред. | ред. код]

Повідомляється, що в основі персонажа Луїзи Лейднер Крісті лежить Кетрін Вуллі, дружина археолога сера Леонарда Вуллі. Чоловік А. Крісті Макс Малловен працював на розкопках Вуллі в Урі.

Посилання на інші твори[ред. | ред. код]

  • Хоча цей роман був опублікований у 1936 році, описані події, як стверджується, відбулися трьома роками раніше. Саме коли він повертається з Месопотамії, Пуаро подорожує на Східному експресі та розкриває вбивство, яке сталося на його борту .
  • У розділі 12 доктор Лайднер згадує, як чув, як «містер Ван Олдін» високо відгукувався про Пуаро. Руфус Ван Олдін був головним героєм ранньої роботи А. Крісті «Загадка Блакитного потяга» .
  • В одному з розділів сказано, що медсестра Лезерен провела півдня, читаючи детективний роман « The Nursing Home Murder», що є назвою відомого роману Найо Марш, але кінцівка книги медсестри Лезерен відрізняється від кінцівки книги Марш.
  • У розділах 6 і 9 показано подібність між Луїзою Лайднер і La Belle Dame sans Merci , фатальною жінкою з балади Джона Кітса 1819 року .

Посилання в інших роботах[ред. | ред. код]

  • У романі «Смерть на Нілі» Пуаро приписує своєму досвіду в експедиції розвиток методів виявлення.

Джерела[ред. | ред. код]

https://en.wikipedia.org/wiki/Murder_in_Mesopotamia


  1. Убивство в Месопотамії 180 грн. А. Крісті. Книжковий Клуб. Клуб Сімейного Дозвілля. Книжковий інтернет-магазин. КСД (укр.). Процитовано 4 лютого 2023.